Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Calea, adevărul și viața. Brâul Maicii Domnului
Pe 31 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește punerea în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului, în Constantinopol. Datorită prezenței acestui sfânt veșmânt și a ajutorului primit de credincioși de la el, Constantinopolul a fost numit „Orașul Maicii Domnului”.
Potrivit Sfintei Tradiții, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului. El se va învrednici să primească Cinstitul Brâu, ca semn al înălțării ei cu trupul la cer. Acest Brâu a fost făcut de Fecioara Maria din păr de cămilă. A fost adus în Ierusalim de împăratul Teodosie cel Mare (379-395). În anul 395, Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, aduce la Constantinopol Brâul Maicii Domnului.
În secolul al X - lea, împărăteasa Zoe, soția lui Leon al VI-lea Înțeleptul (886-912), scapă de prezența unui duh necurat prin sărutarea acestui sfânt veșmânt. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Astfel, sărbătoarea de pe 31 august este dedicată aducerii cinstitului brâu în Constantinopol, dar tot în această zi este pomenită și vindecarea miraculoasă a împărătesei Zoe. În secolul al XII-lea, în timpul împăratului Manuil I Comnenul (1143-1180), s-a stabilit oficial sărbătoarea punerii în raclă a cinstitului Brâu al Maicii Domnului, pe 31 august. În trecut, Sfântul Brâu se sărbătorea pe 2 iulie, când facem pomenire de Așezarea Veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne.
Cu privire la prezența Brâului Maicii Domnului în Mănăstirea Vatoped, se cunosc două opinii: sunt persoane care susțin că el a fost dăruit mănăstirii de cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) și altele care afirmă că a fost dăruit de însuși împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).
O parte din Brâul Maicii Domnului se păstrează în Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, iar cealaltă parte din Brâul ei se află în Mănăstirea Vatopedu, din Muntele Athos.
Maica Domnului a făcut multe minuni prin Brâul său. Aduce vindecare, și în prezent, celor care suferă de cancer și oferă ajutor femeilor care nu pot avea copii.
Brâul Maicii Domnului a fost cinstit în mod deosebit și de români. Sfântul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești, a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis, cu hramul „Brâul Maicii Domnului“, între anii 1512-1520. Iar racla de argint în care se păstrează Brâul Maicii Domnului la Mănăstirea Vatoped a fost realizată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească. Amintim că, în anul 1813, Brâul Maicii Domnului a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei. Epidemia a scăzut vizibil, prin ajutorul trimis de Maica Domnului.
Racla cu Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a fost adusă de mai multe ori în țara noastră. Readucerea Brâului a început cu anul 2001, cu ocazia prăznuirii Cuvioasei Parascheva. Între orașele unde a fost adus Brâul Maicii Domnului se numără și Baia Mare, unde a fost expus spre închinare în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, prin bunăvoința Părintelui Stareț al Mănăstirii Vatoped, Arhimandritul Efrem.