• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Octombrie , 2023

Calea, Adevărul și Viața / Suferință și bucurie

 Trăim vremuri în care vedem în diferite locuri ale acestei planete se moare în fiecare moment în măsură considerabilă și în chipuri groaznice.Catastrofe, fie naturale, fie provocate de răutatea sau iresponsabilitatea oamenilor, se petrec mai tot timpul. Ni se comunică cifre mari de morți. De multe ori, dacă ele vin de departe și nu detailate, rămânem relativ indiferenți, alteori, când lucrurile se petrec mai aproape de noi și sunt intens mediatizate, uneori cu doză mare de subiectivitate, ne umplem de durere și îngrijorare.

Biserica noastră a fost mereu alături de oameni în suferințele lor, compătimind cu ei și încercând cât de cât le aline durerile. Cei care frecventează viață liturgică a Bisericii știu cum se organizează colecte cu prilejul fiecărei mari catastrofe la nivel național, dar nu numai. Astfel, din acest punct de vedere, este mai mult o Biserică a faptelor decât a vorbelor. Iar aceasta pe urma lui Hristos și a învățăturii Lui, întrucât Dumnezeu Însuși este într-o continuă compătimire cu noi. În frumoasele noastre basme, se vorbește despre împăratul care cu un ochi plânge și cu un altul râde. Cam așa stau lucrurile și cu Împăratul nostru ceresc. Această realitate nu împiedică, însă, faptul de a ne bucura.

Bucuria și suferința ne însoțesc toată viață. Într-un moment sau altul, în funcție de diverse condiționări, suntem prinși într-o stare sau alta, ele succedându-se continuu. Înțelepciunea acumulată de omenire pe parcursul ei istoric a făcut-o numească această viață o vale a plângerii. Creștinismul este, însă, o propunere a bucuriei. Primele cuvinte ale lui Hristos după Învierea Sa din morți acestea au fost: „Bucurați-!” și „Nu temeți!” (Matei 28,9-10). Tocmai în virtutea Învierii. Aceasta este buna Lui vestire cu care ne trimite și pe noi în lume. Ea ne spune despre venirea Fiului lui Dumnezeu în trup pe pământ, despre trecerea Lui minunată prin această lume și despre Învierea Sa, după cumplite Pătimiri și moarte pe Cruce. Astfel, din și prin suferință se naște bucuria izbăvitoare. Dintr-o lume a suferinței, în care îi însoțește tămăduitor pe credincioși și nu numai pe ei, creștinismul propune intrarea într-o lume a bucuriei. Bucurie ce va fi desăvârșită printr-o definitivă însoțire cu Dumnezeu în lumina slavei Sale, dar care poate și trebuie pregustată în această lume.

Până la urmă, totul se rezumă, dacă e posibil acest lucru, la Înviere, la credință sau necredință în ea, în existența unei lumi viitoare, una a dreptății milostive și a iubirii veșnice. Biserica este un spațiu spiritual al împreună-petrecerii și slujirii celor de aici și a celor plecați la Domnul, cum se spune. Există viață și după moarte. Viață pentru cei care au plecat și viață pentru cei care au rămas. În aceste vremuri, nu atât cei morți au acum nevoie de noi, cât cei care au rămas, cei răniți care vor păstra sechele toată viață, cei care au pierdut ființe dragi și care au nevoie de compasiune, de împreună-pătimire cu ei. Or, ce mângâiere s-ar putea găsi mai multă decât crezând în Dumnezeu și în iubirea Lui nemărginită care depășește infinit granițele acestei vieți? Suntem o Biserică a Nădejdii, iar nădejdea ne ajută fim mereu în viață. De altfel, încă din primele veacuri, creștinismul socotea tristețea printre păcatele capitale. Bucuria prilejuită de sărbătorirea unor evenimente religioase înseamnă, în primul rând, o bucurie a comuniunii. Comuniune cu Dumnezeu și comuniune cu cei de aproape ai tăi. Iar această comuniune se face mai ușor în jurul aceleiași mese. Mai întâi Sfânta Masă a Altarului, unde se poate gusta și vedea e bun Domnul (Cf. Ps. 33,8), apoi mesele de acasă, cu cei de aproape și dragi ai tăi, fie membri ai familiei, fie prieteni adevărați. Inclusiv comuniune cu cei morți ai noștri. În zile de o astfel de intensitate existențială, când sunt trăite în actualitate mari evenimente ale Istoriei mântuirii, bucuria biruiește orice suferință. Lucrul acesta nu este programatic, ci unul al firii. Împotriva acestui adevăr se luptă prin multe mijloace, însă aceste mijloace nu vor putea depăși vreodată puterea lui Dumnezeu.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.