Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Caravana de vară: Fiecare copil în Grădiniţă”
CJ Maramureş a alocat fonduri pentru rechizitele preşcolarilor proveniţi din familii defavorizate, prin parteneriatul încheiat cu Asociaţia OvidiuRo. „Caravana de vară: Fiecare copil în Grădiniţă”, un proiect al Asociaţiei OvidiuRo ce urmăreşte informarea părinţilor cu privire la recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniţă a ajuns luni, 8 august, în Maramureş.
Judeţul nostru este primul din România care a încheiat un acord de parteneriat cu Asociaţia OviduRo, iar Consiliul Judeţean Maramureş a alocat deja fonduri pentru rechizite copiilor proveniţi din familii defavorizate, pentru anul şcolar 2016 - 2017. Cu aproximativ 2.600 de beneficiari estimaţi ai legii care oferă un tichet social de 50 de lei, Maramureşul este unul dintre cele 15 judeţe-gazdă selectate pentru desfăşurarea Caravanei, de către OviduRo. Timp de o săptămână, caravana acoperă şase localităţi: Ponorâta, Seini, Ulmeni, Coltău, Baia Mare – zona Pirită şi Borşa.
La întâlnirea desfăşurată miercuri, 10 august, în Sala 105 a Palatului Administrativ din Baia Mare au participat prefectul de Maramureş, Sebastian Lupuţ, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Asociaţiei OvidiuRo.
Gabriel Zetea: O educaţie bună pentru copii reprezintă o şansă în plus în viaţă
În cuvântul de deschidere, atât prefectul de Maramureş, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean au subliniat importanţa educaţiei în judeţul nostru. Gabriel Zetea, şeful administraţiei judeţene a mulţumit partenerilor de la Ovidiu Ro pentru acest parteneriat şi a arătat că îşi doreşte extinderea acestui proiect şi în alte localităţi.
„Educaţia şi sănătatea sunt prioritate pentru Maramureş şi pentru maramureşeni. O educaţie bună pentru copii reprezintă o şansă în plus în viaţă. Am văzut intervenţii ale unor miniştri care vorbesc despre educaţie ca despre un lux, însă, personal, consider că educaţia este o obligaţie. Consiliul Judeţean Maramureş va susţine în continuare educaţia şi sănătatea, iar în aceste domenii ne mândrim cu rezultate foarte bune. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare se află pe primul loc între spitalele publice din România în ceea ce priveşte condiţiile oferite populaţiei, iar la capitolul învăţământ putem aminti şcolile de elită care ne reprezintă. Revenind la parteneriatul încheiat cu OvidiuRo, vom susţine, pe mai departe, din punct de vedere financiar acest proiect şi ştiu că există şi alte zone care au nevoie de ajutor, pe care le vom identifica cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş”, a declarat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Gabriel Zetea: Banul public ar putea fi cheltuit mult mai cumpătat dacă am oferi o masă caldă copiilor
Preşedintele CJ a arătat că ar fi de preferat introducerea unor programe alternative, care să aibă un grup ţintă bine stabilit, în locul programelor generale şi care nu au întotdeauna rezultatul scontat, fiind o risipă a banului public. Un exemplu dat a fost cel al programului „Lapte şi corn”, sau programul merelor în şcoli. „Banul public ar putea fi cheltuit mult mai cumpătat dacă am oferi o masă caldă copiilor. Totodată, aş propune ca licitaţiile pentru „Lapte şi corn” să nu mai fie făcute de Consiliile judeţene, care sunt nevoite, astfel, să facă licitaţii mamut pentru întreg judeţul. În acest fel, până când va ajunge cornul la copiii care locuiesc în zonele greu accesibile ale judeţului, acesta nu mai poate fi consumat. În urma discuţiile pe care le-am purtat şi cu alţi colegi din ţară, am convenit că ar fi mult mai facil dacă aceste licitaţii ar fi făcute de fiecare administraţie locală în parte şi am încuraja, astfel, producătorii locali, în timp ce copiii ar beneficia, zi de zi, de produse proaspete şi de calitate”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.
Partenerii proiectului au rămas să discute soluţiile care pot fi adoptate la problemele identificate până în acest moment, urmând ca, în prima săptămână a lunii septembrie, reprezentanţii ISJ Maramureş să se întâlnească cu directorii de şcoli şi asistenţii sociali din Maramureş pentru a încerca să stabiliească, cât mai exact, numărul copiilor preşcolari care pot fi înscrişi în grădiniţe şi ulterior, pot beneficia de acest program.