Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 10 Aprilie , 2006
Capitala snookerului transilvan
Sprijinit de transmisiile postului de televiziune Eurosport, snooker-ul a devenit unul dintre cele mai populare sporturi in Baia Mare, in ultimul an numarul practicantilor crescand de peste zece ori. De asemenea, Baia Mare este orasul cu cel mai mare numar de mese de snooker din Transilvania.
Baia Mare, in fruntea clasamentului privind cel mai mare numar de mese de snooker raportat la numarul populatiei. Nu mai putin de 6 mese, dispuse in 4 locatii, stau la dispozitia pasionatilor de acest sport din oras. „Mr. Biliard” detine si un mic record, fiind printre putinele sali de biliard din Romania care dispune de 3 mese de snooker. Datorita transmisiilor din circuitul profesionist de snooker, efectuate de postul de televiziune Eurosport, numarul pasionatilor de acest „sport nobil”, cum il numesc englezii, a crescut de peste 10 ori in ultimul an, salile facand cu greu fata numarului din ce in ce mai mare de solicitari. Pana si la Federatia Romana de Biliard si Snooker aceasta efervescenta a starnit mirare, reusindu-se deja organizarea la Baia Mare a doua concursuri oficiale de snooker: unul pentru seniori si unul pentru juniori. Liviu Vintu, cel care a transformat o fosta centrala termica in ceea ce numim azi „Mr. Bililard”, un vechi practicant al acestui sport, si arbitru licentiat, povesteste: „toata lumea se uita la televizor si apoi vine la noi si vrea sa joace. De cand deschidem si pana seara, mesele sunt ocupate. Nici nu ma gandeam la inceput ca voi avea 3 mese de snooker, dar, incet-incet, le-am inmultit. Ca si restul, am pornit de la o sala de biliard.” Maramures are chiar si un club cu sectie de snooker, CS Pro Sport Baia Mare numarand deja peste 20 de sportivi legitimati. In privinta practicarii ocazionale a acestui sport, preturile au ramas scazute (avand in vedere costul materialelor: 3.000 euro o masa, 60 euro un set de bile, 40 de euro un tac), variind intre 100.000 si 140.000 lei/ora, fapt care face din acest sport unul abordabil. Marius Chira este cel mai cunoscut jucator de snooker din nordul tarii, acesta avand si cateva participari la campionatele europene. Desi performantele Maramuresului abia trec de un break de 70 de puncte la seniori si 20 de puncte la juniori, snookerul a devenit pentru aceasta parte a tarii mai mult decat un mod de petrecere a timpului.
Regulile jocului
Snooker se joaca cu un set de 15 bile rosii, asezate intr-un triunghi orientat spre capatul mesei, si 6 bile colorate, plasate in puncte bine definite ale mesei. Pentru a contabiliza puncte, jucatorul trebui sa introduca alternativ cate o bila rosie si una colorata in oricare din cele 6 buzunare ale mesei. Bilele rosii au valoarea de 1 punct, bila galbena - 2 puncte, bila verde - 3 puncte, bila maro - 4 puncte, bila albastra - 5 puncte, bila roz - 6 puncte, bila neagra - 7 puncte. Odata cu epuizarea bilelor rosii, bilele colorate trebuie introduse in buzunare in ordinea valorii lor. Castigatorul unei runde este concurentul care aduna cele mai multe puncte. O serie de doua sau mai multe puncte consecutive se numeste „break”. Break-ul maxim este de 147 de puncte. In turneele profesioniste, sportivul care reuseste sa realizeze break-ul maxim este recompensat cu un premiu special de peste 10.000 euro.
Club de snooker maramuresean
CS Pro Sport este singurul club din Maramures care are sectie de snooker. Infiintat in 2001, avand in componenta o sectie de biliard, clubul a dorit sa organizeze concursuri de biliard pentru reprezentantii mass media. Totusi, datorita numarului mare de practicanti, in 2004 s-a desprins sectia de snooker. „E un sport accesibil care nu necesita finantare foarte mare si nici echipament deosebit. Avem cativa baieti chiar buni si cred ca ar putea ajunge candva la performanta, dar pentru aceasta trebuie sa treaca si la un alt nivel de pregatire”, a declarat presedintele clubului, Daniel Kotecz. Sub egida clubului, in ianuarie 2006 s-a organizat si campionatul judetean de juniori (castigat de Dan Stepan - 17 ani, urmat de Bogdan Tulbu - 15 ani si Gelu Zah - 13 ani), castigatorii avand reale calitati, desi break-ul maxim realizat nu a trecut de 24 de puncte.
Costisitor, dar face!
In pofida aparentelor, snooker-ul nu este un sport ieftin, materialele utilizate fiind destul de scumpe, insa prezinta marele avantaj ca toate pot fi inchiriate in acelasi loc. O masa de snooker second-hand poate fi achizitionata la un pret incepand cu 3.000 euro, in schimb pentru o masa profesionala preturile depasesc 10.000 euro. Un set de bile uzuale trece de 50 euro, in timp ce un tac poate fi achizitionat pentru 80-100 euro. In ceea ce priveste materialele de concurs, exista diferite standarde, in functie de circuitul in care se joaca, cele mai raspandite fiind cele impuse de circuitul profesionist. Toate acestea insa se pot inchiria pentru o ora contra unei sume ce variaza intre 10 si 14 RON, in functie de locul ales. Snooker-ul nu este recomandat celor care vor sa-l practice acasa, deoarece dimensiunile mesei sunt destul de mari (3,569 m lungime, 1,778 m latime si o toleranta maxima de ±13 mm), fiind necesara o camera spatioasa care sa fie alocata exclusiv mesei. Sunt multe cazurile, chiar si in Baia Mare, in care odata comandate mesele au fost prea mari pentru camerele alocate.
Monstrul sacru
Snooker-ul a ajuns astazi o adevarata industrie, cu precadere in Europa, unde exista mai multe circuite profesioniste de concursuri, dotate cu premii ce merg pana la o jumatate de milion de dolari. Ronnie O’Sullivan (in fotografie) este cel mai titrat jucator al momentului, reusind sa adune la cei doar 31 de ani ai sai 18 titluri in competitii majore, si peste 7 milioane de euro in cei 14 ani de profesionism. Doar anul trecut, pe care l-a incheiat pe prima pozitie a topului mondial, a castigat 750.000 euro. In cariera a reusit de 7 ori sa realizeze break-ul maxim (147 de puncte). Este recunoscut pentru determinarea si sangele rece din situatiile limita. Totodata, este unul dintre cei mai rapizi jucatori, dezarmandu-si adversarii cu serii de lovituri pe cat de dificile, pe atat de exacte. Este considerat cel mai mare talent al tuturor timpurilor si este cel mai tanar jucator care a castigat un turneu profesionist impunandu-se in Openul Marii Britanii, in 1993, la varsta de doar 17 ani.
Claudiu BABAN
claudiu@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.