• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 26 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Septembrie , 2024

Calea, Adevărul și Viața / „Să se lepede de sine”

„De voiește cineva vină după Mine, se lepede de sine”, spune Mântuitorul. Ce înseamnă lepădarea de sine? Parcă toate cuvintele sunt cunoscute și par așezate într-o ordine normală, coerentă, logică. Dar le înțelegem oare cu adevărat?

Cum adică se lepede cineva de sine? lepăd de identitatea mea? depersonalizez? lepăd de eul meu, de sinele care deosebește de alții? -mi neg voința, dorințele, idealurile? nu mai cheme cum cheamă? lepăd de apartenența mea la o națiune, la o familie, la un oraș? lepăd de munca mea?

Cum adică se lepede omul de sine? Mai cu seamă există un text în Sfânta Scriptură care spune: „ iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”(Matei 19,19). Ceea ce înseamnă avem dreptul ne iubim pe noi înșine, sinele nostru.

Cum alegem între una și alta? Ne aflăm într-o dilemă, ne aflăm în fața a două propoziții sau situații care par adevărate, dar din care trebuie alegi una, deși ele sunt adevărate când le iei în parte, însă puse una lângă alta sunt contradictorii.

Textul despre „lepădarea de sine” nu este totuși chiar atât de greu pe cât pare. A se lepăda omul de sine nu înseamnă a se lepăda de personalitatea sa. Nu înseamnă a se lepăda de identitatea sa. Nu înseamnă a se lepăda de responsabilitatea sa față de societate, față de muncă, față de familie. Înseamnă a se lepăda de ego, adică de egoism. Sunt mulți care zic în fiecare zi: Eu! Eu am făcut cutare, eu am gândit cutare, eu i-am spus ce facă. Cu alte cuvinte, eu și eu la tot pasul. Centrează totul pe ei, pe interesele lor, pe persoana lor. Uită de alții. Uită și de Dumnezeu. Ei sunt centrul lumii. Totul, absolut totul raportează la ei. Evident, nu greșelile! Tot ce se face bun în jurul lor, uneori chiar dacă nu este făcut de ei. Însă, din acest „eu” se naște mândria, orgoliul, slava deșartă.

Aceasta este ceea ce respinge Dumnezeu, când cere celui ce vrea -L urmeze: „ se lepede de sine”! se lepede de acest „eu”, -și dea seama trăiește într-o colectivitate. nu uite toate le facem împreună, avem responsabilitate față de alții și depindem de alții, suntem în raporturi permanente unii cu alții și cu Dumnezeu.

Este o invitație la smerenie. Din smerenie nu mai poate cădea nimeni. Dacă este adevărată smerenie! Adică, dacă are smerenia smereniei, nu mândria smereniei, cum spunea cineva. Din adevărată smerenie nu se cade niciodată. Din mândrie se cade întotdeauna.

Dumnezeu nu vrea în niciun caz fie urmat de oameni lipsiți de personalitate, de oameni lipsiți de identitate. Dimpotrivă, vrea ca aceia care-L urmează aibă personalitate, aibă identitatea lor, aibă demnitatea lor, știe ceea ce fac, fie responsabili pentru ceea ce fac. Dar nu fie mândri. nu fie orgolioși. fie smeriți. nu fie egoiști, centrați pe Sinele lor, fiindcă așa nu pot fi smeriți.

Sinele trebuie iubit pentru a-i dori mântuirea, pentru a-l păstra curat, drept, cinstit, onest. O astfel de lepădare de sine trebuie ducă lareîntoarcerea în sine”, la refacerea sinelui prin Spovedanie și iertare, prin lucrarea faptelor bune și prin reașezarea vieții pe temelii pozitive, optimiste. Lepădarea de sine nu înseamnă ura de sine, ci lepădarea de egoism. Numai așa se reconciliază porunca iubirii de sine cu porunca lepădării de sine, ieșind din contradicție.

Lepădarea de sine este renunțarea supremației lui Eu asupra lui Tu, întoarcerea la egalitate, la frățietate, la iubire autentică.

Pr. Cristian Ștefan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.