• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Profesionalismul scrie istoria sănătăţii maramureşene

Este un profesionist de excepţie, şi un manager de excepţie. Prin proiectele derulate în ultimii ani, Spitalul judeţean „Dr. Constantin Opriş” se situează pe aceeaşi treaptă cu marile centre universitare din ţară. Doctorul Călin Pop nu-şi atribuie însă merite, ci, cu modestie, spune că are onoarea şi privilegiul contribuţiei la dezvoltarea spitalului.

  

Reporter: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” traversează o perioadă istorică.

Călin Pop: Într-adevăr, din 2010, spitalul a intrat pe o spirală ascendentă care nu se regăseşte la alte spitale din jur şi care a început cu acel angiograf de 300.000 de Euro care a fost obţinut cu sprijinul CJ şi care, după un an şi jumătate de gesturi diagnostice realizate la peste 250 de pacienţi, din acest an, practic din martie, face şi terapie, pentru că am fost cuprinşi în programul naţional de angiografie coronariană, de dilatare coronariană, având în acest an 26 de proceduri asigurate prin program. A urmat 2010-2011 recuperarea datoriilor pe care actuala echipă de management le-a moştenit. Stingerea lor era o prioritate. Erau 130 de miliarde de lei vechi la furnizori şi 120 de miliarde la personal. Ele au fost stinse la finele anului trecut. În 2011 am reuşit să achiziţionăm prin fonduri proprii acel aparat de osteodensimetrie, un aparat care deschide perspectiva diagnosticului şi tratamentului osteoporozei şi afecţiunilor locomotorii la o gamă mai largă de pacienţi. Înainte era un singur aparat la unitate medicală privată. Noi am cumpărat acest aparat din fonduri proprii şi ne bucurăm pentru că este extrem de cerut. Plus că permite diagnosticul în afecţiuni de reumatologie, osteopedie, recuperare. Tot în acel an am reuşit să dotăm secţia de recuperare cu 5 aparate noi cam de 25.000 de Euro, şi, evident a început investiţia legată de reabilitarea spitalului judeţean, derulată prin Consiliul Judeţean şi despre care s-a tot vorbit, aceasta fiind o mare oportunitate pentru spital. Diferenţele se văd în acest corp G, unde condiţiile sunt absolut diferite de ce a fost.

Eu rămân cu credinţa că lucrurile, chiar dacă sunt un pic întârziate în acest moment, se vor finaliza şi poate nu este atât de important termenul, cât conţinutul acestei investiţii. Rep.: Cât de complicat este să vă desfăşuraţi activitatea pe acest şantier? Călin Pop: E o perioadă complicată, pentru că desfăşurăm aceeaşi activitate, avem acelaşi număr de pacienţi şi în acelaşi timp se repară spitalului, sigur că de aici mai apar şi situaţii de conflict cu pacienţi care nu înţeleg lucrul acesta, sigur că şi personalul este stresat, este tracasat, pentru că se schimbă locurile de muncă, se schimbă circuitele, dar măcar avem satisfacţia că vom lăsa ceva care va servi pentru mulţi ani de acum înainte.

 

Rep.: Principalele realizări din 2011?

Călin Pop: În 2011 am fost printre cele 15 spitale din ţară care am avut finanţare şi de la Ministerul Sănătăţii şi am achiziţionat un computer tomograf nou de înaltă performanţă care este în curs de instalare. Ca o particularitate vom rămâne singurul spital din România cu două computere tomograf. Unul nou şi unul care mai poate funcţiona. Tot anul trecut s-a început reabilitarea secţiei de ATI, am primit bani de la Ministerul Sănătăţii, din ei s-au luat două obiective importante. În primul rând secţia nu a vut niciodată o staţie de monitorizare a pacienţilor gravi şi foarte gravi. Am achiziţionat şi noi una. Este o staţie care permite monitorizarea funcţiilor vitale la 18 pacienţi. Am putut să reînnoim parcul de aparate de respiraţie artificială, am luat patru astfel de aparate. Şi am luat o aparatură de sterilizare şi purificare a aerului care va permite dezvoltarea în ATI a două saloane în care condiţiile de climă să fie la cele mai bune standarde. Şi continuăm dezvoltarea pe dotarea cu aparatură, în 2011 ne-am hotărât să luăm acest RMN, care se doreşte să completeze paleta de diagnosticare a spitalului şi să contribuie pe viitor la clasificarea pe un grad mai înalt. Am făcut un calcul. Nu mai puteam cere bani Ministerului Sănătăţii, care ne dă pentru UPU. Consiliul Judeţean este angrenat şi pe partea de cheltuieli materiale, ne dă 400.000 lei pe an şi pe partea de cofinanţare a lucrărilor, şi am zis că dacă ne oferă banii de avans, ceea ce au şi făcut, am cuprins în buget suma de 430.000 de lei, restul o să-l plătim eşalonat în 12 rate. Acum aşteptăm rezultatul licitaţiei, Dacă merge totul bine, undeva în septembrie aparatul trebuie să fie funcţional. Cel în curs de licitaţie are un caiet de sarcini care îl plasează în topul aparaturii existente.

 

Rep.: Despre investiţia de la UPU?

Călin Pop: Cealaltă investiţie de la UPU se cifrează la 850.000 de Euro, 50.000 de Euro cofinanţare de la consiliu. Este importantă pentru că o prevăzusem în planul de management şi era obligatorie pentru că UPU nu mai face faţă. Era obligatoriu de dezvoltat. Şi în fapt este primul capitol de investiţii în acest spital după 40 de ani pentru că toate celelalte au fost reparaţii, reabilitări etc. Va fi o clădire nouă, care se va construi în zona UPU, de 900 de mp, şi care va avea circuitele necesare în aşa fel încât să decongestioneze liniile de urgenţă, de obstretică, de traumatisme, de arşi, va oferi un confort mai bun pacienţilor, va avea zone de aşteptare pentru aparţinători. Va fi un important pas înainte în momentul în care va deveni funcţională. În acest moment sunt demarate procedurile de achiziţie publică, execuţia trebuie să o facem până la sfârşitul anului, pentru că banii trebuie utilizaţi. Anul viitor ne va prinde în casă nouă. Şi este important că spitalul are toate componentele în reabilitare, modernizare. Este o mare satisfacţie că am reuşit să demarăm aceste proiecte.

 

 Rep.: Ce prieteni are spitalul judeţean? Există deschidere pentru susţinerea acestor proiecte?

Călin Pop: Dacă se doreşte să fie continuate, aceste lucruri trebuie susţinute nu numai de CJ, ci de toată lumea, investitori mici, persoane particulare, de mari firme, de oricine poate ajuta. Cel mai bun exemplu vine de la acest ONG, „Prietenii spitalului” care ne-au virat recent banii adunaţi, în jur de 9.000 de Euro şi spitalul va contribui până la 25-26.000 de Euro ca să achiziţionăm acel aparat de chirurgie laparoscopică pentru secţia de pediatrie, care va fi un mare pas înainte pentru că va diminua traumatismele operatorii la copii. Există o deschidere, s-au dublat depunerile faţă de anii trecuţi, dar există puţine societăţi care doresc să se implice în astfel de proiecte. E numai Italsofa, un partener constant care a donat, şi la sfârşitul anului trecut, 30 şi ceva de mii de Euro, care s-au folosit pentru secţia de neurochirurgie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.