• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iunie , 2023

Campanie de testare gratuită pentru HPV și Babeș-Papanicolau la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

 Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, împreună cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca au demarat, și în acest an, campania de testare gratuită pentru HPV și Babeș-Papanicolau. Aceste testări se efectuează de către personal medical specializat pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Testările se efectuează în cadrul SJUBM la camera 75, parter între orele 12-14 și la CENTRUL DE PLANIFICARE FAMILIALĂ (Policlinica nr. 2, str. Progresului nr.17), tel: 0262 220445 Orar: 10.00-14.00, de luni până vineri.

La campania de testare pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/ CI care atestă vârsta și domiciliul în Regiunea Nord-Vest.

Cine se poate testa? Sunt invitate toate femeile cu domiciliul în regiunea Nord-Vest, cu vârsta între 24 şi 64 de ani. Testul Babeş-Papanicolau se face femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani, recoltarea efectuându-se în mediu clasic, pe lamă. Testul HPV se face femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani, recoltarea efectuându-se în recipient special HPV.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, respectiv 15-45 ani. La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani prin programe de prevenție coerente și consecvente. În România, în fiecare an, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproximativ 1.800 de femei pierd lupta cu această boală, cifre care poziționează România pe primul loc în Europa privind ratele de incidență și mortalitate.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la astfel de campanii permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Această campanie urmărește informarea, educarea și conștientizarea populației țintă la nivel național și regional cu privire la serviciile de screening ale cancerului de col uterin. Este important să mențineți o monitorizare regulată a sănătății dumneavoastră și să efectuați testul Papanicolau în mod regulat pentru depistarea precoce a eventualelor anomalii cervicale. Dacă sunteți interesată de o campanie specifică de recoltare a analizelor Papanicolau, vă recomandăm să contactați instituția medicală din zona dumneavoastră, cum ar fi spitalul SJUBM.

Acesta poate furniza informații actualizate despre campaniile sau programele disponibile în comunitatea noastră, inclusiv despre aceasta campanie de recoltare a analizelor Papanicolau.

Pentru a beneficia de această campanie la Spitalul Județean, vă puteți programa la nr. de telefon 0262-205100 interior 2233 sau 2270. Pentru eliberarea rezultatelor, sunați în prealabil la telefon 0262-205100 interior 2270, în aproximativ 30 de zile de la recoltare.

 

Manager,

Oros George Alexandru

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.