Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Gabriel Ștețco, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Maramureș
Gabriel Bogdan Ștețco este un maramureșean mândru, născut în Maramureșul Voievodal, la Borșa. Acolo, a învățat din fiecare colț al naturii, din fiecare poveste spusă de bunici, din fiecare liturghie și pildă împărtășită de preot duminica, la biserica din Borșa, din fiecare obicei pe care îl păstrează și astăzi cu sfințenie, să respecte oamenii, cuvântul dat și să muncească pentru comunitate. Specialist în atragerea fondurilor europene, Gabriel Bogdan Ștețco, în prezent administrator public al județului Maramureș, este decis să își dedice energia, priceperea și experiența pentru a pune MARAMUREȘUL PE PRIMUL LOC!
Domnule Bogdan Ștețco, suntem aproape de finalul campaniei electorale. Cum ați perceput interacțiunea cu maramureșenii? Ați reușit să îi convingeți?
Până acum, am fost în circa 65 de UAT-uri și, până la finalul campaniei, voi ajunge în toate comunele și orașele din Maramureș. M-am întâlnit și am vorbit cu mii de maramureșeni atât la întâlniri electorale, cât și în piețe, la dezbateri publice și vreau să vă mărturisesc că oamenii știu ce facem noi la Consiliul Județean, au văzut schimbările pe care le-am adus în comunitate și mă susțin ca să continuăm proiectele la care lucrăm în județ. Spre deosebire de contracandidații mei, care se pare că nu trăiesc în Maramureș, locuitorii județului nostru au văzut cei 130 de kilometri de drumuri județene reabilitate, văd șantierele la care lucrăm astăzi pentru a reabilita alți 110 kilometri de drumuri județene, văd dotările și modernizările de la spitale, văd cum e aproape gata noul terminal al Aeroportului și văd cum se înalță noul Pod peste Tisa.
De aceea, am încredere că, pe 9 iunie, toți maramureșenii de bună credință vor alege să meargă înainte, nu înapoi. Înainte înseamnă dezvoltare, bunăstare, o viață mai bună pentru noi toți! De aceea îi îndemn pe maramureșeni să voteze cu gândul la viitor, nu la trecut!
O problemă importantă a județului nostru este exodul tinerilor. Cum ne ținem tinerii acasă și cum îi aducem înapoi pe maramureșenii plecați în alte orașe sau țări?
Cred cu tărie că fiecare proiect pe care l-am demarat la nivelul Consiliului Județean Maramureș contribuie la împlinirea acestui obiectiv principal pe care noi, ca reprezentanți ai administrației publice județene, îl avem, și anume să oferim tinerilor oportunități de dezvoltare pe plan personal și profesional, aici, acasă, iar cei care au plecat cu ani în urmă pentru un trai mai bun să se întoarcă în Maramureș, să fie alături de familie și de cei dragi și să beneficieze de condiții de trai la un nivel mult mai ridicat.
Din cele 78 de proiecte, aflate în diferite stadii, cea mai importantă pe această zonă de dezvoltare economică și creștere a calității vieții este dezvoltarea primelor parcuri industriale din Maramureș. Construim șapte parcuri de specializare inteligentă la nivelul întregului județ, la Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Fărcașa, Șomcuta Mare, Mireșu Mare, Giulești și Bogdan Vodă, tocmai pentru a realiza o dezvoltare unitară în toate cele patru Țări ale Maramureșului.
Desigur că pentru toate aceste parcuri va fi nevoie și de forță calificată de muncă, iar în acest sens construim primul Campus profesional integrat pentru învățământ dual din Maramureș, la Baia Sprie, iar un alt campus pentru învățământ profesional va fi construit la Giulești, pentru că, repet, dorim să asigurăm o dezvoltare unitară la nivelul întregului județ și să oferim oportunități de dezvoltare pentru toți maramureșenii.
Nu pot să nu menționez și deschiderea în Baia Mare a unei Extensii a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, o reușită foarte importantă pentru Maramureș. Tinerii care vor să urmeze o carieră în domeniul asistenței medicale acum o pot face urmând studiile unei universități de prestigiu în Baia Mare, fără a mai fi nevoiți să plece la Cluj-Napoca, Oradea, Târgu Mureș sau alte orașe.
Un alt proiect important, la care am lucrat alături de președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, vizează construirea unui incubator de afaceri în centrul municipiului Baia Mare. Valoarea proiectului depus spre finanțare se ridică la 5 milioane de euro, iar cei 35 de tineri antreprenori vor putea beneficia și de granturi de 3 milioane de euro.
Incubatorul de afaceri în domeniul IT & C, industrii creative și alte domenii de specializare inteligentă Maramureș va fi realizat prin supraetajarea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Acest spațiu destinat sprijinirii mediului de afaceri local va avea o zonă de recepție, una de colaborare - birou deschis, dar și birouri individuale, atelier de inovare, ateliere de lucru, săli de conferințe, săli de ședințe și un amfiteatru cu 200 de locuri.
Acest proiect este unul de succes la nivel european, datorită flexibilității și caracterului inovativ. Rezidenții au acces la spațiile incubatorului în timpul săptămânii, iar în weekend acestea pot fi închiriate, pentru a genera venituri suplimentare.
Prin acest proiect, îi ajutăm pe tineri să acceseze și granturi în valoare de până la 100.000 de euro fiecare, sprijinind astfel dezvoltarea companiilor locale.
