• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Martie , 2024

Candidat la Primăria Baia Mare. Cristian Anghel, față în față cu băimărenii

Oarecum surprinzător, Cristian Anghel, fost primar al Băii Mari timp de 17 ani, a decis să intre în competiția electorală pentru Primăria Baia Mare la alegerile din acest an. Ne-am întâlnit într-o zi de primăvară însorită, pe la orele prânzului. Nu îl mai văzusem de ceva timp. Îmbrăcat cu o scurtă de frig, Anghel a vorbit de candidatura sa simplu, la obiect, fără formalisme. Parcă era primarul ce a dus municipiul de pe Săsar undeva unde nu mai este.  

Reporter: Ce face acum Cristian Anghel?

Cristian Anghel:  Cristian Anghel și-a pus ca obiectiv să câștige Primăria Baia Mare. Doresc să am o campanie decentă, profesionistă, vorbind cu oamenii. Din câte cunosc și din câte am văzut în activitatea mea, sunt câteva abilități pe care trebuie să le aibă un candidat la Primărie. Una dintre ele este experiența relevantă și aici cred că pot să fac față. A doua este gândirea strategică față de obiectivele principale ale comunității. Cunosc multe din aceste lucruri! Apoi, abilitatea de a discuta cu oamenii. Poate am nativ această abilitate, dar am și dezvoltat-o pe parcurs și pentru mine rămâne reperul principal. Asta fac, comunic cu oamenii, în ambele sensuri. Adică, în primul rând, vreau să aflu de la ei cu ce se confruntă. După aceea vreau să aflu de la ei cu ce probleme se confruntă comunitatea băimăreană. Pentru mine, este important să aflu asemenea lucruri. Și să țin legătura cu ei. Eu cred că edilul ales al unui oraș trebuie să fie între oameni.

 

Rep.: Veți fi un candidat independent?

C.A.: Nu voi fi candidat independent. Pentru că este necesar și un vehicul politic ca să poți promova și consilieri în Consiliul Local, apoi, la secțiile de votare, când se tipăresc buletinele de vot să nu fiu ultimul pe listă. Astea sunt trei argumente. M-au sfătuit mai mulți să merg independent. De altfel, primul meu mandat de primar a fost câștigat ca independent. Dar atunci am fost forțat de împrejurări să merg ca independent. Sunt în negocieri, în câteva zile voi închide și subiectul acesta. Aștept în continuare o veste de la PNL, pentru că acolo e casa mea. Dar există și varianta alternativă, planul B, dar tot în zona de dreapta. Cred că pot aduce un număr destul de mare pentru orice formațiune politică cu care colaborez și sper ca și ei să îmi aducă voturi în așa fel încât să am varianta câștigătoare.

 

Rep.: Dacă ar fi să detaliem acest subiect atât de important? S-au făcut multe speculații cu privire la candidații la Primărie, mai ales după ce s-a știut exact care e situația fostului primar. Zona de dreapta, în afară de liberali, ar mai fi  USR, PMP și Forța Dreptei!

C.A.: Pe o observație logică, eu aș putea aduce multe voturi pentru PNL, față de ceea ce au ei acum. Ar fi mai bine și pentru mine, dar și pentru PNL. Dacă nu, această zonă de dreapta este varianta și depinde de opiniile celor de acolo. Din câte am informații, în momentul de față, USR nu agreează această idee, de altfel a și lansat un candidat. Vom vedea. Dar în zona dreptei este locul meu. Nu că aș avea ceva cu cei de la AUR sau cu social-democrații. Nu am nimic cu ei, mă înțeleg cu ei, dar nu este locul meu acolo, pentru că eu am construit o zonă liberală, o zonă de dreapta și aici mă simt bine și...de aici aștept voturi. Oamenii mă știu, mă știu ca fiind într-o zonă politică și nu e bine să treci de colo-colo, peste noapte.

 

Rep.: Revenind la candidatură, ce proiecte prioritare ați avea?

