Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Biserica luptă să formeze caractere frumoase şi tineri vrednici”
Reporter: Care este specificul şi scopul asociaţiei pe care o conduceţi?
Pr. Bogdan Ciocotişan: Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP BM) a fost înfiinţată în 2012 la iniţiativa şi cu binecuvântarea PS. Justin Sigheteanul şi urmăreşte înmulţirea acţiunilor în care sunt implicaţi tinerii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, respectiv Protopopiatul Baia Mare. În Episcopia noastră sunt 8 protopopiate şi în fiecare protopopiat s-a înfiinţat o asemenea asociaţie. Scopul este atragerea tinerilor spre Biserică şi implicarea lor în diverse acţiuni.
Rep: Concret, ce a reuşit ATOP BM să facă de la înfiinţare?
Pr. B.C.: S-au materializat deja o serie de proiecte, cum ar fi „Pregătit să fiu părinte?” cu scopul de combatere a avortului în şcoli, o întâlnire a tinerilor din Protopopiatul Baia Mare care a avut loc la Dumbrăviţa în 15 iunie 2013 cu peste 300 de participanţi care s-au reunit pentru a se cunoaşte şi a cunoaşte scopul şi obiectivele Asociaţiei precum şi planurile Bisericii Ortodoxe legate de tineri.
De asemenea, s-a făcut un concert de colinde de anvergură, o tabără şcolară, o tabără de tineret la Rohiţa. Iar de acum ne dorim şi mai multe acţiuni, să continuăm proiectul „Pregătit să fiu părinte?”, în 10 mai va avea loc o mare întâlnire a tinerilor din Protopopiatul Baia Mare şi din liceele băimărene la Dumbrăviţa cu tema „Bucuria Sfintei Euharistii”, când va fi inaugurat şi Centrul „Sf. Apostol Andrei” – un centru multifuncţional pentru after-school şi activităţi cu tineretul, care a fost construit de Primăria Dumbrăviţa în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Dumbrăviţa.
În această întâlnire vor fi implicaţi şi profesorii de religie de la liceele din Baia Mare. Aici va fi un program de muzică populară şi uşoară, şi vor fi discuţii tematice în Căminul Cultural Dumbrăviţa. Este practic o avanpremieră a Reuniunii mari a Tinerilor Ortodocşi ce va avea loc în toamnă în Baia Mare, unde se vor aduna 3500 de tineri. O altă acţiune a asociaţiei va fi o tabără de vară care se va organiza la Schitul de la Izvoare pentru care vor fi selectaţi tinerii în urma unui concurs cu tema Anului omagial al Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Euharistii.
Rep: Având deja derulate o serie de proiecte, s-a simţit o apropiere a tinerilor de Biserică?
Pr. B.C.: Cu siguranţă că orice acţiune a Bisericii, binevenită în rândul tinerilor, aduce şi o revigorare în rândul lor. Asta s-a simţit în special în rândul tinerilor băimăreni, care după acţiunile din programul „Pregătit să fiu părinte?” au pus întrebări şi şi-au căutat un duhovnic şi cu siguranţă au un alt punct de vedere despre ceea ce înseamnă avortul. În ceea ce priveşte acţiunile gândite pentru a se întâlni, au un rol foarte bine determinat în rândul tinerilor pentru că interacţionează, comunică şi este foarte important că experimentăm cântarea şi rugăciunea în comun, care de obicei e rară în biserică, pentru că o cântă ori corul, ori strana, dar de data aceasta tinerii participă direct, se roagă împreună. În plus, îşi pun întrebări şi primesc răspunsuri. Şi cu siguranţă există o revitalizare a vieţii spirituale în rândul tinerilor.
Rep: Cât este de greu ce faceţi, pentru că în unele medii ale tinerilor există ideea preconcepută că dacă te apropii de Biserică eşti oarecum demodat?
Pr. B.C.: La început a fost destul de bizar pentru tineri acest gen de întâlniri, pentru că nu ştiau ce vrem de la ei, de ce îi adunăm. Dar după ce au văzut, au trecut peste anumite idei preconcepute. Au văzut că pot să-şi deschidă sufletul, iar Biserica, chiar îşi doreşte să se implice şi să răspundă problemelor lor. Au văzut că Biserica nu este ceva crispat. Şi chiar asta am încercat prin asociaţie, să ieşim afară de zidurile bisericii şi să abordăm pur şi simplu doleanţele şi întrebările tinerilor. Deci, a fost o provocare la dialog şi cu siguranţă dialogul cu tinerii este şansa Bisericii de mâine. Iar aceste lucruri duc pe termen lung la o societate sănătoasă, cu morală creştină, care nu acceptă intoxicaţii.
La început, tinerilor li se par slujbele lungi de exemplu, dar dacă le explicăm ce înseamnă o liturghie, ce scop are, cum ne putem găsi liniştea, ei încep să se integreze. Deci ajutorul nostru este foarte important. Iar un tânăr care merge la Biserică, care se spovedeşte, care se împărtăşeşte, care se roagă şi posteşte, cu siguranţă este un tânăr mult mai echilibrat. Pentru că este demonstrat că implicarea în acţiunile Bisericii dezvoltă un caracter frumos. Iar Biserica luptă să formeze caractere frumoase şi tineri vrednici pentru Biserica lui Hristos.
Rep: În această asociaţie sunt mai mulţi preoţi, deci este un efort conjugat.
Pr. B.C.: Efortul este de fapt al tuturor preoţilor parohi din Protopopiatul Baia Mare, fiind peste 50 de parohii. Fiecare preot paroh are datoria de a-i implica pe cei din parohie şi de a-i îndruma spre această asociaţie. PreaSfinţia Sa Justin a urmărit crearea acestor asociaţii pentru a ne aduna împreună, pentru că în felul acesta este mult mai uşoară comunicarea cu alte instituţii, pentru că fiind împreună vorbim printr-o singură voce. Practic, asociaţia vine în ajutorul parohiei şi preoţii propun conducerii asociaţiei anumite acţiuni. În plus, este mult mai uşor pentru o asociaţie să atragă unele fonduri pentru materializarea proiectelor, iar în felul acesta tinerii devin mult mai implicaţi în acţiunile Bisericii. P.S. Justin ne poartă o părintească grijă şi este foarte atent la activităţile cu tinerii. Ne îndrumă de fiecare dată şi ne întăreşte să facem cât mai des acţiuni cu tinerii.
Asociaţia noastră are peste 700 de membri simpatizanţi, tineri din parohiile Protopopiatului Baia Mare. De asemenea, părintele Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare ne sprijină foarte mult, fiind şi preşedintele onorific al asociaţiei, sub grija căruia noi ne desfăşurăm activitatea. Eu ca preşedinte nu iau decizii de unul singur ci în urma consultării cu P.S. Justin , cu părintele protopop şi cu consiliul director al asociaţiei.
Îi mulţumim Prea Sfinţiei Sale, care de fiecare dată îşi face timp să participe activ şi cu un cuvânt bun de învăţătură şi întărire la aceste întâlniri ale tinerilor.
„În ceea ce priveşte acţiunile gândite pentru a se întâlni, au un rol foarte bine determinat în rândul tinerilor pentru că interacţionează, comunică şi este foarte important că experimentăm cântarea şi rugăciunea în comun care de obicei e rară în biserică pentru că o cântă ori corul, ori strana, dar de data aceasta tinerii participă direct, se roagă împreună. În plus, îşi pun întrebări şi primesc răspunsuri. Şi cu siguranţă există o revitalizare a vieţii spirituale în rândul tinerilor”.
Pr. Bogdan Ciocotişan