• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

Dezvoltare istorică pentru Borşa

Borşa a intrat într-o etapă istorică de dezvoltare, pe toate planurile. Recent, au fost finalizate trei obiective importante ale oraşului şi în cursul acestui an urmează altele, printre care cele mai importante sunt telegondola şi reabilitarea drumului Borşa-Baia Borşa.

 

Apă, canalizare, drumuri, turism. Obiective majore care vor schimba radical oraşul Borşa. Principalul proiect care va fi finalizat în acest an este cel al Telegondolei. Numai că, turismul este strâns legat de modernizarea infrastructurii. De aceea, autorităţile locale au avut în vedere în permanenţă dezvoltarea infrastructurii şi mai ales a celei rutiere. Primarul oraşului Borşa, Remus Cornel Şteţco, spune că: „Va fi reabilitat Drumul Borşa – Baia Borşa. Este vorba de un proiect aprobat pentru care acum suntem în procedura de licitaţie. Proiectul este aprobat pe fonduri structurale pe Programul Operaţional Sectorial, pe Planul Integrat de Dezvoltare. Presupune turnarea unui covor asfaltic, cu trotuare şi tot ce este nevoie. Este prevăzută chiar şi o pistă pentru biciclişti între Borşa şi Baia Borşa, staţii de autobuz etc. Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro. Proiectul vizează o lungime de aproximativ 8 km. Acum aşteptăm avizul pentru licitaţie şi sperăm ca în circa o lună să putem demara lucrările. Însă totul depinde de felul cum se derulează procedura de licitaţie”. Proiectul are şi o componentă socială, un centru de zi pentru persoane vârstnice care va fi realizat în parteneriat cu Asociaţia de Pensionari: „centrul va fi amplasat pe locul vechii Centrale Termice din centrul oraşului. Avem deja acolo un centru de zi şi urmează să fie modernizat, dotat şi să-l facem adecvat pentru necesităţile vârstnicilor”.

 

Un alt proiect important aflat în derulare în acest an este cel derulat prin ADI şi vizează reţelele de apă şi canalizare: „Proiectul este de aproximativ 20 de milioane de euro pentru oraşul Borşa. Presupune conductă nouă de apă, conductă nouă de canalizare şi modernizarea Staţiei de epurare. Proiectul este pe tot oraşul Borşa, pe axa principală a drumului DN 18, dar şi zonele adiacente”. Tot în această perioadă începe reabilitarea DN 18, de aceea, constructorii se grăbesc cu săpăturile pentru apă şi canal, în aşa fel încât proiectele să fie corelate: să se asfalteze porţiunile în care lucrările au fost deja finalizate: „Va începe şi reabilitarea DN 18, de aceea trebuie să facem rapid săpăturile pentru apă şi canalizare. Proiectele trebuie corelate în aşa fel încât să fie gata săpăturile în momentul în care se reface carosabilul. Cu proiectul de apă şi canal suntem în procedura de licitaţie. S-a dat anunţul pe SEAP, iar licitaţia este organizată de Vital, noi suntem parteneri. Reţeaua de apă şi canal va fi modernizată pe o lungime de aproximativ 15 km. Plus străzile adiacente care trebuie făcute. Prioritar este să se termine lucrările pe tronsonul unde este DN 18, că restul proiectului se implementează pe o perioadă puţin mai lungă. Planificarea lucrărilor este în aşa fel gândită încât să înceapă cu DN 18 şi apoi străzile colaterale. Sperăm ca până în toamnă să fie finalizate lucrările de apă şi canal şi să se poată reabilita DN 18. Suntem în licitaţie şi totul depinde de procedură, dar este sigur că aceste lucrări se fac. Cât priveşte modernizarea DN 18 pot să spun că deja s-a adus staţia de betoane şi urmează să fie adusă şi staţia de asfalt. În oraşul nostru vor fi instalate două staţii, şi de betoane şi de asfalt. Deja se fac pregătirile de şantier. Cert este că drumul va fi modernizat. N-a fost nici o problemă în acest sens, deşi la un moment dat au fost nişte zvonuri pornite de la cei care au vrut să tulbure apele şi să creeze incertitudine. Mai mult, au fost zvonuri de genul „nu se mai face, dar intervin eu şi se va face”. De asemenea, autorităţile locale vor continua programul de pietruiri, poduri, podeţe şi asfaltări colaterale, ca în fiecare an.

 

Cu proiectul Telegondolei se merge pe două linii. Primarul explică: „Pe de o parte am început demersurile la Minister, în speranţa că ni se vor aloca diferenţele de sume necesare. Dar în paralel am început procedura pentru accesarea unui credit. Dacă nu primim de la Minister, vom lua un credit să terminăm până în august instalaţia de telegondolă. Dacă primim de la Minister oprim creditul.

Nu vreau să se creadă că doar din patru în patru ani se vorbeşte de telegondolă. În această perioadă s-au dus la Minister situaţiile şi am pornit procedura pe SEAP pentru accesarea creditului. Vrem să terminăm partea de instalaţie până în august. Vom merge etapizat cu lucrările. Sperăm ca în august să deschidem sezonul de vară cu instalaţia nouă şi apoi să ne apucăm de partea de pârtie. Să nu se creadă că în această perioadă am stat cu mâinile în sân. Cam 80% din lucrări sunt finalizate. S-au pus stâlpii, e adus cablul, sunt comandate gondolele etc. Deci în ultimii 4 ani nu am stat. 80% din lucrare e realizată. Suntem pe ultima sută de metri, numai că ne mai trebuie bani pentru finalizare.
De asemenea, trebuie ştiut că în varianta în care se ia credit, nu se ia pe oraş, ci pe societate. Societatea va plăti creditul din serviciile furnizate. Deci nu o să fie o povară pentru oraş acest credit. Noi nu avem credite pe primărie, de aceea nu pot spune unii că nu luăm credit pe oraş pentru că avem nu ştiu câte şi nu ne încadrăm”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.