Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Calea, Adevărul şi Viaţa / Să nu uităm de Taina Spovedaniei
Suntem doar la câteva zile de începutul Postului Crăciunului, perioadă folositoare pentru suflet pentru toţi cei care cred în Dumnezeu şi au dorinţă de mântuire, întrucât este o perioadă adecvată apropierii noastre de scaunul spovedaniei.
Un preot are multe lucruri însemnate de împlinit: ne introduce în creştinism prin Taina Botezului; ne sfinţeşte toate evenimentele vieţii şi Îl aduce pe Hristos în viaţa fiecăruia prin Sfânta Împărtăşanie; sfinţeşte căsătoria şi naşterea de prunci; ne conduce până la ultimul pas pe lumea aceasta, ca şi cum ar da mărturie despre noi lui Dumnezeu până în ultima clipă a trecerii dincolo.
Însă, preotul este şi duhovnic, având misiunea permanentă şi tainică de a ne împăca cu Dumnezeu, de a face în aşa fel încât slăbiciunile noastre omeneşti, păcatele noastre, să le facă, în virtutea mandatului primit de la Dumnezeu, iertate, şi să ne nască din nou. Să ne facă din nou curaţi, aşa cum am fost înainte, prin iertarea pe care ne-o dă, după mărturisire, prin Taina Spovedaniei.
Însemnat lucru este acesta şi mare privilegiu, poate cel mai mare privilegiu care s-a dat vreodată oamenilor. Aceasta ca oamenilor să li se poată şterge trecutul. Dacă ne gândim de câte ori nu facem noi fapte iremediabile şi ireversibile, condamnabile din punct de vedere moral, fapte pentru care legile civile nu ştiu ce-i aceea iertare, pedepsindu-se orice călcare de lege, iată că în creştinism există această posibilitate ca, pentru greşelile împotriva preceptelor morale, prin duhovnic să fii iertat şi să te împaci cu Dumnezeu. Chiar dacă aici pe pământ trebuie să-ţi plăteşti unele fărădelegi, deoarece este drept ca pentru unele să plăteşti dacă le-ai făcut, însă în conştiinţa ta ai posibilitatea să te ştii împăcat cu Dumnezeu, să te ştii iertat de ceea ce ai făcut.
Aşa se întâmplă miracolul naşterii din nou, fiindcă acesta este sensul naşterii din nou. Aceasta înseamnă om nou. Naşterea din nou este naşterea spirituală prin iertarea păcatelor. Devii realmente om nou prin aceea că ţi s-a şters tot trecutul.Acest lucru se face prin preotul duhovnic, cel care are această mare putere de a lega şi dezlega. Cât de mult poate însemna să dai unui om puterea de a dezlega păcatele, cu convingerea sigură că, odată pronunţată de către el dezlegarea, această pronunţare este luată în considerare de Dumnezeu, indiferent de starea lui morală?
Lucrurile aşa stau pentru că aşa ne-a spus Dumnezeu însuşi că sunt. Iar noi credem în această misiune iertătoare, înnoitoare a preotului prin oficiul lui de duhovnic, pentru care are o mare răspundere.
Este adevărat că Dumnezeu ne iartă, că Dumnezeu ia aminte la pocăinţa celui ce a greşit, dar trebuie să existe această pocăinţă. Toate păcatele pot fi iertate, cu o singură condiţie: să fie recunoscute ca păcate şi să fie căinţă pentru ele.