Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Aprilie , 2005
Blestemul bisericii traznite
O bisericuta de piatra din Ungureni (comuna Cupseni) a fost lovita de doua ori de traznet. Desi se feresc sa spuna vorbe “spurcate” despre cele sfinte, oamenii se tem ca s-a abatut vreun blestem asupra lacasurilor de cult din comuna. Asa ca nu se incumeta sa darame biserica, desi nimeni nu e interesat s-o restaureze. Superstitiile au fost alimentate si de faptul ca o poarta maramureseana masiva situata la intrarea in curtea bisericii din Cupseni a fost rasturnata de o vijelie, nemaiputand fi restaurata.
O biserica din piatra din Ungureni (comuna Cupseni), veche de peste un secol, nu figureaza pe lista monumentelor istorice din cauza faptului ca vechile conduceri ale localitatii si judetului au considerat-o “insignifianta”. Mai mult, din cauza acestei omiteri “neintentionate”, biserica aflata in stare avansata de degradare nu poate beneficia de fonduri pentru renovare, dar nici nu poate fi demolata din cauza superstitiilor.
Desi oamenii de la tara cred cu tarie ca “asupra celor sfinte nu se pot abate nici nenorociri, nici blesteme”, lacasul de cult din Ungureni a fost lovit de traznet de doua ori.
“Ultima data o traznit-o acum 5-6 ani. O luat foc acoperisul si s-o lasat ase, in jos. Or sarit oamenii cu galeti de apa, da’ n-or reusit sa stinga focul. La inceput, cand m-am uitat pa fereastra, am vazut numa’ cat ii fumu’ de la tagara. Oamenii s-o temut ca vine focu’ la grajd, da’ barbatu’ meu o zas ca n-ajunge pana la noi si i-o chemat pe oameni in casa, la un pahar de horinca”, isi aduce aminte Ioana Buda, o femeie care isi are gospodaria in apropierea bisericii traznita.
Dezlegare pentru daramare
Primarul si-a pus speranta in prefectul de atunci, Ioan Buda, originar si el din zona Lapusului. Numai ca sperantele s-au dovedit a fi desarte. “O venit domnu’ prefect Buda si cu Preasfintitul Iustinian Chira si o facut ceva slujba de dezlegare, ca s-o poata darama, da’ n-or fost de acord oamenii, ca se tem… Prea multe amanunte nu stiu, ca nu lucram in comuna cand s-o petrecut lucrurile aicea. Io am dat-o la Calamitati…”, afirma Mircea Boga, primarul din Cupseni.
“Scuza” autoritatilor e faptul ca biserica nu e monument istoric, de parca monumentele ar trebui sa se claseze singure si nu la solicitarea proprietarului, autoritatilor, ONG-urilor cu activitate in acest domeniu sau Directiei de Cultura. Dar oricum nimeni nu considera ca mormanul de piatra care mai aminteste de bijuteria arhitectonica din Ungureni merita sa fie numita “monument”.
“Biserica din Ungureni dateaza de prin 1888. Nu a fost niciodata cuprinsa pe lista monumentelor istorice, fiindca nu-i asa veche si nici nu are o arhitectura deosebita. A fost mai subreda de la inceput. Dupa ’90 o traznit-o si i-o ars acoperisul, apoi dupa constructia noii biserici n-o mai fost folosita. Nu cred ca o sa mai fie restaurata, pentru ca exista o biserica in sat, iar fonduri sunt putine. Stiu ca oamenii se tem si sa o darame, asa ca nu stiu ce va fi cu ea”, a declarat deputatul Ioan Buda, ex-prefectul judetului Maramures.
Nimeni nu stie, nimeni nu e interesat de soarta bisericii care si-a inchis intre ziduri parfumul finalului de secol XIX, si-ntreg secolul care a incheiat cel de-al doilea mileniu. Iar in noptile ploioase, la fiecare luminare a cerului, dinspre biserica se aude un sunet, ca un tanguit de teama… Sau poate doar asa pare.
Ioana LUCACEL, Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.