Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 8 Martie , 2010
Cadrele didactice din Ulmeni CRED in sansa fiecaruia la educatie
* Spre finele acestei saptamani a avut loc inaugurarea Centrului de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare (CRED), la Gradinita cu Program Normal din orasul Ulmeni. La manifestare au luat parte Inspectorul General Scolar Mariana Pop, Primarul orasului Ulmeni Lucian Morar, directorul coordonator al Gr. Sc. „Florian Ulmeanu” Ulmeni, Carmen Leta, dir. adjunct al aceleasi unitati de invatamant Aurora Puscas, liderul sindical al Gr. Sc. „Florian Ulmeanu” Ulmeni, Nicolae Chiriac, educatoare, parinti, bunici etc.
CRED face parte din proiectului national pentru educatie timpurie, finantat de Guvernul Romaniei si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, proiect orientat spre formarea, dezvoltarea si perfectionarea cadrelor didactice in scopul oferirii de servicii de calitate comunitatii. Prin acest proiect, in judetul Maramures vor functiona 13 Centre de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare (CRED), cate unul in fiecare oras, care vor oferi pachete complexe de servicii in sprijinul comunitatii: programe de consiliere pentru parinti, cursuri de perfectionare pentru personalul din gradinite, actiuni de promovare destinate familiilor defavorizate, evenimente publice. Cu sprijinul autoritatilor locale, care sunt parteneri in proiect, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a identificat spatiile corespunzatoare din gradinite: Gradinita „Otilia Cazimir” Baia Mare, Gradinita Nr. 9 Sighetu Marmatiei, Gradinita Nr. 2 Baia Sprie, Gradinita Nr. 1 Seini, Gradinita Nr. 10 Borsa, Gradinita Nr. 3 Viseu de Sus, Gradinitele Dragomiresti, Cavnic, Somcuta Mare, Tautii Magheraus, Targu Lapus, Salistea de Sus si Ulmeni.
Panglica centrului din Ulmeni a fost taiata de inspectorul scolar general Mariana Pop, educatoarea Emilia Covaciu, coordonatoarea proiectului si primarul Lucian Morar. Evenimentul, deosebit de reusit, a fost “garnisit” cu cantece si dansuri populare si zambete de copii.
Centrul de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare (CRED) este o unitate de educatie nonprofit, care are ca scop sa ofere servicii complementare, prin raportarea la gama de servicii furnizate, prin intermediul gradinitelor. Centrele de Resurse, Educatie si Dezvoltare (CRED) au la baza politica europeana si nationala pentru educatia parintilor „…Invatand sa-si dezvolte abilitatile parentale, parintii pot contribui mai mult la imbunatatirea starii de sanatate si a educatiei copilului, capatand in acelasi timp incredere in ei insisi si stima de sine”. Obiectivele CRED:
* Acordarea de consiliere si formare pentru parinti;
* Promovarea educatiei parentale ca parte a sistemului de educatie timpurie;
* Incurajarea cadrelor didactice din unitatile de invatamant in solicitarea si utilizarea facilitatilor de informare oferite de CRED;
* Organizarea cursurilor de formare continua, in conformitate cu legislatia in vigoare si a standardelor nationale de calitate pentru resursele umane din unitatile de educatie timpurie;
Misiunea CRED Ulmeni
Activitatea centrului CRED se va baza pe:
* colaborarea cu parintii, cadre didactice specializate, logopezi, psihologi, precum si reprezentanti ai comunitatii locale care au responsabilitate in asigurarea protectiei educatiei si ingrijirii copiilor;
* oferirea de servicii integrate de educatie, ingrijire si protectie a copiilor mai mici de sapte ani;
* oferirea de servicii de informare, formare, diseminare, consiliere, atat pentru parinti sau familii cat si pentru resursele umane din unitatile de educatie timpurie a comunitatii.
Grupuri tinta
Beneficiari directi:
* parintii copiilor cu varste intre 0 ani - 7 ani din orasul Ulmeni si zona Somes (cuprinsi sau necuprinsi in gradinita) Beneficiari indirecti: I copii cu varste intre 0 - 7 ani I cadrele didactice I comunitatea locala
Parteneri I PRIMARIA I CONSILIUL LOCAL I ONG–URI I DIRECTIA PENTRU PROTECTIA COPILULUI
Colaboratori * EDUCATOARE * PARINTI * SPECIALISTI * PSIHOLOGI * MEDICI * ASISTENTI SOCIALI * POLITIA * REPREZENTANTI AI CULTELOR Serviciile oferite de CRED Ulmeni
* SERVICII DE EDUCATIE, FORMARE, PERFECTIONARE PENTRU RESURSELE UMANE DIN GRADINITA: Servicii de educatie parentala; Servicii de educatie pentru copii; Activitati de formare si perfectionare pentru educatoare;
* SERVICII DE CONSILIERE - Adresate parintilor; copiilor; cadrelor didactice; altor categorii de personal; membrilor societatii.
* SERVICII DE DEZVOLTARE DE MATERIALE EDUCATIONALE ( afise; fluturasi; pliante de prezentare a activitatii CRED si a serviciilor pe care acesta le deruleaza in comunitate).
* SERVICII IN VEDEREA REALIZARII CAMPANIILOR DE INFORMARE SI DISEMINARE: Campanii publicitare pentru a face cunoscute serviciile centrului CRED; Activitati cu tema la nivelul comunitatii.
Centrul de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare are in structura sa un comitet, care este compus din trei membri: Coordonator educatoare COVACIU EMILIA (Gradinita P.N. Ulmeni), educatoare CHINA MARIA (Gradinita P.N. Vicea) si educatoare SAV LUCICA ELVIRA (Gradinita P.N. Ticau).
Cui se adreseazA CRED Ulmeni?
* parintilor care doresc sa-si consolideze competentele parentale;
* parintilor care intampina dificultati in cresterea si educarea copiilor;
* persoanelor care-si cresc singure copiii;
* parintilor care sunt foarte ocupati si nu au timp suficient pentru educatia copiilor;
* parintilor mai in varsta, care nu mai au rabdarea necesara cresterii si educarii copiilor;
* parintilor foarte tineri, fara experienta in cresterea si educarea copiilor;
* bunicilor si altor membri ai familiei care se ocupa de educatia copilului
* familiilor numeroase fara posibilitati de acces la profesionisti sau servicii.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.