• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 August , 2019

Campania „Informare acasă! Siguranță în lume” urmărește informarea migranților români cu privire la drepturile lor în UE

Luni, 5 august 2019, în sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș a avut loc cea de a II-a ediție a Campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Instituția Prefectului Maramureș și Consiliul Județean Maramureș.
Mediatorul evenimentului a fost prefectul Județului Maramureș, Vasile Moldovan, alături de care s-a aflat subprefectul, Alexandru Cosma. Cuvântul de deschi­dere a aparținut secretarului de stat, Lilla Debelka, care a mul­țu­mit celor prezenți pentru participare, precum și partenerilor implicați în Campania „Informare acasă! Siguranță în lume”, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii și Justiției Soci­ale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Tineretului și Sportului.
Lilla Debelka a precizat că sco­pul campaniei este de a realiza o informare corectă și completă a migranților români în ceea ce pri­vește drepturile acestora în statele Uniunii Europene. În ca­drul acestei întâlniri, atât auto­ritățile centrale cât și cele ju­­de­țe­ne au evidențiat rolul dia­sporei în dezvoltarea și evolu­ția României, nevoia de re­co­­nectare a românilor plecați în străinătate cu țara și impor­tanța accesării capitalului de resurse umane, cunoștințe și expertiză reprezentat de românii care mun­cesc în străinătate.
Au fost invitați la discuții Ada Marc – consilier la Agenția Ju­de­țeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, Corina Nicoleta Rus – consilier la Casa Județeană de Pensii Maramureș, Mircea Onea – consilier comunicare la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ioan Popa – șef adjunct la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramu­reș, Edith Lapsanszki – inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Mariana Macarie – director executiv la Di­recția Județeană de Evidentă a Persoanelor Maramureș, Teo­dor Ardelean – director la Bibli­oteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, comisar șef Alexandrina-Augusta Bora – coordonator la Centrul Regional Îm­po­tri­va Traficului de Persoane Cluj-Napoca, Loredana Rus – director adjunct la Filiala Nord - Vest a Autorității Electorale Permanente și doctor Rareș Pop – director la Direcția de Sănătate Publică Maramureș.
 

Temele abordate au vizat consilierea cetățenilor români aflați în statele membre UE

Temele abordate s-au adresat ro­mânilor care au ales să stu­die­ze, să muncească și să trăiască în spațiul european și s-au foca­lizat pe urmă­toarele aspecte: moda­lități de găsire a unui loc de muncă, sprijin pentru solici­tarea dreptului la pensie, consi­lierea cetățenilor privind ghi­­durile legislative, codul fiscal din Româ­nia­ și convențiile semnate de statul român cu sta­tele membre ale Uniunii Europene, precum și accesul la serviciile medicale. S-a discutat și despre cartea de identitate ca document de călătorie și despre oportu­nitățile de reînnoire a actelor de stare civilă.
De asemenea, s-a pus accentul pe importanța bibliotecilor în­fiin­țate în Spania și Franța, sprijinite cu fond de carte de către Biblioteca Județea­nă „Petre Dulfu” Baia Mare, inst­i­tuție care va trimite anul acesta peste 10.00 de cărți în limba română unei biblioteci din Berna, Elve­ția. Cu foar­te multă seriozitate a fost tratată campania de prevenire a tra­ficului de peroane. Cu această oca­zie, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca a oferit o di­plo­mă de onoare Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, pen­tru numă­rul record de ac­ti­vități desfă­șurate în cadrul campaniei mai sus mențio­nate.
În calitate de gazdă, cuvântul de în­cheiere a aparținut vicepreșe­dintelui Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș care a felicitat re­prezentanții Mi­nisterului pentru Ro­mânii de Pretutindeni pentru ini­­­­­­ți­e­­rea Cam­panie „Informare aca­să! Sigu­ranță în lume” și i-a asigurat de întregul sprijin al admi­nistrației jude­țene în toate ac­țiunile viitoare.
De asemenea, a menționat întâlnirile cu diaspora organizate de Consiliul Județean Maramureș de la Madrid, Londra, Roma, Luxemburg și Vie­na, care au avut ca scop schimbul de expe­riență. „Eu când mă gândesc la Diaspora, mă gândesc la frații noștri, la prietenii noștri, la familiile noastre pe care trebuie să le aducem aca­să pentru ca împreună să construim o Românei cât mai fru­moasă”, a conchis vicepre­ședintele Consiliului Județean Maramureș.

Pentru ca mesajul Campanie „Informare acasă! Siguranță în lume” să ajungă la cât mai mulți cetățeni români, migranți în statele Uniunii Europene, la această întâlnire au fost invitați primari ai localităților din Maramureș, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, Poliția de Frontieră, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Mar­a­mu­reș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Bă­sești” al Județului Maramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.