• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

Trei noi cetăţeni de onoare

Galeria cetăţenilor de onoare ai Borşei a fost completată cu trei noi personalităţi, care se adaugă listei de nouă cetăţeni de onoare, deja existenți, şi din care fac parte: POPA LUPU ŞANDRU, GAVRILĂ MIHALI ŞTRIFUNDĂ, NICOARĂ TIMIŞ, VASILE FRANK TIMIŞ, VASILE MIHALI, TITIANA MIHALI, PREA SFINŢITUL JUSTINIAN CHIRA, ARHIEPISCOPUL MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI, VASILE TIVADAR şi DANIEL BĂRCAN.

Cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Sărbătorii Oraşului, a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare post mortem pentru Iuliu Lungu, inginer geolog şi director la Miniera la Baia Borşa, preotului Nuţu Codrea, un preot care a ridicat vreo 7 biserici, mănăstire etc. În total a ridicat 10 aşezăminte ortodoxe.

De asemenea, Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Borşa a fost acordat şi Episcopului Vicar, P.S. Iustin Sigheteanul, care a fost mereu alături de comunitatea locală şi care a târnosit biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi care a fost prezentat şi la punerea pietrei de temelie în 2007.

 
 

CETĂŢENI DE ONOARE AI ORAŞULUI BORŞA

 
  • POPA LUPU ŞANDRU – Protopop al Borşei, fost căpitan în armata lui Rakoczi. De numele său se leagă un important eveniment petrecut la Borşa : bătălia din 4 septembrie 1717, când borşenii au învins oastea tătară. Locul unde s-a dus sângeroasa bătălie poartă denumirea de "Preluca Tătarilor".
  • GAVRILĂ MIHALI ŞTRIFUNDĂ – fost primar al localităţii, se opune, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, alipirii Maramureşului la Ucraina. Diploma de Cetăţean de Onoare, acordată post-mortem, a fost înmânată fiicei sale, Lucreţia Titircă, în anul 2005.
  • NICOARĂ TIMIŞ – Director al Centrului Judeţean de îndrumare a creaţiei populare şi a mişcării artistice de masă Maramureş; scriitor, folclorist, metodist cultural, libretist de scenarii de spectacole folclorice, culegător de datini şi obiceiuri populare, animator al vieţii artistice amatoare din judeţ, membru al Asociaţiei folcloriştilor şi etnografilor din Maramureş; coautor al monografiei oraşului Borşa, “Cartea Munţilor”. Este declarat Cetăţean de Onoare în anul 2005.
  • VASILE FRANK TIMIŞ – om de afaceri născut în Borşa; în copilărie a emigrat împreună cu familia sa în Australia şi s-a stabilit, ulterior, în Marea Britanie. Lansându-se în afaceri din domeniul mineritului şi petrolului, a devenit, în timp, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie. În localitatea sa natală, a construit schitul Vinişorul, iar familia sa a contribuit la construirea Mănăstirii cu hramul Sfântul Nicolae din Baia Borşa. Diploma de Cetăţean de Onoare i se atribuie în anul 2007.
  • VASILE MIHALI - animator cultural, Director al Casei de Cultură din Borşa. A condus destinele acestei instituţii timp de aproape 40 de ani, ducând peste mări şi ţări numele localităţii prin spectacolele organizate în Franţa, Belgia, Elveţia împreună cu ansambul folcloric CERCĂNELUL. La nivel local, numele său este legat de Hora la Prislop, de Nopţi de Sânziene şi, în general, de animaţia culturală a localităţii, căreia i-a dedicat întreaga sa viaţă.
  • TITIANA MIHALI - interpretă de muzică populară, cu o voce unică şi un stil autentic de interpretare. Repertoriul său bogat, vocea extraordinară şi frumuseţea cântecului interpretat i-au adus renumele de "PRIVIGHETOARE A MARAMUREŞULUI". Melodii precum "Mireasă, cununa ta" sau "Cine bea apă din vad" au dus peste hotare numele Maramureşului. Interpretarea sa de excepţie a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii internaţionale.
  • PREA SFINŢITUL JUSTINIAN CHIRA, ARHIEPISCOPUL MARAMUREŞULUI ŞI SĂTMARULUI – născut în anul 1921 în satul Plopiş din judeţul Maramureş, conduce din septembrie 1990 destinele Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, desfăşurând o bogată activitate misionar-pastorală, administrativ-gospodărească şi culturală.
  • VASILE TIVADAR – preot, cu o activitate longevivă şi fructuoasă, a construit două dintre cele mai frumoase biserici din Borşa, cele situate în cartierele Rotundu şi Baia Borşa. Diploma de Cetăţean de Onoare al Oraşului Borşa i-a fost conferită în anul 2009.
DANIEL BĂRCAN – medic, s-a remarcat printr-o activitate profesională şi managerială de excepţie, contribuind la construirea clădirii Spitalului Orăşenesc Borşa şi conducând o perioadă îndelungată de timp destinele acestei instituţii.

Comentariile celorlalți

Mara pe 12.05.2014 la 16:34
dar despre Dascali, cei care i-au invatat sa scrie si sa citeasca pe oamenii de seama din Borsa, nu scrie nimeni nimic?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.