Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 27 Iunie , 2005
Bogatii, datornici la Stat
Daca si-ar plati darile catre Stat, alesii maramureseni ar putea asigura pensia medie de CAP a peste 90.000 de maramureseni! Conform datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante, firmele la care sunt actionari primari, consilieri judeteni sau locali ori chiar paralamentari, datoreaza Statului aproximativ 45 de miliarde de lei. Desi unii au primit inlesniri de plata, nici unul dintre cei contactati nu recunoaste ca evidentele sunt reale. Insa, reprezentantii “Finantelor” ii contrazic.
Ca-n “Petrica si lupul”, politicienii striga din toti rarunchii ca nu sunt bani de investitii pentru ca nu s-au colectat suficiente fonduri la bugetul de Stat sau ca nu sunt bani pentru pensii, somaj sau sanatate, deoarece avem bugetele “de austeritate”. Cu toate acestea, unii dintre alesii maramureseni incaseaza dividente de sute de milioane de lei, chiar daca firmele la care sunt actionari datoreaza bani grei Statului.
In urma unei cercetari comparative a declaratiilor de avere si datelor furnizate de Ministerul Finantelor privind firmele care au datorii la Stat, am descoperit ca alesii locali si judeteni datoreaza Statului o suma fabuloasa: 45 de miliarde de lei. Adica, echivalentul a 14.500 de salarii minime pe economie!
Pe “Lista neagra a bogatilor datornici” figureaza nume sonore: Ioan Fodo, Ioan Filip, Calin Matei, Ioan Hoban, Vasile Coman, Simon Gheorghe etc. Contactati pentru explicatii, “saracii bogati” s-au straduit sa nege existenta acestor datorii, iar o parte dintre stabii politici care nu-si platesc darile catre Stat au “incins” telelefonul sefului finantelor maramuresene. In cele mai multe cazuri, degeaba. Doar o mica parte dintre datele expuse pe site-ul official al Ministerului de Finante sunt eronate.
Calin Matei, 1 miliard!
Pe lista firmelor care la finele lunii martie inregistrau datorii la bugetul de Stat figureaza si SC BROT COM SRL, societate in care 50% dintre actiuni sunt detinute de consilierul judetean PSD, Calin Matei. Societatea de la care Matei a incasat anul trecut 60 de milioane de lei, iar sotia lui 72 de milioane de lei are, conform site-ul Ministerului de Finante, o restanta de 1,196 miliarde de lei la bugetul de Stat, motiv pentru care a inceput executarea silita. Insa Matei neaga vehement existenta acestor datorii: “Nu sunt corecte acele date. A fost control, s-a vazut cate datorii avem.”
In topul datornicilor si-a gasit un loc si colegul de partid al lui Matei, Vasile Coman. Ambele firme la care consilierul judetean PSD detine actiuni, RG Holz Company si CONREP (societate la care Coman ocupa functia de director) au datorii la bugetul de Stat si se afla in executare silita. CONREP datoreaza Statului 6,5 miliarde de lei, iar RG Holz Company figureaza cu o restanta de 15,6 miliarde de lei.
Pentru a afla explicatiile lui Coman referitor la acest subiect, am telefonat la secretariatul RG Holz Company. Una dintre angajatele societatii, dupa ce a audiat subiectul si a notat numarul de telefon al redactiei, ne-a transmis ca vom fi contactati de Coman. Ceea ce nu s-a mai intamplat.
Greseala “certa, certa, certa”
Printre cei care au stirbit bugetul Statului se numara si FILBAC SA Targu Lapus, societate al carei director general este consilierul judetean Ioan Filip. Un detaliu interesat legat de tandemul Filip-FILBAC ar fi faptul ca desi ocupa functia de director general, Filip declara ca anul trecut a incasat 88 de milioane de lei, iar sotia sa, sef al compartimentului Desfacere, a incasat, in 2004, doar 4 (patru!) milioane de lei! Venitul “auster” al familiei Filip ar putea avea legatura cu faptul ca FILBAC e cotata cu datorii la Stat de 11,855 miliarde de lei (insa a primit inlesniri de plata). Desi Directia Generala a Finantelor Publice Maramures (DGFP) confirma existenta datoriei, Filip neaga: “Nu-i adevarat, FILBAC nu are datorii. E o greseala, certa, certa, certa”.
