Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Calitatea de lângă noi. Faimar Baia Mare produce de aproape 40 de ani
Nicolae TEREMTUȘ
Faimar Baia Mare este singura întreprindere de pe vechea platformă a oraşului, încă funcţională şi cu aceeaşi activitate, producţia de ceramică. Ar mai fi Confstar, dar fabrica de confecţii face parte dintr-o altă categorie de întreprinderi.
Faimar şi-a mutat sediul de pe bulevardul Bucureşti şi îşi desfăşoară activitatea în hale aflate lângă Ceramar.
Uimiţi că mai există Faimar am plecat în căutarea fabricii, în partea de nord a oraşului.
Am ajuns la Ceramar, o „bucăţică” din fostul Faimar şi ne-am uitat tăcuţi la clădirile dărăpănate ce se întind pe o lungime de stradă. Hale părăsite, geamuri sparte, teren plin de bălării. O firmă şchioapă zace pe un perete scorojit al unei hale.
A fost o întâlnire ce ne-a diminuat entuziasmul căutării Faimar. Am intrat pe o străduţă şi am mers cu maşina la viteză minimă fără să dăm de vreun indicator cu fabrica de ceramică. În momentul în care era să renunţăm, am văzut că drumul mai face un cot după care părea că se opreşte în terenul viran ce se ghicea de după nişte tufe mari ca un copac.
După ce am trecut de tufăriş am văzut un indicator spre Faimar. Am intrat în curte şi o hală vopsită în culori vesele ne-a arătat că fabrica de ceramică „trăieşte”!
Forfotă specifică unei fabrici, un miros inconfundabil de uzină, paleți cu materiale folosite în procesul tehnologic, mașini care intră și ies din zonă. Ce mai?! O fabrică în toată puterea cuvântului. Ne-am orientat spre ceea ce părea a fi intrarea principală. Acolo ne-am dat seama că lipsea o chestiune importantă. Nu mai exista acel filtru de la intrarea fabricii, o gheretă, un portar plictisit care te privește cu un aer superior, în timp ce te măsoară de sus în jos. Nimic din toate acestea pe care le regăseam în vechile întreprinderi dispărute.
Am intrat într-un hol ce este și un spațiu expozițional pentru produsele fabricii. De acolo am ajuns în biroul directoarei Faimar, Nicoleta Mureșan. Pe un perete sunt prinse două platouri mari din ceramică, frumos pictate, bănuim că manual. Pe un alt perete regăsim o pictură a cunoscutului pictor băimărean, Nicolae Suciu. Un birou mare, plin de dosare, hârtii, acte, foi de tot felul. O dezordine ordonată în care am văzut forfota unei activități continue.
Directorul fabricii ne-a primit cu amabilitate și am început discuția despre ce a fost și ce este Faimar. A venit și directorul comercial, Lia Ciocian.
Directoarea ne-a povestit despre fostul director al Faimar, înainte de 1989, Mircea Chirilă, un conducător cunoscut și apreciat pentru lucrurile făcute la fabrică, în perioada comunistă. După Revoluție, Chirilă a încercat să deschidă o altă fabrică cu același profil. Mulți dintre specialiștii de atunci se pregătiseră să îl urmeze pe Chirilă. Din păcate, un accident tragic a curmat întreprinderile fostului director.
După dispariția celui care ar fi putut revigora activitatea, fabrica și-a urmat destinul și s-a transformat în societate pe acțiuni. „Am avut un puternic grup de specialiști, artiști, printre aceștia este și domnul profesor Nicolae Suciu. Dânsul s-a desprins greu de noi, dar mai colaborăm, vin studenți de la facultate să facă practică aici”, a spus Mureșan.
După ce ne-au povestit câteva dintre momentele de dinainte de 1989, directorul economic ne-a prezentat structura Faimar.
„Suntem o societate pe acțiuni. Este un acţionar majoritar, o firmă din Galați ce deține 34% din acțiuni. Restul acțiunilor sunt deținute de persoane de peste tot. Angajații din vechea gardă au venit și pe această locație. Numărul angajaților s-a redus tot atunci, la mutarea societății.
Dacă înainte de 1989 era 1200 de angajați, în anul 2000 au fost 600 de angajați, iar pe acest nou amplasament avem nevoie de 3-400 de angajați. Ne menținem la peste 300”, a spus directorul.
Aproape o oră am aflat multe despre avatarurile Faimar și am rămas uimiți de rezistența unei fabrici într-o concurență economică acerbă pe o piață cu mulți producători, între care mulți vin din China. „Noi producem și pentru firme din China!”, ne-a spus doamna Mureșan, la un moment dat.
Faimar este un producător de ceramică menajeră și decorativă, puternic pe piața internă și externă. Specialiștii fabricii desăvârșesc comenzile pe care le au de la multe firme, cu mult profesionalism.
