• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Mai , 2012

Războiul listelor şi al candidaţilor

Liste depuse pe ultima sută de metri, rocade între candidaţi, negocieri dure, dispute, discuţii şi contestaţii. Partidele au lăsat depunerea listelor pe ultima sută de metri. În final, candidaţii s-au stabilit şi negociat, dar, înainte de campanie urmează o altă bătălie, în contestaţii.

 
Candidaţi independenţi care au strâns semnături în timp record, alianţe cu negocieri dure, candidaţi de ocazie, rocade, scandal. Pe scurt, prima bătălie electorală: depunerea listelor de candidaturi pentru Consiliul Judeţean, Consiliile locale şi primării.

Evident, una dintre cele mai importante bătălii a fost pentru lista de Consilieri judeţeni. Dacă cel la preşedinţia CJ era „bătut în cuie”, locurile pentru consilieri judeţeni s-au negociat „la sânge”. Cele mai vehemente discuţii s-au purtat în jurul Eugeniei Godja, care conform înţelegerii, ar trebui să primească pentru cedarea funcţiei de primar la Sighet un post de vicepreşedinte. Eugenia Godja a fost pusă în final pe a treia poziţie. În mare parte, pe locurile eligibile au rămas cam aceeaşi oameni. Noi intraţi ar fi Cornelica Ilea, fost director al Direcţiei pentru protecţia copilului, fostul primar de Cavnic, Nicolae Bindiu, sau de Mireşu Mare, ca Florica Roman sau reprezentanţi ai tinerei generaţii ca şi Cosmin Drulea. Pe lista PDL-UNPR se regăsesc cam aceeaşi oameni, în frunte cu Mircea Man şi Emil Ambruş. PDL încearcă de asemenea să atragă voturi punând pe listă nume grele ale partidului la nivel local ca şi Gheorghe Bârlea, Vasile Timiş sau primarii de Moisei şi Fărcaşa. La Partidul Verde, cap de listă e şi candidatul la preşedinţia CJ - Vasile Coman, la fel la PP-DD – Pamfil Cristea sau UDMR- Bondi Gzongyike. În total, pentru cele 34 de locuri de consilieri se „bat” peste 400 de candidaţi, iar pentru fotoliul de preşedinte, 8, Ioan Babiciu – Partidul România Mare – PRM, Gyöngyike Böndi – Uniunea Democrată Maghiară din România – UDMR, Augustin Chira - Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale – PPPS, Zamfir Ciceu - Uniunea Social-Liberală – USL, Vasile Coman - Partidul Verde – PV, Pamfil Cristea – Partidul Poporului Dan Diaconescu – PPDD, Mircea Man – Uniunea pentru Maramureş – PDL+UNPR şi Gheorghe Zoicaş – Candidat independent.

 

Şi fotoliul de primar al Sighetului, a atras un număr mare de candidaţi, şapte: Bărbuş Ioan (candidat independent), Vasile Bodnar (PDL), Vasile Cincilei (PPDD), Silviu Ciplea   (Partidul Verde), Ovidiu Nemeş (USL), Petru Stan (PRM) şi Marian Suşa (PNTCD). USL va avea candidaţi proprii în mai multe localităţi, dintre care cele mai importante Baia Sprie, unde candidatul PSD va fi Octavian Cerneştean, al PNL, Ciprian Roman şi PC, Ioan Breban. În schimb, UNPR ŞI PDL îl susţin pe actualul primar, Dorin Vasile Paşca.

Şi la Dragomireşti vor exista doi candidaţi ai USL, unul al PSD, unul al PNL. USL se „sparge” şi la Seini şi Şomcuta, dar şi în câteva comune. Interesant e că şi în multe comune în care există un singur candidat, cum este cazul Ieudului, partidele din cadrul USL au ales să meargă pe liste separate de consilieri. 

 

Şi în alianţa PDL-UNPR lucrurile sunt nuanţate. La Dragomireşti, spre exemplu, există doi candidaţi, Ioan Fiţigău (PDL) şi Dan Mariş (UNPR) Săliştea de Sus – Ştefan Iuga (PDL), la fel în Tăuţii Măgherăuş – Pompiliu Ispăsoiu (PDL) şi Marius Paşca (UNPR), Ariniş, Băseşti, Bogdan Vodă, Boiu Mare, Budeşti, Cerneşti etc.

 

Iniţial, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş şi-au depus candidatura 9 politicieni, una a fost respinsă de către Biroul Electoral Judeţean (BEJ): Vasile Bumbar, reprezentant al Partidului Socialist Român, pe motiv că nu au fost depuse toate documentele necesare. Un fapt interesant este că o candidatură a fost depusă cu zece minute înainte de termenul legal.

Candidaturile depuse rămân definitive şi vor fi comunicate de birourile teritoriale de circumscripţie şi biroul electoral de circumscripţie judeţean cel târziu până la data de 8 mai.

 

„Sunt tot felul de contestaţii, dar acestea se vor soluţiona. Noi n-am făcut contestaţii, dar în schimb ni s-au făcut. În Băseşti a contestat PD-L-ul lista noastră pe tot felul de chichiţe. Că au găsit în declaraţia de avere că nu ştiu ce are sau n-are cineva. Au contestat toată lista pentru ceva neconcordanţă în declaraţia de avere. Dar toate acestea se vor lămuri şi se vor face publice de către Biroul Electoral. Noi nu am făcut nicio contestaţie, fiecare să candideze” - Gabriel Zetea, purtătorul de cuvânt al PSD.

