• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Iunie , 2012

Campania electorală, versiunea 2.0. / Nevoia de schimbare

Suntem de ceva timp în campania electorală. În teritoriu, în afară de o dispută pe persoane, adică cine să conducă, şi o consolidare a poziţiei electorale a unor politicieni, piaţa electorală nu aduce nimic nou.

Multă forfotă care capătă multitudine de forme si culori, dar care doar pare să aibă conţinut. Deşi lumea se preocupă de cine va ocupa o funcţie publică, temele mari economice, sociale şi politice de dezbatere nu prea există. Deşi majoritatea votanţilor sunt preocupaţi de infrastructura, canalizare, apă curentă şi locuri de muncă, esenţialul scapă din vedere. Pe de o parte este şi vina electoratului care are pretenţii simpliste, imediate, pe de altă parte, cum să ceară politicienilor lucruri măreţe dacă nici cele simple nu sunt rezolvate?

Însă, pentru o ţară pe care o dorim modernă, menţinerea discuţiei în nevoile primare, înseamnă condamnare la subdezvoltare.

Stabilirea unor ţinte ambiţioase este mai propice, mai benefică pentru dezvoltarea unei comunităţi şi chiar societăţi iar oamenii trebuie să înţeleagă şi să ceară mai mult. De exemplu, nu este suficient să ceri canalizare ci, mai important pe termen lung, să stabileşti o politică clară de management al apei, dacă şi-o asumă cineva, care să conţină şi gestionarea apelor uzate. La noi, companiile care oferă utilităţi o fac pe seama cetăţenilor. Suntem guvernaţi şi administraţi pe surcele şi oamenii s-au obişnuit cu puţin. De aceea şi clasa politică oferă puţin. Sau deloc.

Avem sistem medical „praf”, specialiştii ne pleacă pe capete, dar nimeni nu doreşte să audă cum s-ar putea îmbunătăţi, pornind de la prevenţie până la programele nationale de sănătate. Oare pentru că oamenii s-au obişnuit să audă că nu se poate?

Ţara zace în propriul potenţial însă românii nu prea reuşesc să îl valorifice. Pierdem timp, pierdem oportunităţi, creşte neîncrederea in noi că nu avem soluţii. Ales acum 7 ani cu promisiunea „Să trăiţi bine!”, Băsescu si PDL au ucis pană si speranţa că mai rău nu se poate.

„Ne complacem într-o situaţie dată, şi nu ridicăm un deget pentru a o schimba. Nu e suficient să schimbăm un preşedinte sau un premier, ci avem nevoie să ne schimbăm mentalitatea, sa învăţăm să gândim!”, acestea sunt cuvintele unei studente şi ceea ce tinerii noştri aşteaptă de la noi.

E timpul să ne trezim. Îndemn electoratul să ceară mult, ferm şi corect, să se informeze şi să aştepte de la politicieni informaţii pertinente, planuri clare şi angajamente precise, aşa cum, trebuie să recunosc, primarul Cătălin Cherecheş se apropie de modelul pe care îl propunem. Mulţi români din străinătate stau fără a lucra acolo pentru că există un mediu de viaţă mult mai propice; ei s-ar întoarce acasă dacă ar auzi lucruri bune, daca ar vedea SCHIMBARE in bine. „Cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide...”

 

Florin Tătaru, deputat PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.