C.A.: În primul rând, redresarea orașului, cam principalul proiect pe care ar trebui să îl aibă cineva care vine la conducerea primăriei. Nu am să comentez situația financiară, degringolada care s-a instalat în oraș, din mai multe puncte de vedere.

Astea sunt obligatorii pentru oricine vine. Dar mă duc pe două direcții de acțiune. O zonă strategică. Un primar de municipiu trebuie să gândească strategic. Dacă îl scoli noaptea la două și îl întrebi cum trebuie să arate orașul, trebuie să îți spună.

A doua zonă este „la firul ierbii”. Adică, la nivelul cetățeanului. Care este mult mai interesantă pentru oameni. Cealaltă este mai greu de înțeles, dar foarte importantă, pentru că asigură comunității un loc în lume, la nivel național, la nivel de conectări în zonă, arată perspectivele de dezvoltare. Situația cu cetățenii sunt chestiuni de amănunt și importante pentru cetățenii. Ca de exemplu, punerea la punct a ștrandului municipal, Casa de Cultură, Castelul Pokol, Cinematograful Dacia, zonele din spatele blocurilor, problema parcărilor, problema garajelor și asemenea lucruri. Astea le știu, pentru că au rezultat din niște chestionare pe care le-am lansat cu întrebări pentru o parte dintre oamenii cu care m-am întâlnit. Le-am centralizat și de acolo îmi rezultă niște priorități.

 

Rep.: Care ar fi principala problemă a Băii Mari?

C.A.: Dacă o iau de la început, ar fi redresarea financiară. Pentru că va trebui să justificăm în fața cetățenilor o perioadă dificilă care va însemna mai puține investiții și mai puține cheltuieli pe zone care erau preferate, în avantajul aducerii pe zero a bugetului. Ca să pot construi apoi. Evident că aici există și niște surse alternative pe care nu pot să le elimin și care sunt foarte importante. Cum este PNRR, cum sunt alte fonduri europene. Se pot atrage surse de finanțare din multe locuri, dar ele trebuie să fie combinate cu măsuri directe de reducere a cheltuielilor din Primărie, trebuie soluții de eficientizare energetică, economii la iluminatul public, stația de tratare, troleibuze și multe altele. Să dau un exemplu. Pentru mine, ar fi o soluție foarte bună de pus în practică ca blocurile din Baia Mare, începând cu cele care au fost reabilitate termic, să aibă la nivel superior panouri fotovoltaice, panouri solare. Ar fi o sursă alternativă energetică pentru a acoperi anumite consumuri energetice pe scară, bloc și chiar să furnizăm în rețea. Cu această ocazie, ar fi rezolvată și problema acoperișurilor, pentru că în multe cazuri acoperișurile de blocuri sunt degradate. Trebuie să avem grijă de oameni și de zona lor de locuit, în cazul de față de acoperișuri. Dar trebuie să ne ducem și la subsoluri. Multe blocuri au subsolurile inundate, sunt șobolani, goange și tot ce rezultă din astfel de dezastre. Pentru mine, prioritar ar fi un program de monitorizare a tuturor subsolurilor blocurilor din Baia Mare.

Bănuiesc că există surse de finanțare pentru așa ceva, iar blocurile ar deveni locuibile sută la sută.

Sau Casa de Cultură. Pentru mine este un obiectiv foarte important, dar și pentru oraș. Din câte știu, este încă un litigiu între Primărie și cei de la sindicate cu o decizie provizorie prin care a trecut la municipiu. În acest context, avem responsabilitatea să o reabilităm. De ce trebuie să mergem în zone private pentru spectacole când putem să folosim Casa de Cultură? Nu avem bani? Putem lansa un parteneriat public-privat pentru realizarea acestui obiectiv. Eu sunt convins că se vor găsi și investitori privați.

 

Rep.: Cum a fost Baia Mare în perioada în care ați condus Primăria și cum este acum?

