Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
l Seful sectiei de Chirurgie de la Spitalul Municipal Sighet, condamnat pentru uciderea din culpa a unui copil de 12 ani, continua sa munceasca!
Seful sectiei de Chirurgie a Spitalului Municipal din Sighet isi continua, bine-mersi, specializarile in SUA, desi a fost condamnat pentru provocarea decesului unui copil de 12 ani. Nimeni nu i-a interzis sa mai practice medicina, desi are o condamnare pe rol pentru ucidere din culpa.
Cu cinci ani in urma, pe 17 mai 2000, la sectia Urgente a Spitalului Municipal din Sighet a fost adus minorul Gheorghe Grijac (12 ani). Copilul suferise un traumatism intern in urma unui accident (a fost lovit de creanga unui copac in zona abdominala). Conform datelor Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, copilul a fost preluat de doctorul Toma Hanciuta, ”care i-a administrat un tratament neadecvat, respectiv in discordanta cu datele clinice si paraclinice. Copilul a intrat in soc toxicoseptic, fiind transportat la Spitalul de Urgenta din Baia Mare, unde a decedat trei zile mai tarziu.”
Cat costa viata copilului?
In urma expertizelor de specialitate realizate in Maramures si Cluj, doctorul in stiinte medicale Toma Hanciuta (singurul chirurg sighetean ajuns la acest titlu) a fost gasit vinovat de culpa medicala si condamnat de Judecatoria Sighetu Marmatiei, in anul 2003, la 18 luni de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. La data sentintei, medicul avea 68 de ani si nu mai suferise anterior alte condamnari penale.
Hanciuta a facut recurs la Tribunalul Maramures, cerand o expertiza suplimentara in Bucuresti. Medicii de acolo au tras o concluzie diametral opusa primelor doua expertize: ”tratamentul medical a fost corespunzator conditiilor existente terapeutice”, asa ca judecatorii Tribunalului Maramures au decis in noiembrie 2004, achitarea doctorului.
Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures a facut insa un nou recurs, la Curtea de Apel Cluj, pe baza unor ”probe convingatoare”. In martie 2005, recursul procurorilor a fost admis, casand in intregime hotararea Tribunalului, mentinand pedeapsa inchisorii cu suspendare (1,6 ani) pentru ucidere din culpa si obligandu-l pe medic (in solidar cu o societate de asigurari), la plata catre parintii copilului a sumei de 100 milioane lei ca daune morale, in afara cheltuielilor de judecata.
Condamnarea trebuia sa atraga dupa sine si retragerea dreptului la libera practica. Numai ca in Sighet sunt alte legi!
Directorul-avocat
La Spitalul Municipal (unitate cu circa 1.000 de paturi), functioneaza doar cinci chirurgi (cu tot cu Hanciuta) si nici un proaspat absolvent si chirurg cu rezidentiat nu si-a anuntat pana acum intentia de a ocupa un post aici. Pentru ca la data documentarii articolului dr. Hanciuta era plecat in SUA si am fost pusi in imposibilitatea de a-i solicita un punct de vedere, l-am contactat pe dr. Raimond Pozman, directorul Spitalului Municipal. Referitor la cazul Hanciuta, directorul a declarat: ”oprirea de la practica medicala se face numai de catre Colegiul Medicilor, nu de catre spital. Dr. Hanciuta este plecat de o luna si jumatate in America, la un curs de specialitate care dureaza o luna si jumatate sau doua luni, din cate stiu eu. Da, stiu ca a fost condamnat, dar n-am vrut sa-i desfac contractul de munca chiar acum, pentru ca mai sunt cateva zile si implineste 70 de ani, data la care oricum se pensioneaza (verifica data nasterii in laptopul de pe birou, n.red.). Nu, s-a nascut pe 23 mai 1935, deci a implinit deja 70 de ani. Probabil sefa de personal i-a intocmit dosarul de pensionare, operatiune care se face automat pentru oricine, la varsta amintita.
Cat priveste culpa medicala, n-as vrea sa manii pe Dumnezeu, dar nu cred ca din vina sa a murit copilul acela. Cat timp a stat la noi sub supraveghere, n-a avut probleme. Fisurarea stomacului baiatului, care in cazul unui traumatism poate surveni la cateva ore sau chiar zile, saptamani de la producerea accidentului, s-a produs pe drum sau la spitalul din Baia Mare. Eu nu sunt aparatorul nimanui, dar uitati ca de la nefericita intamplare, din 2000 incoace, ca si pana atunci, Hanciuta n-a avut nici o problema similara, care sa dea de inteles ca nu-si face bine treaba. In cazul in care Colegiul Medicilor nu i-a retras dreptul de libera practica, iar dupa pensionare va vrea sa lucreze mai departe la noi, complementar, cu acordul Casei de Asigurari, a Colegiului Medicilor si al spitalului, nu avem nimic de zis. Oricum, functia pe care inca o detine (de sef de sectie la Chirurgie), nu o mai poate ocupa ca pensionar.”
Aplicati legea!
Certitudini: legea nu se discuta, ci se aplica intocmai si neintarziat. Cu toate ca spitalul Sighet va ramane doar cu patru chirurgi, doctorului Hanciuta trebuie sa-i fie retras dreptul de libera practica medicala, cel putin pe perioada condamnarii (trecand cu vederea folclorul spitalicesc conform caruia lui Hanciuta i-ar tremura mainile, ca a mai nenorocit pacienti ori ca a ”uitat” unele obiecte prin burtile operatilor, lucruri imposibil de verificat). Va cerem sa aplicati legea!
Teofil IVANCIUC
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.