• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Buciuta nu va mai fi deputat

Maramureşeanul Ştefan Buciuta nu va mai fi deputat din partea ucrainenilor din România, dar rămâne preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR).

 

Ca de fiecare dată înainte de alegerile parlamentare, delegaţii din toate zonele unde trăiesc ucraineni s-au întâlnit pentru a vota pentru cine   să-i reprezinte în Parlament. Prima întâlnire a Consiliului UUR a avut loc la Sighetu Marmaţiei, în 18 octombrie. În competiţia cu propunerile pentru Parlament s-au înscris 4 candidaţi, dar niciunul n-a reuşit să adune jumătate plus unu din voturi. Aşa că s-a organizat peste o săptămână o nouă şedinţă, în care să se voteze propunerile. “Şi a ieşit la diferenţă de un vot Ioan Marocico din Timişoara. Este un avocat din Timişoara. Dar dacă asta a hotărât lumea, asta e. Ucrainenii din Maramureş sunt revoltaţi de faptul că Marocico va fi deputat, pentru că şi-au pierdut un reprezentant din partea locului”, ne-a declarat Miroslav Petreţchi, preşedintele UUR Maramureş.

Asta înseamnă că Ştefan Buciuta nu va mai putea candida pentru funcţia de deputat, pentru că este doar câte un reprezentant de la fiecare minoritate.

Nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă Ştefan Buciuta ar fi ascultat de propunerile celor din UUR, care mai demult au ridicat problema că nu-i corect ca reprezentanţii unei anumite comunităţi de ucranineni să aibă aceeaşi putere de vot, indiferent de numărul membrilor comunităţii din zonă. Mai exact, din Maramureş au fost la Consiliu 3 reprezentanţi, 3 din Bucureşti, 3 din orice altă zonă unde sunt ucraineni. Altfel spus, au fost 3 voturi de la 3 delegaţi din partea unei comunităţi de 31.234 câţi sunt în Maramureş, şi tot trei voturi şi trei delegaţi au fost şi din Bucureşti, de exemplu, unde sunt 300 de ucraineni, sau tot atâţia delegaţi din Galaţi, unde sunt 90 de ucraineni.

Altfel spus, Buciuta nu ar fi ajuns în această situaţie dacă la Congresul UUR s-ar fi modificat şi partea din statut care se referă la numărul delegaţilor din Consiliul UUR raportat la numărul populaţiei. Se spune că Buciuta, dintr-un exces de corectitudine, vrând să le dea tuturor din toate zonele drepturi egale de vot, indiferent de numărul populaţiei, a fost lovit de propria decizie. Pentru că, în acest caz, promisiunile lui Marocico au cântărit mai mult decât felul în care i-a reprezentat Buciuta pe ucraineni în ultimii ani.

 

Chiar dacă nu va mai fi în Parlament, Ştefan Buciuta a rămas preşedintele Uniunii Ucrainenilor.

Am aflat din rândul ucrainenilor că cel care va fi viitorul deputat din partea acestei minorităţi, nici măcar nu prea ştie limba ucraineană, mai exact vorbeşte o „ucraineană ciobănească”.

Comentariile celorlalți

vasea pe 20.11.2012 la 13:28
Da,o sa fie deputat un om de vasta cultura ucraineana , un taximetrist cu scoala facuta la diverse fundatii ca si cea din Herculane care nu are autorizare de functionare, dar se tine mare avocat. Bravo voua celor care l-ati votat ! Sa fiti mandri de el ! De asa ceva are nevoie etnia ucraineana .
hanonim pe 11.11.2012 la 15:02
dute la plimbare si nu in parlament ivane
vasile pe 04.11.2012 la 21:13
Cred ca tapul din uniune este petretchi care,ar trebui inlaturat ca nu face mai nimic pentru bunastarea ucrainenilor doar pentru familia sa.Au acaparat cu Buciuta ce se putea castiga legal si cinstit.Ar trebui trimis la internat ca acolo ii e locul.
mihai pe 04.11.2012 la 21:08
Poate va veni cu idei noi si comunitatea ucraineana va avea de castigat!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.