Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Calea, Adevărul şi Viaţa / Porunca desăvârşirii
Când avem în vedere desăvârşirea trebuie să ştim că ea este pentru orice om o posibilitate, dar, în acelaşi timp, şi o îndatorire. Pentru a o putea atinge, Mântuitorul Hristos nu numai că ne-a pomenit-o, dar ne-a şi dat câteva repere, prin învăţătura şi poruncile Sale, cum putem să o dobândim.
Unele porunci pe care le-a amintit Mântuitorul sunt uşor de controlat, iar noi înşine putem să ne formulăm pe loc răspunsurile. Să nu furi, să nu ucizi, să nu faci desfrânare, să nu ai alţi dumnezei. Fiecare se poate controla şi poate răspunde imediat: Da, asta am făcut, asta n-am făcut. Sunt însă altele, mai greu de analizat şi de răspuns pe loc. Dacă luăm de pildă: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta”, porunca ni se pare simplă. Însă, de câte ori nu ne purtăm cu părinţii în aşa fel, încât atitudinea noastră nu este una de cinstire?
Dacă luăm o altă poruncă: „Să nu depui mărturie mincinoasă”, am fi uşor tentaţi să răspundem: Nu, n-am făcut. N-am fost la tribunal şi n-am depus mărturie mincinoasă împotriva nimănui. Dar, oare când am vorbit de rău pe cineva, când am insinuat într-o convorbire cu cineva că cutare-i aşa şi aşa, că nu prea-i om de treabă, oare când am discreditat pe cineva prin cine ştie ce vorbe măiestrite, chiar cu aparenţă de obiectivitate, oare atunci n-am depus mărturie mincinoasă?
Mărturia mincinoasă nu se depune doar în faţa tribunalelor. Se depune şi în faţa aproapelui, atunci când judeci pe altul. Mai ales când îl defăimezi. Dar chiar şi atunci când spui adevărul, dacă îl spui cu gând de defăimare, fără să foloseşti cuiva, fără să îndrepţi, şi atunci mărturia ta este mincinoasă, pentru că nu este spre îndreptare, ci spre discreditare. Porneşte din minciuna ta, din minciuna intenţiei tale, căci spui adevărul ca să faci rău! Ori noi trebuie să constatăm ca să ajutăm, nu ca să criticăm!
Împlinirea poruncilor nu este lucru foarte simplu, dar nici nu sunt atât de grele încât să nu le putem împlini. Ele pot fi împlinite cu ajutorul lui Dumnezeu. Pentru aceasta nu trebuie să facem lucruri extraordinare, lucruri prea deosebite. Trebuie să fim doar buni creştini, să trăim curat, să avem intenţii bune, fapte bune, să facem bine şi să gândim bine unii despre alţii.
Aceasta este desăvârşirea pe care o propovăduieşte Mântuitorul Hristos şi care este la îndemâna tuturor. Poruncile nu sunt de netrecut. Trebuie doar să fim cu conştiinţa curată în tot ceea ce facem. Să fim ca înaintea lui Dumnezeu. Fiecare din noi, în orice poziţie socială, în orice loc şi în orice timp am trăi.
Prin urmare, nu este foarte greu să fii un bun creştin. Pentru cei care nu sunt chemaţi spre căi prea complicate, există calea simplă a împlinirii poruncilor. Trebuie însă ca întoarcerea de la păcat la îndreptare să fie o întoarcere permanentă. Dacă greşim des, întoarcerea să fie cel puţin tot atât de deasă, pe cât este de deasă şi căderea.