Pentru a se întoarce acasă, oamenii au nevoie și de un sistem medical modern, în care să aibă încredere. Cum rezolvați această problemă?
Investițiile în sănătate reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Maramureș. Spitalul Județean de Urgență Baia Mare cunoaște deja transformări semnificative, iar în curând va începe construcția unui nou bloc operator și a unui laborator de analize medicale de ultimă generație, eliminând riscurile de manipulare umană. Proiectul include și o parcare subterană și un heliport, consolidând infrastructura medicală. Cu montarea de panouri fotovoltaice se promovează sustenabilitatea în cadrul acestui centru medical, iar ambulatoriul de specialitate se va bucura de dotări noi în valoare de peste 6 milioane de euro, de care vor beneficia peste 125.000 de pacienți anual.
În prezent, avem cea mai modernă Unitate de Primire Urgențe din România, care se pregătește pentru o extindere importantă, prin adăugarea a 100 de metri pătrați, pentru a minimiza timpul de așteptare.
Investiția în fluide medicale, cu o valoare de 3 milioane de euro din fonduri europene, confirmă angajamentul pentru calitatea serviciilor medicale în cea mai importantă unitate medicală din județ. De asemenea, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare se află într-un proces de modernizare. Prin construcția unui corp de clădire nou, care va găzdui ambulatoriul spitalului, și dezvoltarea de servicii medicale, se răspunde nevoilor în continuă schimbare ale comunității.
Aceste investiții și multe altele la care lucrăm deja pentru sistemul de sănătate înseamnă proiecte în valoare de 120 de milioane de euro pentru sănătatea maramureșenilor.
O sursă importă de venit pentru mulți maramureșeni este turismul. Cum facem să valorificăm mai bine potențialul turistic al județului Maramureș?
Readucerea județului nostru în topul celor mai vizitate destinații din România face dreptate patrimoniului fără egal, dar și ospitalității tuturor maramureșenilor. În 2024 am știut să creștem pe locul 10, de pe locul 15, în topul celor mai vizitate județe din România. În următorii patru ani, ne propunem să fim, din nou, alături de Sibiu, Prahova și Oradea, în clubul județelor cu peste jumătate de milion de turiști pe an. Nu este un proiect de orgoliu, ci o șansă reală de a crea mii de locuri de muncă și sute de noi afaceri. Turismul și cultura sunt sectoare-cheie care pot genera creștere economică semnificativă, atrăgând investiții și îmbunătățind imaginea națională și internațională a județului.
Astfel, am deschis peste 21 de puncte gastronomice locale, am demarat proiectul „Gustări în Maramureș”, care a fost organizat în fiecare Țară a Maramureșului, tocmai pentru ca turiștii care vin în județul nostru să se bucure de gustul autentic și unic al bucatelor tradiționale.
Un alt demers important pentru dezvoltarea turismului este înscrierea în rețeaua Regiunilor Gastronomice Europene și pregătirea, în coordonare cu Organizația de Management a Destinației Maramureș, a dosarului pentru obținerea premiului Maramureș - Regiune Gastronomică Europeană, pornind la proiectele-pilot Gustări în Maramureș care au fost deja demarate.
Centrul de agrement ,,AQUA PARK” Baia Sprie și Vișeu de Sus, amenajarea domeniului schiabil Boriște-Izvoare, reabilitarea a 36 de gospodării tradiționale, vechi - 12 din satul Breb și câte 8 din comuna Lăpuș, Petrova și Bogdan Vodă, reabilitarea și valorificarea în circuitul turistic a Castelului Geza Teleki din localitatea Pribilești, reabilitarea Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a Teatrului de Vară din Baia Mare, a Muzeului Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare, a Muzeului Satului din Baia Mare și a Centrului Cultural Maramureș Casa Tineretului sunt o parte din proiectele majore pe care le-am demarat împreună cu Ionel Bogdan, candidatul PNL la Primăria Baia Mare, în cei 3 ani și jumătate de administrație liberală la nivelul Județului Maramureș. Turismul este un sector vital, care, din păcate, a fost uitat de fosta administrație PSD, însă noi, echipa PNL, am construit un portofoliu concret prin care promovăm și dezvoltăm turismul în Maramureș.
Pentru că ați vorbit de colaborarea cu Ionel Bogdan, cum vedeți această colaborare între Consiliul Județean și Primăria Baia Mare?
Cheia dezvoltării pe termen lung a unui județ este colaborarea strânsă între administrația publică județeană și municipiul reședință de județ. Modelul parteneriatului de succes între Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea îl vom replica și la nivelul județului nostru după 9 iunie. În cei 3 ani și jumătate, am lucrat alături de Ionel Bogdan, am demarat proiecte majore și sunt convins că vom continua să facem cea mai bună echipă pentru dezvoltarea Băii Mari și a Maramureșului. Dacă la nivelul municipiului Baia Mare lucrurile stagnează și nu avem investiții suficiente, dezvoltarea județului se va realiza mult mai greu și într-un timp mult mai îndelungat. Este esențial ca administrația județeană și cea municipală să colaboreze eficient pentru a atrage fonduri europene, pentru a îmbunătăți infrastructura și a implementa proiecte care să aducă beneficii reale comunității.
Mulțumesc pentru interviu și succes pe 9 iunie!
CMF 21240015