• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Februarie , 2010

Bugetul se ingrasa din taxa fast-food

* Ministerul Sanatatii doreste sa introduca de la inceputul lunii martie o taxa pe fast-food. Producatorii din industria alimentara sustin ca noul bir va fi greu de digerat pentru mediul de afaceri si va duce la majorari de aproximativ 30%. Ministerul Sanatatii se foloseste de supraponderabilitate pentru a ingrasa bugetul statului. Dupa modelul taxei pe viciu, guvernantii vor sa taxeze alimentele de tip fast-food. Anuntul a fost facut de ministrul sanatatii, Attila Cseke, la inceputul lunii ianuarie. Banii urmeaza sa fie destinati programelor de sanatate si de investitii. "In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a Ministerului Sanatatii sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura". Desi, pe unele estimari birul ar aduce un milion de euro la buget, ministrul spune ca proiectul este inca in dezbatere, asa ca nu se poate vorbi de un cuantum al noii taxe. In schimb, producatorii din industria alimentara vorbesc deja de scumpiri. Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara Romalimenta respinge initiativa Ministerului Sanatatii de introducere a noii taxe pe alimente si considera ca aceasta va avea efecte economice si sociale negative, se arata intr-un comunicat al federatiei patronale: «Conform textului de lege propus de Ministerul Sanatatii, toate alimentele procesate, cu exceptia apei, fructelor si legumelor proaspete intra sub incidenta acestei legi. Taxarea produselor alimentare este o initiativa ale carei consecinte vor avea un impact negativ asupra populatiei, ducand la o crestere exploziva a preturilor, ceea ce va genera cu siguranta tensiuni sociale». Sorin Minea, presedintele ROMALIMENTA, spune ca sub argumentul ministerului de a proteja sanatatea romanilor se afla de fapt intentia de a aduna bani la buget: « Propunerea legislativa a Ministrului Sanatatii este in detrimentul populatiei si va avea efecte economice si sociale negative. Consideram ca introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, si nu o masura pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Rationamentul care se afla la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet gresit si nejustificat sa indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezitatii sau a altor probleme de sanatate». Federatia sustine ca, din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina cresterea preturilor produselor alimentare. Cu atat mai mult, in contextul crizei economice, aceste cresteri de preturi vor fi suportate in mod direct de catre populatie si vor afecta cu precadere persoanele care au venituri medii si mici, in special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii. Introducerea acestei taxe va avea un impact negativ asupra vanzarilor, iar producatorii vor fi nevoiti sa reduca productia sau chiar sa inchida o parte din unitatile de productie. Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri. Aceasta nu inseamna ca va scadea semnificativ si consumul, deoarece nu se vor modifica obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de provenienta ale produselor, care nu vor mai fi achizitionate de pe piata autohtona. Pe de alta parte, patronatele din industria alimentara sustin ca guvernantii ignora o ramura economica care sustine peste 20% dintre locurile de munca din Romania: « Consideram ca orice initiativa legislativa trebuie elaborata in urma unor discutii cu toti factorii implicati. Nu este cazul acum, Ministrul Sanatatii, Attila Cseke alegand sa ignore una din cele mai importante ramuri ale economiei romanesti. Solicitarea noastra de a avea o discutie directa nu a primit absolut niciun raspuns, desi Ministerul sustine ca se consulta cu cei implicati. Este o proba a lipsei de transparenta ce caracterizeaza dialogul social, iar in spatele unor intentii pompoase, dar lipsite de orice baza stiintifica, proiectul de lege este un simplu, insa oneros bir pe mancarea romanilor», a spus Sorin Minea. "Similara taxei de viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate, dar si a celor de investitii in infrastructura din sistem", a declarat Ministrul Sanatatii. Mobil: obezitatea In nota de fundamentare a proiectului de lege se arata ca: «Avand in vedere ca in Europa din ce in ce mai multa lume este afectata de excesul de greutate si de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arteriala crescuta si moartea prematura, alimentatia sanatoasa si activitatea fizica reprezinta arii prioritare, esentiale in cadrul politicilor Uniunii Europene in materie de sanatate publica, o dieta echilibrata si practicarea regulata a exercitiilor fizice reprezentand factori esentiali pentru mentinerea unei stari bune a sanatatii. In acest context, Uniunea Europeana considera ca este necesara implicarea tuturor factorilor interesati pentru educarea si informarea publicului, imbunatatirea obiceiurilor alimentare si promovarea activitatii fizice. De aceea, in mai 2007, Comisia Europeana a adoptat Cartea alba privind strategia pentru combaterea excesului de greutate si a obezitatii, care combina actiuni din domeniul agriculturii, transportului, sportului, educatiei, sanatatii publice si alimentatiei ». Ca efecte a legii, guvernantii vorbesc despre trei componente: «din punct de vedere al sanatatii: scaderea riscului de imbolnavire prin factori de risc alimentari, alimentatia nesanatoasa ducand la obezitate, dislipidemii – modificari ale nivelului grasimilor in sange, diabet zaharat, cancer .- in special cancer de colon si cancer de vezica urinara, boli cardiovasculare, infarct miocardic, hipertensiune arteriala, boli cerebrovasculare – accidente vasculare cerebrale; din punct de vedere economic: alimentatia nesanatoasa duce la cresterea imbolnavirilor si implicit la cresterea cheltuielilor de sanatate, reducerea productivitatii, scaderea capacitatii de munca, scaderea calitatii vietii, scaderea sperantei de viata si finantarea si dezvoltarea unui program educational: «Traieste sanatos!»”. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.