Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 13 Septembrie , 2010
Calinesti si-a lansat „cartea de identitate”
* O monografie este cartea de identitate a unei localitati. Dupa o lunga perioada de documentare si cercetari, comuna Calinesti a reusit sa-si lanseze saptamana trecuta monografia.
Copii imbracati in costume populare, oameni de cultura si o lucrare cu valoare istorica. Duminica trecuta, comuna Calinesti si-a lansat „cartea de identitate”, monografia comunei, semnata de Gheorghe Visovan, Vasile Iuga si Maria Serba.
Primarul localitatii, Mihai Nemes, a spus ca proiectul este unul mai vechi: „este un document important, o idee mai veche, pe care ma bucur ca am reusit sa o materializam”. Prezent la manifestare si deputatul Vasile Berci a vorbit despre importanta evenimentului: „nu stiu daca in caminul cultural din Calinesti au mai fost atatia oameni de cultura la un loc, sunt convins ca astazi e un moment important pentru toti”. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare a spus ca: „monografia este o carte de identitate a fiecarei comune. Este un concept relativ nou, de la finele secolului al XIII-lea. In perioada socialista, monografiile erau mai greu de parcurs. Trebuiau sa contina anumite pasaje cu caracter politic. Ideea de monografie a patruns si in stiinte. Nu se poate lua doctoratul fara o monografie. Ma bucur insa ca tot mai multe localitati realizeaza astfel de lucrari”.
Scriitorul Nicoara Mihali a spus ca, avand in vedere istoriile fabuloase din comuna, ar fi interesant de lansat o monografie sentimentala, cu scrisorile trimise de pe front, cu scrisorile de dragoste sau telegramele satenilor. Prezent la eveniment si viceprimarul de Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes a vorbit despre comuna si comunitate: „pentru mine Calinestiul este locul in care ma simt cel mai aproape de Dumnezeu. Aici am copilarit. Este locul in care m-am format ca om”. „Botezul” lucrarii s-a incheiat cu un spectacol de muzica populara si cu o masa traditionala ca in Calinesti: sarmale, tuica si gogosi.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.