Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Caravana Medicală AUR a ajuns în Maramureș
În perioada 25-30 martie 2024, Spitalul mobil al Alianţei pentru Unirea Românilor s-a aflat în Maramureș. Programul caravanei a fost următorul: 25-26 martie, în comuna Copalnic-Mănăștur, 27-28 martie, în comuna Poienile de sub Munte și 29-30 martie, în comuna Săcel.
În cadrul Caravanei Medicale a partidului AUR, maramureșenii au putut beneficia gratuit de servicii medicale de stomatologie, oftalmologie, analize de sânge, ecografie și medicină generală. Proiectul „Caravana Medicală AUR” reprezintă trei camioane și o autoutilitară dotate cu cabinete medicale și aparatură ultraperformantă, care străbat țara oferind servicii medicale gratuite cetățenilor.
Caravana Medicală AUR se bazează și pe un personal medical calificat, medici și asistenți. Pentru a vedea la fața locului cum se desfășoară acest proiect, ne-am deplasat în Copalnic-Mănăștur. Am ajuns în comuna maramureșeană aproape de miezul zilei. Când ne-am apropiat de centrul comunei, s-a văzut un trafic mai intens și multe mașini în zona de parcare. Lângă căminul cultural, Caravana Medicală, camioanele și autoutilitara au format o zonă de siguranță în mijlocul căreia au fost puse scaune și băncuțe. În sala de așteptare a Căminului Cultural, au fost duși cei care doreau consultații și unde voluntarii AUR realizau triajul. Apoi, în funcție de locurile libere la cabinete, oamenii erau conduși spre analizele și consultațiile dorite. Totul în ordine și fără probleme.
În zona cabinetelor medicale motorizate, deputatul AUR de Maramureș, Darius Pop, coordona activitatea membrilor filialei conduse de el. Am intrat în dialog, printre discuțiile tehnice din cadrul activității.
„Așa cum am promis, venim în sprijinul maramureșenilor care au nevoie de servicii medicale, însă, din păcate, nu își pot permite tratamentul la clinici private sau nu au acces la sistemul medical de stat. Caravana Medicală AUR este un proiect de suflet pentru noi, care a ajutat până în prezent peste 20 de mii de români din întreaga țară. Echipa AUR este conștientă de problemele reale pe care le au românii și tocmai de aceea venim cu proiecte concrete care să-i ajute pe cetățeni. Aici, în cadrul Caravanei Medicale, maramureșenii vor beneficia gratuit de servicii medicale de stomatologie, oftalmologie, analize de sânge, ecografie și medicină generală. Proiectul Caravana Medicală AUR este reprezentat de trei camioane și o autoutilitară dotate cu cabinete medicale și aparatură ultraperformantă. Acestea străbat țara oferind servicii medicale gratuite tuturor cetățenilor. Această Caravană Medicală se bazează pe personal medical calificat, medici și asistenți. La Copalnic-Mănăștur am avut, în cele două zile de consultații, cu mult peste patru sute de oameni veniți pentru analize. Este un record pe țară. Și este o dovadă că maramureșenii duc lipsa unui sistem medical bine pus la punct. De asemenea, este o dovadă că maramureșenii stau prost la capitolul sănătate. Maramureșenii sunt bolnavi! Altfel, nu ar veni într-un număr atât de mare. Avem sate depopulate, sate pline de bătrâni cu pensii mici și care nu își permit, probabil, un consult la Baia Mare sau în alte locații. Ne aflăm aici, în Copalnic Mănăștur, iar cetățenii de aici nu beneficiază de un punct medical, spitalicesc pe o rază de zeci de kilometri, ceea ce este halucinant într-o țară a «lucrului bine făcut»”, a spus deputatul maramureșean AUR, Darius Pop, și candidat la președinția Consiliului Județean Maramureș.
Darius Pop ne-a prezentat „eroina Caravanei Medicale”, doamna doctor Cristina Butura, cea care a venit din Anglia pentru a se alătura acestui proiect de suflet pentru sufletul românilor năpăstuiți.
„Eu coordonez activitatea Caravanei și oferim servicii medicale gratuite în cabinetele medicale pe care le avem. Pacienții sunt în număr foarte mare, iar noi ne bucurăm că suntem de folos oamenilor. Sunt foarte multe comune din țară în care este o reală nevoie de astfel de servicii. Trebuie menționat că starea de sănătate a românilor, în general, este precară. În comune și satele din țară, personalul medical nu este suficient, cabinetele medicale sunt așa cum sunt și, atunci, pentru acești oameni, serviciile medicale gratuite pe care le oferim noi sunt o binecuvântare. M-am alăturat acestui proiect datorită profesiei mele și pentru a ajuta”, a spus doctorul coordonator al Caravanei Medicale în Maramureș.
Ce spun maramureșenii
În Casa de Cultură oamenii așteaptă nerăbdători să intre pentru consultațiile dorite. Cei mai mulți sunt persoane în vârstă. Am vorbit cu câțiva dintre ei. În general, se plâng de faptul că nu prea au unde să se ducă.
„Unde să mă duc? Pe aici nu este nimic, iar în Baie (Baia Mare n.red.) nu pot merge că nu avem cu ce. Bine că or venit oamenii ăștia aici”, a spus Vasile.
„O, Doamne, sunt mulțumită că or venit! Îi votăm!”, a spus o doamnă la vreo 80 de ani.