Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Bugetul pe 2014, vot pe bandă rulantă
Senatorii şi deputaţii au votat marţi seară toate articolele proiectului de buget de stat pentru anul 2014. În mai puţin de o oră, toate cele 52 de articolele ale proiectului de buget pe 2014 au fost votate, neacceptându-se niciun nou amendament, parlamentarii urmând să ia în discuţie anexele bugetului.
Proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 au fost aprobate, miercuri, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri.„Vreau să mulţumesc celor care au făcut posibilă adoptarea bugetului atât de repede. Cred cu adevărat că, în acest moment, Parlamentul îşi îndeplineşte obligaţiile asumate. Bugetul a fost votat mai rapid ca alte bugete pentru că este un buget care nu prevede tăieri. În sfârşit, nu se mai taie de la oameni”, a spus premierul Victor Ponta, după adoptarea bugetului.
Ulterior, premierul a arătat care sunt etapele prin care va trece bugetul în următoarea perioadă.„Vreau să mulţumesc şi opoziţiei pentru că şi-au susţinut punctul de vedere, dar au făcut-o într-un mod raţional. În Parlament era normal să existe dezbaterea între majoritate şi minoritate. Nu prevede nicio tăiere. De aia suntem oponenţi politici, gândim altfel decât Băsescu. Bugetul reflectă concepţia noastră, aceea că oamenii trebuie să simtă un lucru important în viaţa lor, fie că e vorba de ceva în plus la salarii, pensii… Pleacă bugetul către preşedinte, cum îl cunoaştem, cred că nici nu-l va citi, îl va trimite. Parlamentul e mobilizat, vor veni pentru a-l revoca. Sunt convins că preşedintele nu va călca Constituţia”, a spus Ponta.
Întrebat când va mai veni în România o delegaţie a FMI, Ponta a explicat: „Delegaţia Fondului nu va veni în România până nu vom avea buget. Nu vom adresa nicio invitaţie până nu avem buget, pentru că nu avem ce discuta.”Referitor la declaraţia preşedintelui conform căreia ar exista resurse în buget şi pentru indexarea pensiilor, şi pentru creşterea salariului minim pe economie, Ponta a declarat: „Traian Băsescu minte, nu pot să-l acuz că n-ar şti. Cum pot să măresc un salariu sau o pensie dacă nu am baza legală?”„Mesajul meu către CE şi FMI este acela că aşa e coabitarea românească: din când în când, preşedintele se mai supără, dar, în câteva săptămâni, trecem peste asta”, a mai spus Ponta.
„Delegaţia Fondului nu va veni în România până n-avem buget. Nu există o dată fixă a delegaţiei. Delegaţia FMI şi a Comisiei Europene vine la invitaţia Guvernului şi noi nu vom adresa nicio invitaţie decât după ce avem buget şi începem execuţia bugetului, pentru că altfel nu avem ce discuta, adică dânşii trebuie să se uite, să vadă că vorbim de lucruri serioase. Ei au fost o dată aici, au bătut palma, ne-am înţeles, am semnat, deci nu vin acum, nu-s la dispoziţia „hachiţelor” unui om politic din România, toată ziua sunt pe drum, de la Washington, la Bucureşti. Deci, nu vor fi la Bucureşti, nu va fi misiune de evaluare, decât după ce avem buget şi după ce începem implementarea măsurilor fiscale şi bugetare, pentru că altfel n-au ce să evalueze”.
Victor Ponta
„Cred cu adevărat că, în acest moment, Parlamentul României îşi îndeplineşte obligaţiile pe care şi le-a asumat în faţa alegătorilor, cu tot ceea ce am trecut în acest buget. Este, într-adevăr, o explicaţie pentru care bugetul acesta a fost votat mai rapid decât alte bugete, pentru că este un buget care nu prevede tăieri. În sfârşit, nu mai se taie de la oameni, iar lucrurile pe care dumneavoastră le-aţi votat se vor răsfrânge şi vor fi aplicate tuturor pensionarilor, tuturor agricultorilor, tuturor profesorilor, inclusiv celor care au votat cu USL sau cu PDL sau celor care n-au votat absolut deloc. Vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru. Vreau să cred şi să apreciez intervenţia domnului senator Tudor Barbu. Într-adevăr, sunteţi primul Parlament care reuşeşte să facă curat după două legislaturi destul de complicate şi cu foarte multe probleme. Mi-aş dori doar să vă mulţumesc şi să vă urez un sfârşit de an fericit. Din păcate, cred că o să ne mai întâlnim încă o dată, însă nu e voinţa mea, evident, dar există un om în România, care e mai separat faţă de ceilalţi 20 de milioane, care are dreptul de a opri promulgarea bugetului.”
Victor Ponta