• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Septembrie , 2016

Calea, Adevărul şi Viaţa / Parabolele – un bun mijloc pastoral

În scurta Lui viaţă pământească, dar în şi mai scurta perioadă de activitate publică, Mântuitorul Hristos a învăţat în mai multe feluri. Uneori prin cuvântări, unele chiar destul de lungi, cum este Predica de pe munte, reţinută probabil în întregime în Evanghelia după Matei (cap. V-VII), alteori sub formă de rugăciuni, cum a fost, de pildă, Marea rugăciune din Evanghelia după Ioan (cap. XVII), în care a concentrat speranţa, porunca şi profeţia ca„ toţi creştinii să fie una”, iar alteori prin minuni, când voia ca cei care îl înconjurau să tragă concluzii directe asupra puterii lui Dumnezeu şi asupra puterii învăţăturilor Sale.

 

Mântuitorul Hristos învăţa şi când răspundea la întrebări ocazionale, precum: „Unde se cade să ne rugăm, în muntele acesta (Garizim) sau în Ierusalim?” – şi atunci îi învăţa despre Dumnezeu şi despre rugăciune, sau, întrebat dacă „se cade să plătească impozite”, îi învăţa cum trebuie să se poarte faţă de puterea lumească şi faţă de societatea în care trăiau. În alte împrejurări Îl întrebau: Ce se cuvine să facă cu o femeie prinsă în adulter, s-o omoare cu pietre sau nu?, şi atunci le vorbea despre iubire şi iertare.

Pe lângă toate acestea Mântuitorul a mai învăţat şi prin parabole. Parabolele sunt scurte istorioare care ilustrează o idee, fiind foarte frecvent întâlnite în metoda pastorală a Mântuitorului.

Folosirea lor era în obiceiul vremii şi, mai ales, în practica Orientului. Se urmăreau uşor şi se înţelegeau fără prea mari eforturi intelectuale, mai ales că nu necesitau o pregătire intelectuală superioară, bucurându-se întotdeauna de aprecierea ascultătorilor.

 

Reprezentanţii clerului spun adesea parabole, atunci când vor să ilustreze o anumită idee. Se poate observa uşor că o parabolă, o istorioară, cât de scurte, refac atenţia ascultătorilor şi fixează de îndată ideea, oricât ar fi ea de abstractă şi teoretică.

 

Parabolele se ţin minte uşor. De aceea, pot fi transmise cu aceeaşi uşurinţă. Este mai greu să transmiţi o învăţătură teoretică, abstractă, un adevăr dogmatic expus în formule clasice, însă atunci când acelaşi lucru i-l spui credinciosului sub forma unei istorioare, sub forma unei parabole, el îl înţelege de îndată.

 

Această metodă folosită des de către Mântuitorul Hristos rămâne un bun exemplu pentru cei care cuvântă în faţa credincioşilor, iar dacă am încerca să adunăm aparte parabolele Sale, ne-am da seama că avem în ele piese de mare frumuseţe şi de mare valoare literară şi filosofică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.