• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2016

Candidaţi şi candidaturi pentru locale. Începe bătălia politică!

Scena politică maramureşeană s-a înviorat odată cu intrarea în anul 2016. Chiar dacă mai sunt câteva luni până la alegerile locale, în 5 iunie, filialele de partid din Maramureş par a fi încă în căutarea omului perfect, a candidatului potrivit pentru funcţiile de primar, consilieri sau preşedinte al Consiliului Judeţean. Nu s-a ieşit oficial, cu puţine excepţii, dar şedinţele dese de partid, întâlnirile de taină sau netaină ne îndreptăţesc să spunem că „marele circ” a început şi în Maramureş.

 

Vă prezentăm o analiză a momentului în principalele partide ce se vor bate politic pentru funcţii şi demnităţi, a partidelor care au putut fi contactate prin liderii lor,  urmând să revenim şi cu o analiză a celorlalte filiale de partid maramureşene.

 

 

Trebuie pornit de la faptul că actualul primar, Cătălin Cherecheş, şi-a anunţat la începutul anului intenţia de a candida din nou, dar nu de pe lista vreunui partid, ci din partea unei platforme civice: „Coaliţie pentru Baia Mare”. Primarul băimărean doreşte ca din partea acestei platforme pe care a iniţiat-o să aibă şi candidaţi pentru Consiliul Local, dar şi pentru Consiliul Judeţean. El a spus că aici se pot înscrie cetăţeni apolitici, dar şi membri ai unor partide, partide, ONG-uri, personalităţi.

 

Anunţul actualului primar, deşi era previzibil, aşteptat, bănuit, a surprins politica băimăreană deoarece la momentul anunţului făcut de Cherecheş, nu exista niciun candidat în spaţiul public. În acest fel, primarul a reuşit să „fure” startul. Oricum el este candidatul văzut câştigător de mulţi politicieni.

Iar forfota prin filialele de partid arată că startul dat de primar a dus la o ieşire din amorţire.

 

PSD Maramureş are finalizate listele în proporţie de 99%. Mai este nevoie de binecuvântarea de la centru şi în scurt timp vom afla candidatul pe Baia Mare al social-democraţilor. Analiştii aşteptă un nume greu, un candidat care să se poată bate de la egal la egal cu Cătălin Cherecheş. O misiune foarte grea, dar nu imposibilă.  

 

„În cât mai multe dintre oraşe avem deja pregătiţi candidaţii. Mulţi sunt primarii în funcţie care pornesc cu prima şansă şi prin prisma realizărilor pe care le-au avut în ultimii ani. În ceea ce priveşte situaţia concretă, vom termina analizele interne şi sondajele care au fost demarate de către noi pentru a identifica cei mai reprezentativi oameni pentru bătăliile electorale din 2016. În comune, peste 60% dintre candidaţi sunt stabiliţi în urma discuţiilor avute cu organizaţiile de partid de acolo, urmează validarea în BPJ al partidului până la finalul lunii.

Este o fotografie a momentului pentru filială. În 99% din cazuri vorbim despre primarii în funcţie şi care îşi mai doresc să candideze încă o dată. PSD are acum 36 din 76 de UAT-uri, adică 36 de primari în funcţie. Toţi mai vor un mandat!

Pentru Baia Mare, până la finalul lunii vom finaliza sondajele, vom prezenta aceste aspecte, inclusiv la Bucureşti, în ceea ce priveşte municipiile reşedinţă de judeţ şi consiliile judeţene. Aceşti candidaţi trebuie discutaţi şi cu conducerea centrală”, a spus Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureş.

 

Legat de controversa politică cu privire la modul în care se vor organiza alegerile locale, Zetea a avut un punct de vedere identic cu cel prezentat de PSD.

„Este o lege organică, o lege, evident politică, votată de către Parlament. Am văzut poziţia corectă a premierului Dacian Cioloş care a spus că prin ordonanţă de urgenţă nu este democratic să se modifice o lege votată în Parlament. Anul trecut în Parlament şi PSD şi PNL au votat cot la cot. Este o dovadă de neseriozitate a PNL de a-şi schimba poziţia în funcţie de interesul lor la un moment sau altul. Atunci au fost de acord şi nu e demult trecut momentul, astăzi...e total neserios!