Dar fabrica se pregătește să relanseze producția proprie. Altfel spus, se vor produce obiecte după creația specialiștilor de aici, ceea ce ar aduce un plus de valoare.
După discuțiile din birou, ne-am pregătit de un tur prin fabrică. Fără echipamente speciale, doar cu aparatul de fotografiat în mână și cu multă curiozitate, am pășit în fabrică. Prima imagine este a unui raft mare cu multe farfurii puse la o binemeritată odihnă după ce au făcut turul cuptoarelor în care se „bronzează” produsele ce necesită tratament termic.
Pe jos este un praf fin de culoare gri-cafea cu lapte, dacă există o astfel de nuanță. Și am început să parcurgem secțiile în care, spre mirarea noastră, lucrează foarte multe femei. Este o profesie care s-a adresat mai demult femeilor, dar munca în Faimarul de astăzi are un grad de complexitate mare și sunt multe mașini mari, ce scot zgomote puternice și îți lasă impresia că este nevoie de mulți mușchi pentru a scoate cine știe ce minunății. Ei, la astfel de mașinoace am văzut lucrând multe femei, cu multă îndemânare, cu eleganță chiar.
Ici-colo mirosul puternic de pământ ars te face să îți ascunzi nasul dar nu este decât o chestiune de obișnuință. Femeile și bărbații ce lucrează nu au probleme cu căldura sau emanațiile cuptoarelor.
Fabrica este structurată pe secții ce se întretaie după fluxul tehnologic. Pentru cineva de afară pare un mers haotic, dar pentru muncitori este mersul firesc. Fiecare știe ce are de făcut, nu se fac pauze lungi și dese, se muncește temeinic și se scot produce frumoase, colorate, decorate cu multe motive ce te încântă.
Am ajuns la un moment dat la zona de decorat manual. Acolo fiecare cană, farfurie, castron sau nu mai știu ce alt produs, care are o decorațiune, este înfrumusețată manual. Femeile aplică, cu mișcări precise, culoarea respectivă cu pensule de diverse dimensiuni. Dacă privești de la câțiva metri un stativ cu căni decorate te uimește simetria. Aceeași frunză este aplicată cu pensula în același loc, la aceeași distanță de margine sau bordură. O muncă migăloasă pe care femeile o execută ore în șir. Am ajuns în toate zonele fabricii și spre final ne-am dat seama că totul este legat, totul merge șnur, de la un capăt la altul, fără probleme deosebite. Cu siguranță sunt și probleme, nesesizabile pentru un ochi străin, dar doamna Mureșan are lucrurile sub control. Se mișcă lejer în fabrică, se oprește la unii angajați, știe ce să ceară, știe ce vede, știe ce dispune. Am avut sentimentul că suntem în mijlocul unei familii. Ceea ce nu poate fi decât benefic pentru o fabrică ce a supraviețuit problemelor din ultimii 27 de ani.
Am ieșit din Faimar cu bucuria că este ceva ce merge bine și cu promisiunea că vom veni să mai cumpărăm din produsele expuse spre vânzare în prima zi de sâmbătă a fiecărei luni. La sediu.
Repere
În 1978 a luat ființă Întreprinderea de Faianță și Sticlărie Faimar Baia Mare prin preluarea secției de ceramică de la întreprinderea de producție locală, unde se produceau cahle de teracotă și ceramică artizanală și a fabricii de sticlărie Fărcașa.
În 1979 intră în funcțiune fabrica de faianță menaj.
În 1982, secția ceramică se modernizează și se reprofilează pe producerea de faianță de menaj și decorativă.
În 1991, Faimar se transformă în societate pe acțiuni. Un an mai târziu, din societate se desprinde secția de ceramică decorativă și de menaj care se transformă în Ceramar SA.
Începând cu 2008, se începe construcția noii fabrici, de pe noul amplasament.
În prezent, Faimar SA, prin produsele sale, a devenit o marcă recunoscută pe piețele din Europa. Are specialiști pregătiți să răspundă tuturor exigențelor.
Se produc articole de menaj decorative și tehnice din faianță, mase vitrificate, ceramică termorezistentă, sticlă și cristal, precum și materiale ceramice de construcții.
Societatea exportă circa 96% din producția totală în țările din UE (Olanda, Franța, Italia, Anglia, Grecia). Se vând articole pentru floriști (ghivece, jardiniere, vaze), spre firme specializate pentru distribuția la floriști (Edelman, Limburg, Belgoflor, Silvy), articole de menaj și decorative pentru piața de retail (Next Retail, Michael Blisshome, Argos, Chunchill, Michael Fischer, Crea Table Germania, S'isula Italia).
Prezența pe piața internă este de 10%. La multe din produsele
realizate cererea este peste posibilitățile de realizare.