• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

O sărbătoare de 10

23 Aprilie este sărbătoarea spirituală a oraşului Borşa. Un eveniment ajuns la cea de-a zecea ediţie şi organizat de nota 10. Primarul Remus Cornel Şteţco a reuşit în ultima perioadă să definitiveze trei obiective importante ale oraşului: clădirea primăriei, parcul şi biserica de lemn închinată Sfântului Gheorghe. Adică elementele care întregesc identitatea Borşei: credinţa, tăria şi curajul, dragostea pentru natură.

 

Asemeni Sfântului Mucenic Gheorghe, patronul lor spiritual, luni, 23 Aprilie, borşenii au făcut o mărturie publică a credinţei şi principiilor care i-au ajutat să dăinuiască peste veacuri.

De un deceniu, borşenii sărbătoresc de Sf. Gheorghe şi sărbătoarea oraşului. Sărbătoarea lor spirituală, devenită tradiţie, care împleteşte an de an credinţa în Dumnezeu, în oameni şi setea de frumos şi autentic. Acum, la a X-a ediţie a sărbătorii, primarul Remus Cornel Şteţco, împreună cu echipa din cadrul primăriei, a pregătit o ediţie specială, de nota 10, pentru că a coincis cu sfinţirea bisericii de lemn din centrul oraşului. Primarul spune că: „Ediţia din acest an a avut o parte despre care putem spune că a fost unicat. Noi am realizat o biserică din lemn în cinstea Sfântului Gheorghe care poartă şi hramul. La ediţia aceasta, Biserica a fost sfinţită pe către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Biserica a fost finalizată şi s-a reuşit sfinţirea ei exact la această ediţie a sărbătorii noastre. Asta s-a făcut în prezenţa a peste 3 mii de oameni, poate chiar 5 mii. Tot la această ediţie aniversară am acordat titlul de Cetăţean de Onoare post mortem pentru Iuliu Lungu, inginer geolog şi director la Miniera la Baia Borşa. De asemenea, tot titlu de Cetăţean de Onoare post mortem l-am acordat pentru preotul Nuţu Codrea, un preot care a ridicat vreo 7 biserici, mănăstire etc. În total a ridicat vreo 10 aşezăminte ortodoxe.

Titlu de Cetăţean de Onoare al oraşului Borşa a fost acordat Episcopului Vicar, P.S. Iustin Sigheteanul, care a fost mereu alături de noi. El a fost prezent când s-a pus piatra de temelie a Bisericii în 2007 şi tot atunci a sfinţit şi începerea lucrărilor la noul sediu al Primăriei. Atunci am zis că vom merge cu lucrările în paralel şi o să le finalizăm aproape în acelaşi timp. De fapt, le-am finalizat în acelaşi timp, numai că am ţinut ca sfinţirea Bisericii să o facem de Sf. Gheorghe, când este şi hramul”.

 

Prin sfinţirea Bisericii s-au întregit cele trei proiecte extrem de importante pentru oraş: Biserica, Primăria şi Parcul. Adică noul Centru civic al oraşului. A avut loc şi un spectacol cultural cum numai borşenii ştiu să facă: „Programul cultural a început cu Sfinţirea Caşului. În fiecare an se face şi sfinţirea primului caş, unde au fost prezenţi crescătorii de animale din oraşul Borşa. Apoi a fost un program artistic susţinut de Corul din Finteuşul Mare, interpreţi din localitate care au prezentat cântece adecvate evenimentului, iar invitat special a fost Părintele Pomohaci”.

 
Mesajul primarului
 

„Sărbătoarea Sf. Gheorghe este una specială, de suflet pentru toţi borşenii. Mucenicul purtător de biruinţă ne apără, ne îndrumă şi ne păzeşte din vremuri îndepărtate şi ne învaţă credinţa, curajul şi dragostea de semeni.

De aceea, Biserica de lemn din inima Borşei, din noul centru civic al oraşului, nu este altceva decât o mărturisire publică a credinţei în Dumnezeu şi evlavie cu care borşenii se roagă la Patronul lor spiritual.

Şi prin acest eveniment, am dorit, ca de fiecare dată, să ne reafirmăm identitatea, tradiţiile şi principiile care ne dau dreptul să privim cu mândrie spre trecut şi cu încredere spre viitor. Sper că a fost o sărbătoare pe măsura înaltei trăiri spirituale a fiecărui borşean şi sperăm că Dumnezeu ne va da putere să ne ridicăm şi pe viitor la înălţimea acestui moment unic.

Vă doresc tuturor sănătate, bucurie, împliniri.

Fie ca Sf. Mare Mucenic Gheorghe să ne apere, să ne păzească şi să ne întărească”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.