• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 1 Octombrie , 2013

Câinii fără stăpân, în atenţia Primăriei Baia Mare

În plin scandal al câinilor maidanezi, Primăria Baia Mare a organizat o întâlnire cu asociaţiile pentru protecţia animalelor la Adăpostul pentru câini al unui serviciu din cadrul Consiliului Local. La faţa locului, zeci de câini au început să latre la apariţia ziariştilor şi celor de la asociaţii, de fapt doar una. „Salvaţi animalele” este o asociaţie care funcţionează de mai mulţi ani, dar cu rezultate puţine, având în vedere statutul de voluntari al membrilor asociaţiei. Câini speriaţi, câini apatici, bolnavi, flămânzi, cu coaste la vedere. 

 
 
 

Primarul de Baia Mare a dorit să se întâlnească cu cei din asociaţii la Adăpost, deoarece aceştia i-au semnalat că nu sunt lăsaţi de angajaţii Adăpostului să viziteze câinii, să-i hrănească, chiar să îi ducă la medic pe cei care sunt bolnavi.

„Am vrut să am această întâlnire cu cei de la Asociaţia pentru protecţia animalelor, aici, la Adăpostul pentru câini al Serviciului Ambient Urban din subordinea Consiliului Local, pentru a stabili nişte reguli până va fi adoptat regulamentul de funcţionare al Adăpostului printr-o hotărâre de CL.

În primul rând, aici, la Adăpost, va fi acces liber între orele 8 şi 16. Iubitorii de animale pot veni să îngrijească câinii, să le dea de mâncare. Vor fi montate şi două camere video pentru a monitoriza activitatea de aici. Se vor putea organiza cei care iubesc câinii, ca să ajute. Dar, întreb şi eu: Unde sunt iubitorii de animale? Teorie ştiu să facă mulţi, dar practic… De aceea îmi doresc un parteneriat cu asociaţiile pentru protecţia animalelor”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.

După vizita la Adăpostul Serviciului Ambient Urban, a urmat o vizită la Adăpostul organizat de Asociaţia „Salvaţi animalele”. Pe o suprafaţă de teren primită de la Primărie, membrii asociaţiei au încropit un soi de adăposturi greu de numit în acest fel. Chiar şi accesul la Adăpost este dificil. În urma vizitei, s-a iscat o discuţie mai aprinsă cu unul dintre ziarişti.  

 

„Am vrut să vedem cum iubitorii de animale s-au organizat. Le-am acordat un teren de aproximativ 5.000 de metri pătraţi. Sunt convins că toate doamnele de aici au cea mai bună intenţie, dar mă dezamăgeşte faptul că iubitori de animale cu potenţă financiară n-au fost în stare să le ajute pe aceste doamne, onorabile din punctul meu de vedere, cu o suprafaţă de şapă, cu nişte cuşti, ţarcuri metalice, cu mâncare, cu apă, cu condiţii. Unii condamnă modul în care e organizat Adăpostul din cadrul Serviciului Ambient Urban. Acolo este un fel de Hilton faţă de ce este aici, dar asta nu înseamnă că nu putem să ne unim forţele şi să facem un lucru bun. Dacă ele vor gestiona acel loc, cu condiţiile pe care le avem acolo, lucrurile pot fi potrivite şi pot fi apreciate de către toată lumea. Dar să stai la televizor şi pe Facebook şi să te declari iubitor al animalelor, să nu faci nimic, nu e un lucru corect”, a spus primarul băimărean.

 

În urmă cu câteva zile, primarul de Baia Mare a dat publicităţii un comunicat în care se spunea că în municipiul de pe Săsar câinii nu vor fi eutanasiaţi.

 
 

Câini sterilizaţi cu pui

 

Dincolo de controversele acestor zile, pornite de la incidentul nefericit din Bucureşti, problema câinilor maidanezi este veche şi nerezolvată de foarte mulţi ani. Ziariştii cu vechime îşi amintesc poveştile care circulau în Baia Mare cu privire la modul în care au fost eutanasiaţi maidanezii băimăreni. Un da şi foarte mulţi nu, dar toţi aveau în ureche acea capsă care era semnul distinctiv că respectivul căţel a trecut pe la hingheri şi a fost sterilizat.

Adăpostul de câini este amplasat lângă Uzina de tratare a apei a oraşului. În curtea acesteia sunt câţiva câini pripăşiţi pe acolo.

Cei de la asociaţiile de protecţia animalelor ne-au arătat o căţea care avea inelul în ureche, dar avea şi şapte pui. Cei din asociaţiei îi îngrijesc puii.

Un exemplu apărut fără să îl caute cineva şi una din posibilele explicaţii pentru numărul mare de câini fără stăpân. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.