• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iunie , 2006

Brutarii “copti” de U.E.

Din toamna, multe brutarii se vor inchide din cauza imposibilitatii respectarii drasticelor norme UE. Desi pana la gongul final mai sunt doar cateva luni, cei mai multi dintre administratorii firmelor de panificatie din Maramures s-au rezumat la calcule. Iar circa 40% dintre ei nici nu sunt decisi sa investeasca pentru a face fata cerintelor Uniunii. Numerosi producatori de paine din Romania risca sa dea faliment inainte de integrarea in UE. Pana in toamna, unitatile din domeniu trebuie sa se alinieze la o serie de norme drastice impuse de UE. Iar acest lucru inseamna o investitie de multe miliarde de lei, o suma cel putin fabuloasa pentru brutariile mici din mediul rural care abia isi platesc angajatii. Mai mult, din cauza numarului mare de agenti economici din acest domeniu, Statul a decis ca nu e nevoie de stimulente financiare si ajutoare. Iar termenul limita pentru verdict e deja batut in cuie, deoarece Romania nu a negociat perioade de tranzitie pentru respectarea acestor norme, la fel ca alte state (Ungaria, Cehia sau Slovacia). Aquis-ul comunitar a fost in mare parte adoptat, si ramane doar sa fie respectat. Autoritatile din domeniu au inceput demult campania de informare, dar si verificarile. Iar situatia nu pare a fi deloc roz: producatorii din panificatie trebuie sa finalizeze intr-un procent semnificativ investitiile pana la 1 octombrie 2006, altfel vor fi inchisi! Normele U.E. Noile reglementari stabilesc ca firma producatoare sa aiba spalatorie, laborator si o serie de alte utilitati, pentru care este necesar un spatiu mare de productie. Brutariile vor avea obligatia sa puna dusuri, sa schimbe chiuvetele cu cele care au pedala sau celula foto, astfel incat personalul sa nu atinga robinetii, brutarii vor purta echipament de protectie, isi vor taia unghiile, isi vor proteja parul, ba este posibil sa se recurga chiar si la taierea mustatii brutarului! Iar acestea sunt doar cateva dintre normele drastice impuse de UE. Desi Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSAM) a informat din timp agentii economici din domeniu, proiectele de investitii se demareaza destul de greu. Gheorghe Timis, directorul executiv adjunct DSVSAM, a spus ca: “numai 60% au decis sa continue investitiile, si 20-30% trebuie sa achizitioneze alt spatiu. La 1 octombrie, cei care nu respecta normele vor fi inchisi, unii au renuntat inca de pe acum. Probabil vom obtine si o perioada de gratie, ramane de vazut care va fi stadiul investitiilor la 1 octombrie. Daca 80% dintre brutarii de exemplu vor fi la standarde si vor mai avea de definitivat un procent mic de investitii, atunci probabil se va da o amanare. Nu s-a obtinut o perioada de tranzitie, la fel ca in Cehia sau Slovacia, pentru ca presedintele Rompan (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase Rompan, n.red.) a spus ca nu e nevoie.” Pretul painii se va dubla Viorel Panescu, administrator al SC Timarus SRL, spune ca o parte dintre normele impuse de UE sunt exagerate: “sunt si norme exagerate la care nu le vad rostul. De exemplu, sa nu puna mana pe chiuveta, sa se inchida cu piciorul sau cu fotocelula… Si mai e ceva, in nici un nomenclator nu scrie ca nu ai voie sa porti mustata. Mai trebuie sa pui o camera de luat vederi sa vezi daca se spala brutarul, dar poate sa ma dea angajatul in judecata ca i-am afectat intimitatea. E absurd! Painea se coace la 200-250 de grade, ce microbii lui peste mai pot sa existe? Cred ca se va da totusi o perioada de trazitie, nu cred ca din octombrie vin si inchid brutaria, pentru ca, de exemplu, eu n-am sa termin pana atunci investitia. Nici n-am putut incepe, de un an lucrez cu actele. Din septembrie 2005 nu imi sunt gata actele. Cred ca si normele aste sunt facute de niste oameni care nu cunosc tehnologia, nu sunt de specialitate”. Si Vasile Alb, administrator al Buciumana SRL, spune ca deocamdata investitia e mai mult pe hartie: “nu ne-am facut un calcul, deocamdata pregatim investitia. Normele sunt foarte stricte, nu au nici DSP-urile ce ne-au cerut noua! La brutarie e nevoie de o investitie de 3-400 de milioane de lei vechi, iar la moara, investitia este de ordinul miliardelor. Cred ca pretul painii va urca, depinde de cati vom ramane pe piata, ce influenta va fi din afara. Oricum, cred ca pretul painii cel putin se va dubla”. “Trebuie sa dispara nu stiu cate brutarii!” Ticala Alexa, administrator Dragomar SRL, a declarat ca investitia necesara pentru respectarea normelor UE se cifreaza la minimum 1,5 miliarde de lei vechi: “vreau sa continui afacerea pentru ca am copii, care vor sa preia, dar domnii cu controlul merg pe desfiintat! Ne-au spus ca trebuie sa dispara nu stiu cate brutarii. Cred ca este o strategie benefica unitatilor mari, dar, pentru cetateni, disparitia firmelor mici nu constituie un avantaj, pentru ca intreprinderile mici tin preturile in frau. Foarte putine brutarii au facut pregatiri, pana acum s-au facut proiecte doar pe hartie. Toata lumea asteapta.” Ghidul brutarilor Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase Rompan a elaborat chiar si un “Ghid de bune practice de igiena”, valabil atat pentru morarit si panificatie, cat si pentru patiserie si cofetarii. Aceste ghiduri au fost avizate in septembrie 2005 de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. La elaborarea acestor lucrari au fost luate in considerare: principiile generale de igiena alimentara, codurile utilizate pe plan mondial in domeniul igienei, principiile generale de igiena alimentara din Codex Alimentarius, prevederile Regulamentului 852/2004 al Parlamentului European si al Consiliului UE referitor la Igiena produselor alimentare, preluat de legislatia nationala prin HG 924 / 11.08.2005. Rompan are in curs de elaborare si alte lucrari de acest gen: “Ghid de bune practici de igiena pentru fabricarea pastelor fainoase” si “Ghid de bune practici de igiena pentru fabricarea biscuitilor”. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.