 
 

Vasile Coman, un candidat „verde”

 

Printre cei opt care candidează la preşedinţia Consiliului Judeţean, o figură aparte o are Vasile Coman. Candidatul „verzilor” are câteva atuuri pe care nu le anticipa nimeni la această competiţie electorală. El vine după o pauză de 12 ani în care nu a făcut politică, ca atare nu este părtaş la jocurile politice care au nemulţumit maramureşenii în tot aceşti ani. Are experienţă, deoarece a fost membru PNÞCD în anii ’90. Este un tip inteligent, supercalificat, doctor inginer, şi un bun manager, fiind la conducerea unei firme care este în top trei în Europa pe gama de produse pe care le fabrică RG Holz Vişeu de Sus. Este omul care a reinventat Mocăniţa, care a salvat de la pieire calea ferată de pe Valea Vaserului. Este un visător care nu acceptă ca Maramureşul să ajungă un judeţ de mâna a doua. Atuuri care îl fac pe Vasile Coman un candidat mai mult decât interesant!

 

Totul pentru Baia Mare

 

Consiliul Local Baia Mare va avea, probabil, cea mai înnoită garnitură de consilieri locali din Maramureş şi nu numai. USL vine cu propuneri mai mult decât interesante şi cu o echipă de mare forţă intelectuală şi profesională. Baia Mare are şansa de a deveni oraşul visurilor noastre, deoarece din punct de vedere administrativ va fi altceva decât a fost până acum.

Trebuie spus că lista pentru consilieri s-a „născut” greu, dar nu prin cezariană, ci prin negociere politică. Faţă de povestea neromanţată de la lista Consiliului Judeţean, cea a CL Baia Mare a fost floare la ureche.

Şi pentru Baia Mare au existat discuţii, dar tonul a fost dat de primarul Cătălin Cherecheş. Acesta a menţionat de la începutul discuţiilor că îşi doreşte o echipă de forţă, dar aşa cum o vede el. Mai tânără, suplă, dedicată problemelor oraşului, proiectelor care vor trebui realizate. Primele propuneri au fost refuzate în parte, ceea ce a dus la discuţii mai aplicate pe subiect. Adevărul este că liderii PNL, PSD şi PC au înţeles că în momentul de faţă „locomotiva” USL este Cătălin Cherecheş. Probabil unora nu le-a plăcut acest fapt, de notorietate, dar nu prea au avut ce face. În momentul de faţă, Cherecheş ar putea câştiga chiar şi de pe poziţia de independent, fără nici o problemă.Probabil, unii dintre actualii consilieri au avut în vedere şi noul „luc” al Consiliului Local ce se prefigurează. Cei care au dat tonul ani de zile în parlamentul băimărean s-au retras şi au lăsat locul unora mai tineri sau aflaţi la un prim mandat de ales al băimărenilor. Credem că a fost un act de normalitate şi un exemplu de bună practică în politică.Deşi au fost discuţii, în limitele firescului, lista pentru CL Baia Mare a fost finalizată lejer, a fost semnată de liderii celor trei partide şi depusă la Biroul municipal electoral într-un mod detaşat.

După depunerea listelor au urmat o fotografie de grup, în faţa Primăriei, şi câteva discursuri, între care cele de forţă, ale lui Cătălin Cherecheş şi Teodor Ardelean.Vă prezentăm ordinea celor consideraţi a fi pe un loc eligibil.

USL - Consiliul Local: Cherecheş Cătălin, Matei Dumitru, Mecea Mircea, Ardelean Teodor, Popa Adrian Vasile, Bota Călin Ioan, Ghinea Laura Teodora, Hofer Gabriela, Bondici Şerban Marius, Rob Marinel, Pârvu Ionuţ, Lupşa Ştefan, Ilie Tudorel Dănuţ, Grumaz Dan Andrei, Cozoplean Ciprian Marius, Micle Ioan Radu, Mihai Moroz, Boroş Rodica, Câmpan Mihaela Elena.

 

Cei de la Uniunea pentru Maramureş PDL+UNPR au venit cu o listă pe care pe primele locuri sunt: Pop Ştefan, Moga Liliana Reghina, Pop Mariana, Todoran Adrian-Mihăiţă, Sfâncuş Vasile-Doru, Vereş Mirela Ana, Deac Alexandru.

UDMR merge pe mâna celor experimentaţi, cu mai multe mandate de consilier în urmă: Ludescher Istvan Jozsef, Vida Noemi Erika, Virag Arpad, Bondi Gyongyike.Au mai depus liste PRM, PP-DD, Partida romilor „Pro-Europa”, Alianţa Civică Democrată a Romilor, Forumul Democrat al Germanilor, Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania, PNÞCD, Partidul Verde, Partidul Ecologist, candidat independent, Liviu Pop.

Pe listele acestora, nume necunoscute în cea mai mare parte, dar şi câteva nume cu o oarecare rezonanţă, cel puţin în trecut.

La Partidul Verzilor pe prima poziţie se află: Augustin Botiş, fostul senator. La PP-DD îl regăsim pe Adrian Turicu, fost ministru al telecomunicaţiilor în anii ’90. La PNÞCD, Doru Dăncuş.

Candidaţii la Primăria Baia Mare au cap de listă pe actualul primar, Cătălin Cherecheş. Din partea Uniunii pentru Maramureş PDL+UNPR va candida Ştefan Pop. Fănică de la Gară, cum îl cunosc băimărenii, s-a dovedit a fi un politician de caracter, acceptând o candidatură complicată şi greu de dus la un final fericit. Pentru pedelişti, în momentul de faţă, Fănică este locomotiva. Ei vor trebui să scoată un scor cât mai bun pentru a nu pierde contactul cu oraşul.

Ceilalţi candidaţi vor primi, probabil, diploma de participant, un fel de diplomă de onoare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.