• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Noiembrie , 2023

Cadou de Crăciun de la Guvern: limite drastice de cheltuieli de la autoritățile locale

După pachetul de măsuri fiscale care pune presiune pe mediul de afaceri, Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență și pentru administrațiile locale și județene, care limitează drastic cheltuielile pentru ultimele două luni ale anului. Motivul oficial este reducerea deficitului, că deh, vorba lui Boloș ,,să nu mai cumpere lumea hârtie igienică cu baxul”. Practic, ordonanța anulează principiul descentralizării și permite guvernului să stabilească ce pot, dar mai ales ce nu pot plăti instituțiile publice din bugetul local. 

 

În timp ce tone de vaccinuri și măști, cumpărate cu milioane de Euro zac în depozite până când vor expira și vor trebui cheltuite alte milioane de Euro pentru distrugere, în timp ce există instituții în care directorii primesc 16 salarii pe an și beneficii cum nici actorii de la Hollywood nu primesc, Guvernul aplică din nou principiul ,,celui ce n-are i se va lua și ceea ce are”. Altfel spus, impune noi măsuri de austeritate, botezate poetic ,,măsuri de optimizare fiscală”. Pe scurt, ca să reducă deficitul, a adoptat vinerea trecută, pe repede-înainte, așa cum ne-a obișnuit o nouă ordonanță care limitează drastic cheltuielile publice în ultimele 2 luni ale anului. Primăriile, consiliile județene și instituțiile publice în general nu mai pot semna noi angajamente de plată pentru nimic, de fapt, iar de plătit pot plăti doar în limita mediei din primele 9 luni ale anului.

 

Ordonanța adoptată în ședința de Guvern de vineri a fost publicată tot vineri în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la momentul publicării. Ce zice actul normativ: ,, în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct.39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli  prevăzute la următoarele articole de  cheltuieli  bugetare:

a) ,,Bunuri și servicii” pentru alineatele ,,Furnituri de birou” și ,,Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare” ;

b) Reparații curente;

c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;

d) Cărți, publicații și materiale documentare;

e) Consultanță și expertiză;

f) Pregătire profesională;

g) Studii și cercetări;

h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;

i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ,,Chirii” și ,,Executarea silită a creanțelor bugetare”;

j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ,,Sănătate” și ,,Asistență socială”;

 

(2) Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, prevăzute la alin. (1) au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare ,,Bunuri și servicii”, să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli”.

 

Există și câteva execepții: proiectele de fonduri europene, cheltuielile cu medicamente  etc. Însă, în mare, primăriile nu mai pot cumpăra nimic în aceste două luni și nici nu pot plăti decât în cadrul plafonului. Nici măcar investițiile nu sunt exceptate sau reparațiile curente.

 

E adevărat că, în fiecare an au existat limitări de cheltuieli la sfârșit de an, dar niciodată atât de dure. Mai mult, anul viitor, până la adoptarea bugetului va fi din nou o perioadă cu restricții, ca în fiecare an, în care nu se poate depăși 1/12 din cheltuielile din anul precedent. Ce se va întâmpla cu banii rămași în contul primăriilor de exemplu? Se vor întoarce la Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului: ,, Începând cu data de 1 decembrie 2023 în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se virează sume reprezentând credite bugetare neutilizate de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile de la această solicitare, fără a afecta activitatea curentă și de investiții finanțată din fonduri externe nerambursabile sau din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență dacă din estimarea execuției bugetare realizată de Ministerul Finanțelor la nivelul ordonatorului principal de credite, până la data de 31 decembrie 2023, rezultă că, creditele bugetare nu sunt utilizate în totalitate;

 

(2) După expirarea termenului prevăzut la alin.(1) Ministerul Finanţelor este abilitat să blocheze deschiderile de credite bugetare pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat până la momentul transmiterii de către aceștia a solicitării de disponibilizare.”

 

Ce mai contează că instituțiile publice au aprobat un buget și un plan de achiziții, pe care, cu tot principiul descentralizării, Guvernul nu le mai lasă să-l respecte. Ce mai contează că sute de firme nu-și vor putea încasa banii pentru lucrările efectuate/serviciile prestate? Guvernul are nevoie de bani și pentru asta taie în carne vie. În caz contrar se aplică amenzi: ”

 

ART. XXV - (1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, încheierea de angajamente legale și efectuarea de plăți cu nerespectarea prevederilor art. I și II constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravenționlă între 2.000 și 20.000 lei dacă fapta contravențională nu a fost săvârșită în alte condiții încât potrivit legii penale să constituie infracțiune. Amenda se aplică persoanelor fizice care au îndeplinit calitatea de ordonator de credite la data săvârşirii faptei”.

 

Ce spun guvernanții legat de aceste aberații? Bagatelizează ca de obicei situația. ,,Pe zona de cheltuieli care țin de operaționalizarea și funcționarea instituțiilor statului, noi nu avem măsuri. Hrana la spitale este cu un articol bugetar separat, n-am avut prevederi în ordonanță. Aceste categorii de cheltuieli enumerate în ordonanță sunt cele care, în medie, pe parcursul anului înregistrează 1.1 miliarde de lei, pentru ca-n noiembrie și decembrie să ajungă la peste 4 miliarde de lei. O creștere de patru ori, ceea ce este inexplicabilă. Noi avem această situație la sfârșit de an – înseamnă c-am năruit obiectivul nostru de deficit bugetar și nu mai avem nicio legitimitate în discuția cu Comisia pentru 2024. E mai mult decât necesară intrarea în normalitate pe acest tip de cheltuieli. Pentru partea de sănătate este creată excepție, nu ne dorim blocaje, ci o cheltuială rațională a banilor. Nu cred că mai putem continua cu cumpărăturile de la Metro, baxuri întregi de hârtie igienică în prag de sărbători, pe motiv că pierdem bani. Numai pentru a se cheltui banii, să nu se piardă banii. Nu e firesc să facem astfel de lucruri într-o perioadă în care suntem cu angajamente atât de dure față de Comisia Europeană și este obiectiv de țară pentru toți care sunt ordonatori de credite ai bugetului de stat, dar și a bugetelor locale. Nu este doar ținta Guvernului. Și autoritățile locale contribuie la deficitul bugetar, sunt celelalte entități ale statului care se iau în calcul pentru consolidarea bugetară. Nu e doar obiectivul Guvernului și Guvernul să răspundă", a explicat Marcel Boloș.

Iar premierul Marcel Ciolacu a declarat: ,, Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul.

 

Ca să fie clar, acest act normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

 

De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene.
Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de rezervă. Ministrul Finanțelor, domnul Boloș, va detalia după ședința de guvern.

 

Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, în limita sumei de 1 miliard de lei. ”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.