• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Septembrie , 2021

Calea, adevărul și viața. Brâul Maicii Domnului

Pe 31 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește punerea în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului, în Constantinopol. Datorită pre­zenței acestui sfânt veșmânt și a ajutorului primit de credincioși de la el, Constantinopolul a fost numit „Orașul Maicii Domnului”.
Potrivit Sfintei Tradiții, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului. El se va învrednici să primească Cinstitul Brâu, ca semn al înăl­țării ei cu trupul la cer. Acest Brâu a fost făcut de Fecioara Maria din păr de cămilă. A fost adus în Ierusalim de împăratul Teodosie cel Mare (379-395). În anul 395, Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, aduce la Constantinopol Brâul Maicii Domnului.
În secolul al X - lea, împărăteasa Zoe, soția lui Leon al VI-lea Înțeleptul (886-912), scapă de prezența unui duh necurat prin sărutarea acestui sfânt veșmânt. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Astfel, sărbătoarea de pe 31 august este dedicată aducerii cinstitului brâu în Constantinopol, dar tot în această zi este pomenită și vindecarea miraculoasă a împă­rătesei Zoe. În secolul al XII-lea, în timpul împăratului Manuil I Comnenul (1143-1180), s-a stabilit oficial sărbătoarea punerii în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului, pe 31 august. În trecut, Sfântul Brâu se sărbătorea pe 2 iulie, când facem pomenire de Așezarea Veșmântului Născă­toarei de Dumnezeu în Vlaherne.
Cu privire la prezența Brâului Maicii Domnului în Mănăstirea Vatoped, se cunosc două opinii: sunt persoane care susțin că el a fost dăruit mănăstirii de cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) și altele care afirmă că a fost dăruit de însuși împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).
O parte din Brâul Maicii Domnului se păstrează în Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, iar cea­laltă parte din Brâul ei se află în Mănăstirea Vatopedu, din Mun­tele Athos.
Maica Domnului a făcut multe minuni prin Brâul său. Aduce vin­decare, și în prezent, celor care suferă de cancer și oferă ajutor femeilor care nu pot avea copii.
Brâul Maicii Domnului a fost cinstit în mod deosebit și de români. Sfântul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Țării Româ­nești, a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis, cu hramul „Brâul Maicii Domnului“, între anii 1512-1520. Iar racla de argint în care se păs­trea­ză Brâul Maicii Domnului la Mănăstirea Vatoped a fost reali­zată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească. Amintim că, în anul 1813, Brâul Maicii Domnului a fost adus în Țara Româ­nească pentru îndepărtarea ciu­mei. Epidemia a scăzut vizibil, prin aju­torul trimis de Maica Domnului.
Racla cu Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a fost adusă de mai multe ori în țara noastră. Readucerea Brâului a început cu anul 2001, cu ocazia prăz­nuirii Cuvioasei Parascheva. Între orașele unde a fost adus Brâul Maicii Domnului se nu­mără și Baia Mare, unde a fost expus spre închinare în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, prin bunăvoința Părintelui Stareț al Mănăstirii Vatoped, Arhimandritul Efrem.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.