• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Septembrie , 2024

Calea, Adevărul și Viața / „Dacă voiește cineva să vină după Mine...”

După cum este chemarea Mântuitorului Hristos, trebuie remarcăm, înainte de orice, a merge după Hristos, adică a-i urma învățăturile, este la voia noastră. Este la voia noastră mergem la întâlnirea cu El sau ne vedem de treburile noastre. Suntem liberi. Este marele dar și privilegiu care ne-a fost dat la creație. Este marea taină a lumii oamenilor. Ea, lumea oamenilor, poate chiar își imagineze este autonomă, a apărut de la sine și poate se organizeze în mod liber, după legi pe care și le creează ea însăși.

Însă, este de la sine înțeles libertatea pe care a dat-o Dumnezeu și care izvorăște din Dumnezeu nu este o libertate fără termeni de alegere, fără arătarea căilor care stau în fața libertății, a opțiunilor. Dumnezeu le-a arătat oamenilor calea spre Sine și le-a descoperit cum se merge pe ea și unde se ajunge, îndemnându-i meargă pe ea, întrucât aceasta este calea cea bună. A lăsat oamenilor și calea spre altceva, însă i-a avertizat își vor pierde mântuirea. „Cine părăsește calea (Domnului) este aspru pedepsit” (Prov. 15,10).

Credem Dumnezeu a găsit în acordarea libertății forma ideală a unei omeniri care se simtă demnă și independentă, până la riscul de a se priva chiar de El. Pe această libertate și-a clădit sistemul creației, lăsând la libera alegere a oamenilor asumarea răspunderii de a fi cu Sine sau nu. Mai mult, tuturor le-a pus la îndemână, pe lângă libertate, și mijloacele care -i orienteze în opțiunile libertății. Mântuitorul Hristos, prin cuvinteleDacă voiește cineva...”, ne oferă opțiunea urmării Sale. Îl scoate pe cel liber de sub dilemele opțiunilor, oferindu-i o orientare. Și îi oferă criteriile opțiunii pe care El o consideră a fi optimă, în perspectiva scopului și destinului ultim al creației. Dar nu operează prin constrângere, cu sila, întrucât sila ar întuneca viața, l-ar umili pe om, l-ar degrada.

Aici am putea veni cu completarea că, totuși, sunt lucruri care nu depind de noi. Cum ar fi: nu depinde de noi ne naștem aici sau în altă parte, ne naștem bărbat sau femeie, nu depinde de noi avem o înălțime sau alta, nu avem o inteligență la fel unii cu alții. Însă, dincolo de acestea, avem libertatea de a decide noi, de a merge spre bine sau spre rău, de a lucra pentru mântuirea noastră sau împotriva mântuirii noastre, de a iubi aproapele sau de a nu-l iubi, de a crede sau de a nu crede. Toate acestea depind de noi și sunt la voia libertății noastre. Nu ne va cere Dumnezeu socoteala dacă nu am fost prea inteligenți, dar ne va cere socoteala dacă nu am făcut efortul de a învăța, de a ne lumina, de a întreba, de a cunoaște.

Nu ne va cere Dumnezeu niciodată socoteala pentru suntem bărbați sau femei, dar ne va cere socoteala de felul cum am împlinit poruncile date fiecăruia în parte. Deci, rămân actele vieții noastre în care avem libertatea de mișcare și de alegere, iar de se întâmplă uneori nu mai avem libertatea de a alege, primim totul cu înțelepciune și seninătate și știm pentru acestea nu ne va cere Dumnezeu socoteala. Ne va cere socoteala, însă, asupra înțelepciunii cu care le-am primit. De pildă, cum am primit o boală de care nu suntem responsabili, un accident, o pedeapsă nemeritată, obligația de a face ceva împotriva voinței noastre și altele asemenea.

Principiul pe care trebuie îl înțelegem cu toții este facem tot ce stă în puterea voii, minții și a simțirii noastre ca ne organizăm armonic viața pe pământ și ne-o pregătim pe cea de dincolo. muncim, creăm bunuri materiale și duhovnicești, ne creștem copiii după legea morală creștină, a iubirii și a dreptății, a cinstei și onestității, a generozității și a dăruirii pentru alții, a fricii de Dumnezeu și a ascultării de poruncile Lui.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.