• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 23 Ianuarie , 2013

Boicot, interese şi strategii politice în CJ

Consiliul Judeţean şi-a început activitatea din 2013 cu o pauză. Doar că ceea ce pentru unii poate părea un concediu prelungit, pentru alţii este semn clar de dispute politice, boicot, orgolii şi interese.

 
 

Imediat după alegerile de la finalul anului trecut au ieşit la iveală o serie de tensiuni între conducerea Consiliului Judeţean Maramureş (CJ) şi consilierii judeţeni. Dacă la început păreau doar bănuieli că ceva nu merge bine în structura decizională a judeţului din cauză că o serie de proiecte nu au fost aprobate, la prima şedinţă din acest an lucrurile s-au confirmat.

De fapt, nu se poate spune cu adevărat că a fost o primă şedinţă de CJ, pentru că, în adevăratul sens al cuvântului, a fost doar o convocare, iar şedinţa a fost reprogramată din cauză că nu au fost suficienţi consilieri prezenţi pentru a se putea aproba proiectele de pe ordinea de zi. De fapt, nu s-a dorit să se ţină această şedinţă, iar asta s-a văzut din faptul că, deşi consilierii PNL şi UDMR erau în instituţie, nu au intrat în sala de şedinţă, preferând să „stea la sfat” în birouri.

 

S-a făcut de vreo 5 ori prezenţa, dar mai mult de 16 din 31 n-au dat la număr. Aşa că preşedintele CJ Zamfir Ciceu n-a putut decât să anunţe că şedinţa va fi reprogramată.

Lucrurile au început să se nuanţeze în momentul în care preşedintele Ciceu nu s-a putut abţine să nu-i pomenească tangenţial pe liberalii care lipseau de la şedinţă. Dar a vorbit despre „înţelepciunea liberală” într-un ton împăciuitor: „Să sperăm că până la finalul acestei luni dă Dumnezeu înţelepciune şi reprezentanţilor partidelor politice în ministere.

Avem ministru PNL la Sănătate şi probabil o să ne ajute cu cofinanţarea Spitalului, avem ministru PNL şi la Transporturi şi colegii liberali au promis că se vor ocupa personal de lobby pentru cofinanţările de care are nevoie Maramureşul, şi că până la acel moment s-ar putea să nu mai avem nevoie să avem un credit atât de mare. Mă bazez pe înţelepciunea liberală, sunt colegii noştri de Consiliu şi de Alianţă şi cred că vor proceda de această manieră”.

 

De aici s-a putut deduce simplu că motivul absenteismlui de la şedinţă a fost o neînţelegere în legătură cu creditul de 155.000 mii lei pe care CJ doreşte să îl acceseze pentru modernizarea Spitalului Judeţean, a Aeroportului, pentru reabilitarea drumului Baia Sprie – Bârsana, pentru o serie de drumuri judeţene, dar şi pentru prefinanţarea proiectului de Gestiune Integrată a Deşeurilor. Proiectul privind contractarea unui credit era pe ordinea de zi, şi am aflat că înainte de şedinţă, consilierii nu au dat avizul pentru împrumutul la Spital.

 

La şedinţă a fost prezent şi deputatul Călin Matei, de prezenţa căruia a profitat preşedintele pentru a-l ruga să rostească un mesaj de început de mandat. Bineînţeles că Matei a spus că va fi şi în continuare alături de CJ, mai ales că are în spate 20 de ani de muncă în această instituţie. Dar a vorbit şi de situaţia la zi, despre faptul că şedinţa aceasta a fost boicotată: „aici este un blocaj politic. Pentru că unii nu ştiu ce înseamnă linie de credit sau credit. Pe mine mă interesează foarte puţin partizanatul politic şi chiar nu ar trebui să existe aşa ceva. Chiar dacă nu-i convine unuia sau altuia, trebuie accesat creditul pentru demararea investiţiei. Banii de acolo se recuperează pe măsura evoluţiei proiectului. Dacă nu ne mişcăm în luna iunie, se opresc lucrările la Spitalul Judeţean. Trebuie accesat creditul pentru drumul Baia Sprie-Bârsana. Nu trebuie să fii nu ştiu cât de mare om de administraţie ca să îţi dai seama că fără acest credit nu putem merge mai departe.

Cine nu înţelege asta, indiferent din ce partid este, este o frână în calea dezvoltării judeţului Maramureş!”.

 

Neoficial, am mai aflat că un alt motiv al absenteismului de la şedinţă a fost şi faptul că nu s-au finalizat negocierile privind cine va fi următorul consilier validat în CJ, pentru că cei doi pesedişti plecaţi în Parlament trebuie înlocuiţi. Doar că unii vor să vină tot doi pesedişti, pe când alţii îl vor pe următorul de pe listă, care este un liberal.

Am vorbit cu unul dintre consilierii care au lipsit intenţionat de la această şedinţă, care sub protecţia anonimatului ne-a spus sincer cum stau lucrurile în momentul de faţă. În fond, este un joc de putere între conducerea CJ şi consilieri. „Sincer? Preşedintele vrea să arate că este în funcţie pe voturile lui, iar noi vrem să-i amintim că este acolo din voturile USL. Este doar un semnal de alarmă că deciziile se iau în colectiv”.

 

I-am cerut consilierului judeţean să explice încordarea pe subiectul accesării creditului, care în fond este doar pretextul unui joc al orgoliilor: „s-a luat decizia să mai tragem un pic de timp privind accesarea creditului, pentru că zilele următoare vom şti dacă Spitalul va trece în subordinea Ministerului, şi la fel se va clarifica treaba şi în cazul Aeroportului. Deocamdată avem insuficiente date.

De asemenea, creditul de 155 milioane lei depăşeşte gradul de îndatorare al judeţului, sau va fi foarte greu de suportat, aşa că vrem să vedem ce variante sunt să împrumutăm mai puţini bani. Suntem conştienţi că până la urmă nu avem ce să facem şi tot vom fi nevoiţi să votăm pentru contractarea unui credit, doar că vrem ca şi noi, consilierii, să avem controlul exact pe scurgerea de bani prin instituţia noastră”.

Nu insistăm asupra punctului de vedere al preşedintelui Zamfir Ciceu privind situaţia din acest moment dintre conducerea şi plenul CJ, pentru că acest lucru îl puteţi afla în interviul din această săptămână din Gazeta.

 

Vă spunem doar că următoarea şedinţă de CJ va fi la finalul acestei luni, şi sperăm ca până atunci să le vină mintea la cap celor care, aşa cum a spus şi deputatul Călin Matei, „sunt o frână pentru dezvoltarea judeţului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.