De altfel, există deciziile CC şi recomandările făcute de către Comisia de la Veneţia ca să nu se facă modificări la legea electorală cu un an de zile înaintea alegerilor respective. Este un punct de vedere corect pe care PSD îl respectă. Dar alţii se pare că îşi doresc modificări în prag de alegeri”, a spus Zetea.

 

De la liberalii maramureşeni se aşteaptă foarte multe. Există un orizont de aşteptare printre maramureşeni, printre băimăreni, iar misiunea candidaţilor PNL este de a aduce în nord aerul liberal în politică.

Mircea Man, copreşedinte al PNL şi politican versat, ne-a declarat că are o opinie diferită de cea a partidului cu privire la candidatul pentru CJ, tocmai pentru faptul că are o mare experienţă în administraţie, dar a spus că va respecta decizia de la centru.

„În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, eu am o opinie diferită faţă de partid, deoarece nu pot vinde pielea ursului din pădure. Nu pot merge să spun, ăsta este candidatul nostru, atâta timp cât el se negociază. Eu am trăit experienţe în două mandate! Cu patru consilieri am luat preşedinţia Consiliului Judeţean, dar dacă aşa se vrea, mâine vom bate în cuie. La Alba Iulia (vineri 22 ianuarie n.red.) vom avea o dezbatere regională, definitivăm candidaturile şi le pregătim pentru vot, în data de luni, în Biroul Permanent Naţional.

În localităţile maramureşene, în proporţie de peste 90%, avem stabilite candidaturile. Dar se mai învârt şi sunt orgolii pentru consilierii locali. Unde suntem noi mai slabi, fostul PDL, sunt pretenţii de mai multe locuri pentru liberali. Unde sunt ei slabi, avem aceleaşi pretenţii.

Trebuie să le armonizăm.

Nu se pot da încă nume, dar lucrurile sunt stabilite în localităţile mai importante. Tg.Lăpuş, Şomcuta... la Sighet e problema domnului primar, iar el se gândeşte foarte serios cum o rezolvă, Vişeu, la Cavnic am avut negocieri cu actualul primar şi cred că va fi soluţia... Ulmeni, ne luptăm şi nu avem aşa cum ne-ar conveni nouă.

Pentru Baia Mare pot spune un singur lucru, nu va fi Cerneştean. Deci, din sondaj e primul loc şi cu potenţial de creştere, dar din ce am evaluat şi... trebuie să găsim o altă soluţie. Cert este că pe toate sondajele pe care le-am făcut, Cherecheş nu poate fi bătut la acest moment. Nu ştiu ce va fi mai încolo, dar şi partidul trebuie să fie flexibil deoarece datele din teren se vor schimba!”, a spus Mircea Man, lider al filialei PNL Maramureş.

 

Ţărăniştii au ieşit la rampă

 

Un partid mic, dar vânos, PNŢCD Maramureş a organizat o conferinţă de presă în care a prezentat faptul că ţărăniştii mai există în nord şi că vor participa la alegerile locale cu cât mai multe liste. De asemenea au anunţat că vor sprijini candidatura lui Cherecheş, dacă acesta va accepta sprijinul. 

„PNŢCD Maramureş are 25 de consilieri şi sperăm ca la alegerile locale să avem un scor mai bun. Vom candida singuri sau într-o alianţă ca să reuşim să intrăm şi în Consiliul Judeţean. La nivel central sunt semnale că se va semna fuziunea cu partidul Creştin-Democrat.

La filiala de aici, eu sunt preşedinte interimar, am acceptat pentru a avea conducerea centrală cu cine dialoga, dar aştept ca altcineva să preia conducerea filialei, inclusiv Doru Dăncuş.

Pentru alegerile locale vrem să avem listă completă pentru Baia Mare, jumătate dintre membrii noştri sunt de aici şi dorim să avem un rezultat cât mai bun.

Pentru a reuşi acest proiect… Baia Mare, capitală culturală europeană în 2021… este cea mai mare realizare după existenţa judeţului Maramureş. Noi am dori să susţinem acest proiect şi pe cel pe care l-a propus, pe domnul Cătălin Cherecheş. Acest proiect nu este numai pentru Baia Mare, este pentru întreg Maramureşul, este pentru întreaga regiune de nord-vest. Şi este un câştig pentru ca viitoarea regionalizare a României să aducă în Baia Mare capitala acestei regiuni. Trebuie să înţelegem că, avem simpatii sau antipatii cu actualul primar, dar trebuie să susţinem proiectul. Să vedem dacă va accepta!

