Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 28 Februarie , 2011
Bota cere legislatie fiscala flexibila
Senatorul Marius Sorin Bota, in calitate de vicepresedinte al Comisiei de buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senatul Romaniei, a participat in 23 Februarie, la conferinta organizata de Forum Invest, pe tema „Legislatia fiscala din U.E si impactul acesteia in Romania. Solutii pentru o dezvoltare economica reala si stabila”. Bota a mentionat cateva masuri care, odata aplicate, ar duce la imbunatatirea situatiei economice actuale.
Printre masurile mentionate se regaseste si cea privind crearea unui climat economic prietenos, materializat printr-o relatie constructiva intre stat si agentii economici, ajutata si sustinuta de reglementari si reguli mai favorabile agentilor economici. Aceasta masura de a trata agentul economic ca pe un partener esential in relansarea economica a Romaniei contribuie in timp la eliminarea economiei negre (o masura concreta in aceasta directie ar fi aceea ca firmele sa plateasca TVA-ul numai din momentul incasarii facturilor, dar fara a depasi un termen de 90 de zile de la data facturarii).
Un alt obiectiv major asupra caruia s-a insistat este acela de a introduce un moment zero in economia romaneasca. Acest lucru vizeaza datoriile, arieratele si penalizarile acumulate in sistem, iar indeplinirea lui ar favoriza stabilizarea unui mediu economic eficient din punct de vedere fiscal.
„Ca si masura practica, s-ar putea pune bazele unui fond de garantare pentru firme, prin care bancile sa finanteze firmele in numele statului, iar fondul sa garanteze ca, in cazul in care statul intarzie plata catre banci, acesta sa achite bancilor finantarile efectuate. Scopul acestui mecanism ar fi acela de a debloca firmele din punct de vedere financiar, pentru ca acestea sa isi poata desfasura activitatea fara obstacole”, a spus Bota.
Senatorul a lansat spre dezbatere ideea potrivit careia sursa principala care sa finanteze datoriile companiilor la bugetul general ar trebui sa fie sistemul financiar-bancar. In prezent, aceasta facilitate nu este oferita in regim permanent, ci variaza de la caz la caz, banca alegand daca ofera acest beneficiu sau nu. Bancile care aleg aceasta varianta au ca scop atragerea unor clienti anume si nefiind constranse de legislatie, aplica facilitatea sporadic si selectiv. Asadar, se impune realizarea unui cadru legal si impunerea unor norme bancare pentru a rectifica aceasta situatie.
In final, vicepresedintele Comisiei de buget-finante a semnalat ca, daca nu se vor lua masuri imediate, similare celor prezentate, Guvernul va condamna Romania la prelungirea crizei economice pana in 2015. Prelungirea perioadei de criza va fi intarita de noul ciclu de alegeri electorale (practicat o data la doi ani), care se traduce prin pomeni electorale si proiecte menite sa ia ochii si votul cetateanului.
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.