C.A.: Fără să vreau sunt subiectiv. Ce văd eu că s-a pierdut foarte mult în Baia Mare este poziția pe hartă, la nivel național și internațional. Chiar dacă nu este de un interes direct pentru cetățeni. Baia Mare conducea Asociația Municipiilor din România, Baia Mare era în biroul de la Bruxelles. Baia Mare, prin reprezentanții ei, conducea diverse direcții în diverse structuri. Acum, nu mai contăm, nu mai existăm. Orice participare la o asemenea structură îți aduce avantaje de informații, posibile surse de finanțare și multe alte lucruri. Apoi, ar trebui o diversificare a acțiunilor în municipiu. În ce sens? Eu știu că e frumos să pui flori și iarbă, zonă verde. Oricui îi place, chiar mi-a plăcut cum arată orașul. Dar trebuie să ne gândim cum facem pentru a avea resurse pentru a face așa ceva. De aceea, eu văd o altă abordare la nivel de dezvoltare economică. Nu am creat degeaba zona metropolitană. Nu s-a valorificat cu nimic. Nu ne-am prezentat ca un oraș ofertabil pentru posibilii investitori. Nu îmi aduc aminte să se fi făcut întâlniri cu agenți economici importanți - și nu numai cu ei - pentru a afla care sunt problemele lor. Eu am discutat cu câțiva și una din problemele importante este accesul în oraș dimineața și la sfârșitul programului, la ieșirea din municipiu. Este o problemă absolut importantă și trebuie rezolvată cumva. Trebuie soluții rapide și soluții pe termen lung. Se plâng de asta. Dacă vin investitori și nu avem acces la drumurile europene, nu vin. Sunt multe de făcut. De asta spun că este important ca fiecare candidat la această competiție să vină cu idei noi, bune. Cel care câștigă să le adune și să aibă capacitatea de a alege ce este mai bun pentru comunitate.

 

Rep.: Un subiect mai sensibil, dar probabil de interes general. Ce s-a întâmplat, de fapt, la finalul mandatului de primar?

C.A.: Nu știu, posibil să se folosească așa ceva, dar din punctul meu de vedere nu ar fi corect. Dar este decizia fiecăruia. În primul rând, fac precizarea că la mine nu a fost act de corupție. La mine a fost abuz în serviciu. Și presupunând că am fost vinovat și am luat pedeapsa care mi-a fost dată, subliniez pentru abuz în serviciu, nu corupție care înseamnă luare de mită, dar de mită și altele. Dar în codul penal abuzul în serviciu este asimilat cu acte de corupție. Eu spun că am procedat corect. În momentul în care a fost o problemă cu circa 100 de familii care erau în pericol să fie date afară din locuințele pe care le ocupau cu contract sau fără contract, nu era problema noastră. Și am trimis un viceprimar să se ocupe de treaba asta, avea în atribuțiile sale, am informat CL și am decis să negociem cu proprietarul. L-am invitat la mine, a fost prima dată când m-am întâlnit cu el. Au urmat discuții, negocieri și am intrat în CL cu suma care a fost corectă pentru acel bloc. Dar o persoană care a votat pentru acest proiect a făcut un denunț penal pe persoană neidentificată. Din păcate, am trăit o perioadă tristă în care se căutau vinovați și în România, ca să se motiveze respectiva corupție în comunitățile locale din România. Am nimerit trei persoane. Prefectul de Iași, Primarul de Râmnicu Vâlcea și eu. Am fost achitat de două ori și a treia oară, fără să știu...și condamnarea.

Ideea este următoarea. Am făcut ce trebuia, misiunea primarului este să aibă grijă de cetățeni. Nu am făcut altceva decât să propun să discute problema și să achiziționăm acest imobil. Oportunitatea și valoarea de achiziție sunt de competența Consiliului Local, nu a instanței. Așa spune legea. Spun cinstit că, dacă azi aș fi sunat, aș lua aceeași decizie. Nu cred că am greșit cu nimic. Dar mi-am asumat decizia instanței cu demnitate, nu m-am plâns de condițiile din Penitenciar, nu m-am plâns niciodată de nimic. Am terminat, am ieșit, mi-am reluat viața. Dumnezeu m-a ajutat, sunt sănătos și, iată, acum candidez. Întrebarea mea pentru toți candidații este, dacă ar fi fost în situația mea ce decizie ar fi luat?  Blocul este acolo, eu plătesc în continuare o treime din venitul meu, în fiecare lună. Și...nu am furat niciun leu, n-am luat mită, nu am dat mită...

