Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Calea, Adevărul şi Viaţa. Ce este cuvântul? Cine este Cuvântul?
În Evanghelia după Matei, ne este redat cuvântul Mântuitorului Hristos, care spune: „Cerul și pământul vor trece, dar cuvântul Meu nu va trece”(Matei 24,35).
Ce este cuvântul? Noi suntem obișnuiți să-l înțelegem ca pe un mod de a intra în legătură unii cu alții, de a face un schimb de informații. Însă, Sfânta Scriptură ne spune altceva despre cuvânt: „Întru început era Cuvântul și Cuvântul era către Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul”; „Și Cuvântul trup S-a făcut”; ”Zis-a Dumnezeu: Să fie lumină, și a fost lumină”. Și tot ce a spus Dumnezeu prin cuvânt, s-a făcut.
Tot datorită Sfintei Scripturi vedem că tot ce a făcut Dumnezeu, înainte de a-l crea pe om, a înfăptuit printr-un singur cuvânt: Să fie! Dar când a fost vorba de om, Dumnezeu a făcut altfel: S-a sfătuit! („Să facem om după chipul și asemănarea Noastră”- Facere 1,26). Prin aceasta, înțelegem că omul nu este o făptură ca toate celelalte făpturi. Înțelegem nu din mândria noastră, ci prin cuvântul pe care Dumnezeu ni l-a dat și, mai mult, vedem cum, prin cuvânt, Dumnezeu continuă să cheme și să ia legătura cu omul.
Din toate acestea, cuvântul putem înțelege că este putere dumnezeiască, o energie făuritoare.
Dar cuvântul omului ce este? Dacă omul este chipul lui Dumnezeu, chipul lui Dumnezeu care poate să ajungă până la asemănarea cu Dumnezeu, atunci și cuvântul omului este o energie. Numai că, din cauza căderii în păcat, această energie a căpătat două direcții: una pozitivă și alta negativă, în funcție de cum folosim acest dar primit de la Dumnezeu. Îl folosim vorbind de rău pe aproapele, jignind și înjurând, sau mângâiem, încurajăm, sfătuim spre bine pe cel de lângă noi?
Mai presus de toate, Dumnezeu ne învață ca prin cuvânt de rugăciune să ne apropiem de Dumnezeu. Omul, în rugăciune, ajunge la starea cuvântului cea mai înaltă, unde cuvântul lui prinde putere, în Duhul lui Dumnezeu, să înfăptuiască, deși omul nu este menit să făurească și el o lume, ci să dezvolte acest chip al lui Dumnezeu din el întru deplina asemănare. Așa înțelegem și dobândim noi mântuirea.
Dar cum înțelegem noi mântuirea? În Biserică înțelegem mântuirea ca împărtășire a vieții duhovnicești. Dumnezeu împărtășește omului viața Sa, iar omul trebuie să își însușească energia care trăiește în Însuși Dumnezeu.
Care este această energie? Este Cuvântul lui Dumnezeu – Iisus Hristos – sălășluind și petrecând în om (Ioan 6,56; 15,4-5). Adică, Dumnezeu, prin energia cuvântului, încearcă să intre în legătură cu omul, iar omul, prin cuvântul rugăciunii, încearcă să răspundă lui Dumnezeu. Omul își arată libera sa alegere când răspunde lui Dumnezeu prin rugăciune, când poate spune „Amin” chemării lui Dumnezeu.
Rezumând toate cele spuse până acum, putem afirma că suntem chemați a înțelege cuvântul, în sensul cel mai adânc, ca pe o energie, și să nu rămânem la nivelul de informație a cuvântului. Cuvântul, în trăirea duhovnicească, este împărtășire, când Dumnezeu vorbește cu omul prin Însuși Fiul Său.