• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

Credinţă, tărie, omenie

Zamfir Ciceu, candidatul USL la şefia Consiliului Judeţean Maramureş s-a numărat printre oaspeţii de seamă ai borşenilor la sărbătoarea lor. Ciceu spune că a fost impresionat de credinţa, tăria şi omenia acestor oameni, dar şi de problemele lor.

 

Borşa poate fi definită în multe feluri. Înseamnă perla turismului. Înseamnă natură. Simbol al tăriei şi dăinuirii. Înseamnă curajul de a fi tu însuţi. Dar, mai ales, înseamnă credinţă.

Printre oaspeţii de seamă ai borşenilor la acest eveniment s-a numărat şi Zamfir Ciceu, candidatul USL la preşedenţia Consiliului Judeţean Maramureş care spune că această zonă: „are specificul său aparte, dat în primul rând de locuitori, care sunt moroşeni adevăraţi. Poate şi natura i-a forţat să fie oarecum mai tari, mai aspri şi mai hotărâţi. Aşa îi văd eu ca oameni, nişte oameni minunaţi. Relieful i-a influenţat şi i-a obligat până la urmă să aibă această atitudine, care nu-i rea. În acelaşi timp, sunt nişte oameni cu foarte multă credinţă şi apropiaţi de Dumnezeu, iar asta s-a văzut inclusiv în ziua de Sf. Gheorghe, când prin prezenţa în număr foarte mare acolo, au demonstrat încă o dată că ştiu să-şi păstreze credinţa, tradiţiile, obiceiurile”.

 

Ciceu a remarcat cele trei obiective de seamă ale oraşului şi realizările primarului Remus Cornel Şteţco, un primar competent şi responsabil: „Sfântul Mucenic Gheorghe este şi patronul spiritual al oraşului, iar Biserica sfinţită acum, alături de proiectul parcului şi noul sediu al Primăriei sunt mari realizări ale domnului primar. Pot să spun despre el că este un om adevărat, aproape de toţi ceilalţi locuitori ai Borşei, un om destoinic ce a arătat că poate să facă ce şi-a propus. Alături de o nouă şi minunată clădire – Primăria oraşului Borşa, s-a realizat un parc şi totodată acea bisericuţă de lemn în stil maramureşean tradiţional, care sfinţeşte locul. Ca oamenii să-şi aducă aminte, inclusiv autorităţile, că înainte de toate există Dumnezeu şi pe urmă oamenii”.

 
Dincolo de această frumuseţe a zonei şi a oamenilor, Ciceu recunoaşte că zona are şi foarte multe probleme şi nevoi: „Nu este prima dată când am fost în zonă. Am fost în Borşa, inclusiv la o emisiune televizată, şi am luat contact atât de împlinirile, cât şi de neîmplinirile celor din zonă. Şi de blocajele care s-au pus până la urmă în calea realizării proiectelor actualului primar, inclusiv a pârtiei care ştim cu toţii în ce stadiu este din cauza blocării finanţării. Având în vedere frumuseţea zonei, proiectul telegondolei şi toate celelalte, văd turismul ca motor principal de dezvoltare a zonei. Este o zonă minunată şi este păcat că nu reuşim să dezvoltăm o infrastructură care să permită exploatarea la nivel maxim a posibilităţilor turistice. Din păcate, Maramureşul Istoric şi Maramureşul în întregul lui a fost izolat nu numai în actuala guvernare PD-L, ci în aproape toate perioadele de guvernare. Şi trebuie să ne asumăm această nerealizare. Spre deosebire de Bucovina, care are mai multe judeţe, de Oltenia, care are 5 judeţe, Maramureşul este unul singur. Unul singur, şi nu reuşim să avem grijă de el. Eu cred că trebuie să dăm o şansă oamenilor de aici să fie mândri că sunt maramureşeni. Să dăm posibilitatea celorlalţi, atât conaţionali cu noi, cât şi de peste hotare, să ia contact cu adevărata tradiţie din Maramureş, să recreem acel brand al Maramureşului de care ne mândrim cu toţii, dar, din păcate, numai în campaniile electorale şi după aceea uităm. Şi vreau să vă mai spun că pentru mine Maramureşul Istoric este o prioritate”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.