 

Rep.: Care ar fi politicianul care este potrivit pentru vremurile pe care le trăim?

C.A.: Am trăit multe vremuri. Și mai bune și mai rele. Sunt politicieni buni, dar care nu se pot adapta. Urmăresc și emisiunile TV. Sunt oameni de calitate, dar care nu trec dincolo de sticlă. Un lucru foarte important este să treci dincolo de sticlă sau să fii între oameni. Am avut oameni politici care se simțeau între oameni ca peștele în apă. Dacă nu ai această abilitate de a te înțelege cu oamenii, încearcă să ți-o dezvolți. Pot da un exemplu. Îl cunosc foarte bine pe tatăl lui Sebastian Burduja și îl cunosc și pe el. Este un băiat foarte deștept, se vede, vorbește bine, vorbește coerent, este pe nivelul care îmi place mie. Dar nu a fost selectat. Va veni și vremea lui. Probabil că nu s-a pliat pe ce vrea acum bucureșteanul. El vrea apă caldă, vrea încălzire...Din păcate, noi nu am ajuns ca, după 30 de ani, să punem la punct elementele minimale de infrastructură. Sunt multe de făcut și în Baia Mare. Dar toate trebuie interconectate cu nevoile generale. Degeaba faci un drum în Firiza, că nu îl va mulțumi pe cel din cartierul Alecsandri. Deci, trebuie făcută campanie la nivel de cartier, de stradă, ca să simtă omul că ești conectat cu nevoile de acolo și să faci ceva bun. Și mai spun ceva, nu funcția te face lider. Lider ești! Degeaba te lauzi că ai 80 la sută notorietate când ești pe o funcție, dacă la început ai plecat cu 10 la sută. Tu, ca persoană, trebuie să ai notorietate, nu ca funcție. Aici cad foarte mulți în păcat. Mai mult, nivelul de pregătire, de experiență și prestație în România este în scădere, după mine. Și aici trebuie lucrat. Partidele mari, cum este PNL, PSD, poate și altele, ar trebui să facă școli de administrație pentru a-și pregăti cadre pentru primărie. Se poate ca două partide mari să ajungă ca la 80 de zile de alegeri să nu aibă candidat la primăria capitalei. Dacă vreau să iau primăria, campania începe din prima zi după ce am câștigat celelalte alegeri. Dacă vreau să câștig în Baia Mare, în 2028, trebuie de acum să am unul, doi, trei candidați pe care să îi trec prin filtru, pentru că este foarte important să vedem la fiecare potențialul de creștere. Degeaba sunt acum în sondaj cu 15 la sută. Vine unu cu 10 la sută care are capacitate să influențeze, prin metode legale, și să crească. Este foarte greu de măsurat potențialul de creștere al unui candidat.

 

Rep.: Un mesaj pentru băimăreni.

C.A.: Întotdeauna am apreciat cetățenii din Baia Mare, chiar dacă nu sunt de aici. Baia Mare este casa mea. Aici m-am dezvoltat, aici m-am consacrat, aici mi-am întemeiat familia, aici este viața mea. Eu am încercat să duc cât mai sus, în ierarhia municipiilor, Baia Mare și am și reușit. Nicio primărie din România nu avea echipă cum aveam noi la primărie, la un moment dat. Acum, nu mai comentez. Dar ca principiu, Baia Mare mi-a oferit satisfacție, am câștigat ca independent, ce să spun mai mult, față de cetățenii orașului. Doamne ajută și să fie bine, asta îmi doresc.

 

    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.