Vom cere ca să fie inclusă în acest proiect şi zona de Maramureş istoric, satele tradiţionale, autentice româneşti, cum este Breb, Poienile Izei, Ieud…Vom încerca să facem această alianţă sau acest sprijin”, a spus Nicolae Mişulec, interimarul ţărănist.

 

Doru Dăncuş, lider ţărănist, a dorit să completeze declaraţia preşedintelui interimar.

„Noi trebuie să venim cu oameni. Oferta noastră electorală trebuie să se plieze pe oameni tineri, oameni noi. Dar, dorim ca şi vechii ţărănişti, aflaţi undeva mai în spate să vină alături de Mişulec, de mine şi ceilalţi ţărănişti care am rămas în filială. Trebuie să sprijinim acest proiect cu capitala culturală. Mă bucur că Mişulec, fără să ne înţelegem, a avut iniţiativa de a intra în o astfel de Coaliţie pentru Baia Mare. Până la urmă istoria noastră este istorie, dar dacă nu avem oameni, dacă nu avem candidaţi, dacă nu avem liste în cât mai multe localităţi, şansele de reuşită sunt aproape nule”, a spus Doru Dăncuş.

 

MIŞCAREA POPULARĂ a lansat candidatul pentru Baia Mare

 

Prima filială de partid care a anunţat candidatura pentru Primăria Baia Mare a fost filiala Mişcării Populare.

„Suntem primul partid care lansăm candidatul pentru funcţia de primar al Băii Mari în persoana domnului profesor Iustin Talpoş. Suntem primul partid care vrem să intrăm într-o competiţie cu primarul Cătălin Cherecheş, dar proiectele noastre nu sunt împotriva persoanei Cherecheş, ci sunt împotriva modului de abordare a problemelor şi modul de rezolvare a lor. Faptul că ne asumăm să începem precampania electorală arată că nu suntem şantajabili. Arată că suntem serioşi şi venim în faţa cetăţenilor cu proiecte pentru municipiul Baia Mare”, a spus liderul MP Maramureş, Adrian Todoran. Candidatul MP, Iustin Talpoş a spus că nu a intrat în competiţia electorală cu ideea de a-l înfrânge pe primarul Cătălin Cherecheş, ci de a veni la conducerea primăriei pentru a sprijini comunitatea băimăreană.

Talpoş a prezentat cele cinci puncte centrale ale programului său, afirmând că nu trebuie să se vină cu nenumărate promisiuni, ci mai puţine, dar care să fie realizate în totalitate.

„Un punct important este apa potabilă. Acum, din păcate, factura la Vital este mai mare ca la curent electric. Dorim să scădem acest preţ nu doar în declaraţii populiste. Ci în mod real. Este foarte simplu, vom face o reorganizare a societăţii în aşa fel încât vom reduce preţul la apă şi canalizare”, a spus printre altele, Talpoş.

El mai are în programul său menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul actual în cei patru ani de mandat. Realizarea izolării termice a tuturor blocurilor din Baia Mare. Şi nu în ultimul rând, să facă lumină în modul în care este exploatată pădurea oraşului, cei 10 mii de hectare de pădure aflaţi în gestiunea Ocolului Silvic Baia Mare. 

 

Ultima oră!

 

În timpul redactării acestui material a venit oficial din partea liberalilor o declaraţie cu privire la candidaţii pentru Baia Mare şi Consiliul Judeţean. Într-o şedinţă a conducerii filialei liberale maramureşene s-a decis cine va candida. Această decizie va trebui să fie vizată şi de conducerea partidului. „Cu câteva minute în urmă s-a decis ca pentru Baia Mare să candideze Cristian Niculescu-Ţăgărlaş, iar la CJ, deşi nu îmi place să o spun, lista va începe cu Mircea Man”, a spus Mircea Man.

„Îmi asum candidatura pentru municipiul Baia Mare. Sunt onorat de decizia comitetului executiv care a decis să intru în competiţia pentru Baia Mare. Urmează să fie validată această propunere a organizaţiei judeţene de către Biroul Permanent Naţional care se va întruni săptămâna viitoare. Şi începem lupta!”, ne-a declarat Cristian Niculescu-Ţâgârlaş. De menţionat că, liderul liberal este propus să preia şi conducerea organizaţiei liberale băimărene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.