Surprinzator (?), Hoban
Conform listei rau-platnicilor, nici “specialistul” number one in tranzactii cu terenuri, deputatul liberal Ioan Hoban, nu isi achita datoriile catre Stat. Conform site-ului Ministerului de Finante, societatea AVISTAR, la care deputatul detine 60% din actiuni, figureaza cu o restanta de peste 600 de milioane de lei si se afla in procedura de executare silita.
Initial, Hoban nu a parut perturbat de informatie: “AVISTAR nu are absolut nici o datorie, nu mai functioneaza de doi ani. Am adeverinta fiscala. Domnisoara, daca m-as uita dupa toate care se scriu… Important este ceea ce am in casa. Mi se pare surprinzator!” Dupa ce a cerut detalii despre sursa informatiilor noastre si s-a convins ca AVISTAR figureaza cu acesta datorie, deputatul a incins telefonul sefului Finantelor maramuresene si au inceput sa ceara lamuriri in legatura cu acesta “eroare”. Hoban a tinut sa demonstreze ca e curat si sa solicite de urgenta stergerea firmei AVISTAR de pe lista datornicilor. Pana la urma, s-a dovedit ca o eroare exista. Dar mai exista si un proverb conform caruia fara foc nu iese fum, asa ca nimic nu-i surprinzator in privinta deputatului Hoban.
Alesii locali
Lista alesilor locali care stirbesc bugetul Statului prin firmele la care detin actiuni continua cu Ioan Fodo si Gheorghe Simon.
Fodo Trading LTD, societatea careia consilierul local cu acelasi nume i-a “imprumutat” anul trecut 140.000 de euro si de la care isi ia salariul atat Fodo, cat si sotia sa, figureaza cu o datorie de 2,078 miliarde de lei si se afla in procedura de executare silita. Nici firmele la care este actionar consilierul judetean Gheorghe Simon nu si-au platit taxele catre Stat. CITELLUS SRL, firma la care Simon detine parti sociale in valoare de peste 420 de milioane de lei, figureaza cu o restanta de 1,3 (!) milioane de lei, iar Independenta Viseu de Sus, societate la care Simon detine actiuni in valoare de 277 de milioane, are o restanta de 240 de milioane de lei. Am incercat sa luam legatura cu cei doi alesi, insa ne-a intampinat mesageria telefonica.
Primarii datornici
Nici primarii maramureseni nu sunt mai buni platnici.
Firma CORPED, la care este actionar primarul din Sacalaseni, Emilian Pop, are o restanta de 97 de milioane de lei. Pop insa neaga ca s-ar numara printre datornici: “Nici vorba! Poate are datorii de 1 milion si ceva. Chiar luna asta stiu ca e la zero-zero. O sa ma uit si eu.”
Nici “firma de familie” a violentului primar din Boiu Mare, Gavril Pop, nu este curata. Conform site-ului Ministerului de Finante, SC ZEA SRL (firma “donata” de primar propriului frate, atunci cand legea l-a obligat s-o faca) are o datorie de aproape 6 miliarde de lei si se afla in executare silita.
Sigur, lista ar putea continua, dar credem ca v-ati facut deja o idee despre profundul “respect” pe care il au alesii maramureseni pentru lege si pentru cei care nu primesc, de exemplu, medicamente, din cauza ca stabii nu-si platesc darile catre Stat.
Stefan Libotean: “Erori? Doar 10 %!”
In ciuda avalansei de negatii, evidentele publicate oficial pe site-ul Ministerului de Finante au fost confirmate si de Stefan Libotean, directorul Directiei Generale al Finantelor Publice Maramures: “Independenta are, Holz are, FILBAC are, despre Ingenius nu stiu… Datele sunt bune, fata de evidentele pe care le avem noi. E drept, mai pot aparea erori. Sunt surprins ca vede presa si nu vad ei inainte! Am gresit si noi, e drept. In evidenta care exista la noi, daca a fost trecuta o suma gresit poate fi si vina noastra, si a agentului economic, care o fi trecut gresit contul in care sa se duca plata. Si de catre noi nu se pot compensa si pana gasim… Cam 10%, sa zicem dintre cei pe care i-am publicat pe site nu au datorii. Care-s sume mici, alea nu prea sunt reale. Dar care au sume mai mari, acelea sunt reale. Unele sunt in esalonare (Filbac… mai multe).”
Ioana LUCACEL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.