Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Birocraţia sufocă proiectele europene derulate prin AFIR
Pe lângă faptul că absorbţia de fonduri pe noul exerciţiu financiar european tinde spre zero, riscăm să pierdem şi puţinii bani accesaţi, din cauza birocraţiei. Comuna Recea trage un semnal de alarmă, în acest sens, care a ajuns în atenţia guvernanţilor.
Absorbim puţini bani europeni, spre deloc şi, în mod paradoxal, Statul pare că face tot ce-i stă în putinţă să încetinească şi mai mult procesul de absorbţie a fondurilor europene. Din exces de zel, beneficiarilor li se impun termene şi proceduri aiuristice, care pun în pericol fondurile europene. Cu o astfel de situaţie se confruntă primăriile care accesează fonduri europene prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale şi care, din cauza modificărilor legislative, riscă să piardă banii europeni. Primăria Recea a tras deja un semnal de alarmă, în acest sens, care, prin deputatul Călin Matei, a ajuns în atenţia Guvernului. În memoriul autorităţilor locale din Recea se arată că: „În urma măsurilor luate de comuna Recea privind demararea proiectelor în vederea obţinerii finanţărilor europene şi obţinerea până în prezent a 4 proiecte finanţate prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale 2014-2020, dorim să semnalăm o problemă care pune în pericol semnarea ultimului contract de finanţare.
Schimbarea metodologiei de contractare a proiectelor finanţate pe AFIR 2014-2020, respectiv primirea unei notificări de finanţare după verificarea studiului de fezabilitate, cu condiţia că semnarea contractului se efectuează doar după întocmirea proiectului tehnic, într-o perioadă de 6 luni. Procedura obligatorie de achiziţie a proiectului tehnic este prin procedură simplificată care, în cazul existenţei contestaţiilor, durează mai mult de 6 luni, fiind imposibil de semnat contractul de finanţare în termenul impus de 6 luni. Astfel, există riscul pierderii finanţării. Această situaţie ar trebui eliminată prin modificarea legislaţiei, respectiv dacă valoarea proiectului tehnic se încadrează în pragurile valorice pentru achiziţie directă să fie achiziţionat prin procedura de achiziţie directă, fără a se mai cumula cu valoarea execuţiei”.
În acest sens, Primăria Recea a întocmit un memoriu justificativ de 8 pagini, care a ajuns pe masa Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. De asemenea, deputatul Călin Matei i-a cerut ministrului să schimbe legislaţia. Vom reveni.