• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

Cacialmaua biletelor de tratament

Guvernul a închis robinetul biletelor de odihnă şi tratament pentru pensionari. Pe motiv de reducere a cheltuielilor bugetare printr-o Ordonanţă de Guvern, Casei Naţionale de Pensii i se interzice să mai contracteze biletele de odihnă şi tratament pe acest an. Deşi actul normative a fost adoptat înainte de alegeri, a fost ţinut “la secret” până acum.

 

De asemenea, prin acelaşi act normativ, s-a decis limitarea biletelor de tratament la care au dreptul veteranii de război, revoluţionarii, persoanele cu hadicap: „Numărul locurilor de tratament balnear aferente biletelor de tratament balnear prevazute la alin. (1) nu poate depăşi 15% din numărul total al locurilor contractate de Casa Naţională de Pensii Publice potrivit art. 122 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Casa Naţională de Pensii Publice nu mai contractează bilete de odihnă pentru anul 2012. Încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială sau penală a persoanelor vinovate, potrivit legii”.

 

Decizia a generat nemulţumire la nivelul întregii ţări, asociaţiile care apără drepturile pensionarilor au anunţat că vor organiza proteste. Iar probleme abia acum încep. Şi în Maramureş, biletele sunt insuficiente. De la începutul anului peste 7000 de pensionari au cerut astfel de bilet şi au fost distribuite abia jumătate. La sfârşitul acestei luni, Casa Judeţeană de Pensii Maramureş va distribui un nou lot de bilete. Iar apoi, robinetul se închide.

În loc de explicaţii, Casa de Pensii face gramatică. Într-un comunicat cică cu rol edificator, instituţia arată că:” Având în vedere reflectarea în presă a prevederilor OUG nr. 26 din 12.06.2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărire a disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale face următoarele precizări:

 

1. Nu există „bilete de odihnă pentru tratament” ci „bilete de odihnă” şi „bilete pentru tratament”. Insistăm asupra faptului că biletele de odihnă reprezintă o prestaţie prevăzută pentru categoria persoanelor asigurate, active. De aceea, nu trebuie confundate cu biletele de tratament balnear, care sunt o prestaţie recunoscută atât pentru pensionari, cât şi pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

 

2. Trebuie subliniat faptul că drepturile pensionarilor nu sunt afectate de prevederile OUG 26/2012, numărul biletelor de tratament pentru anul 2012 fiind de aproximativ 200.000. Programul de tratament balnear pentru pensionari, pe anul 2012, a început deja, la această dată fiind în curs cea de a cincea serie.

 

3. Casa Naţională de Pensii Publice organizează şi administrează sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptăţite, având la dispoziţie fondurile alocate pentru acest tip de prestaţii prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2012, suma alocată este de aprox. 293 milioane lei.

 

4. Potrivit legii, din numărul total de locuri stabilit, maximum 15% sunt destinate persoanelor care au dreptul la bilete gratuite, aceste persoane fiind beneficiare ale unor legi cu caracter reparatoriu, precum şi ai unor legi cu caracter special.

 

5. Prevederile OUG nr. 26/2012, cu privire la aceste aspecte, se referă la suportarea, din bugetul asigurărilor sociale de stat, a biletelor de tratament gratuite asigurate conform legii, pentru beneficiarii unor legi speciale şi la faptul că, pentru anul 2012, Casa Naţională de Pensii Publice nu mai contractează bilete de odihnă”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.