• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 August , 2017

Bilanţ: primarii maramureşeni la un an de mandat

După o altfel de rundă de alegeri locale, anul trecut, aleşii locali şi judeţeni din Maramureş depuneau jură­mân­tul. Atunci, cu toţii aveau o lungă listă de obiective şi promisiuni. Acum, după un an, situaţia s-a schimbat radical. Două comunităţi locale au avut din nou alegeri: Ulmeni şi Baia Sprie, iar municipiul Baia Mare a avut o bună bucată de vreme primar interimar.

Teo­retic, după primul an de „tatonări” lucrurile ar trebui să intre în linie dreap­tă. Pentru unii aşa şi e, pentru alţii nu prea.

La nivel judeţean, prioritatea zero o reprezintă proiectul „Sistem de ma­nagement Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, un proiect greoi şi costisitor care „înghite” mare parte din bugetul judeţului. Din fericire în acest an a fost semnat contractul de faza­re, aşa că, proiectul merge mai departe.

O altă problemă este cea a Aero­por­tului Internaţional Baia Mare, proiect care îşi aşteaptă încă finanţarea. Marea provocare a administraţiei judeţene o reprezintă infrastructura rutieră.
Dintr-o rețea de 800 km de drumuri județene, avem reabilitare, în adevă­ra­tul sens al cuvântului, pe 56 km. Pe restul rețelei de drumuri nu s-au făcut decât lucrări de întreținere, ceea ce înseamnă straturi de asfalt de 5 – 6 cm, petice de asfalt, plombări și lucrări care până la urmă nu generează trăinicia lor mai mult de 2 – 3 ani. Consiliul Jude­ţean are multe proiecte pe reabilitarea drumurilor, cele mai importante sunt Drumul Nordului – reabilitarea a peste 80 km ce fac legătura cu județul Sălaj pe direcția Ariniș, Gârdani, Fărcașa înspre limita de județ Satu Mare (legătura cu Borlești) și până la Hi­deaga; iar al doilea tronson: între Șom­cuta, Coaș, Copalnic, și Șurdești fă­cându-se legătura cu drumul deja reabilitat Baia Sprie – Bârsana. În total, anul acesta administraţia jude­ţea­nă îşi dorea să reabiliteze minim 200 de km de drumuri.

La nivelul administraţiilor locale, pă­rerile sunt împărţite. Modificarea legii bugetului a dat peste cap multe dintre primăriile maramureşene.

Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic spune că: „în principiu ne-am cam atins obiectivele vizate pentru primul an de mandat, chiar le-am depăşit. O problemă majoră am avut-o cu bugetul anual, calculat pe formulă. Acest lucru şi creşterea salarială ne-a dat peste cap toate calculele. În 2015 am avut 12 milioane, din care 6 mi­lioane funcţionare, în 2016 am avut 8,2 milioane de lei din care 6 a mers pe funcţionare şi în 2017 avem 5,4 mi­lioane bugetul total şi 7 milioane e doar funcţionarea. Puteţi trage singuri concluziile. Deocamdată suntem pe mi­nus, nu ştiu ce vom face în ultimul semestru. Singurul avantaj a fost că cetăţenii şi-au plătit taxele şi impo­zitele şi asta ne-a salvat de la blocarea activităţii. Totuşi, avem câteva reali­zări: suntem în lucru cu canalizarea pe 12 km, suntem în lucru cu apa tot pe 12 km. Prin Ministerul Dezvoltării ni s-a aprobat un proiect de asfaltare a stră­zilor pe distanţă tot de 12 km, în va­loare de 2,5 milioane de lei. Proiectul Centrului Civic merge mai departe, deşi termenul era 1 iunie 2018, îl fina­lizăm probabil cu o jumătate de an mai repede. Sunt două realiză foarte mari, am alocat 2,5 milioane de lei pentru dotarea spitalului cu calorifere noi şi televizoare. Învăţământul la fel a pri­mit fonduri pentru finalizarea proiec­telor începute şi lucrăm la un proiect prin care dorim modernizarea şcolilor din Cavnic”. 
Mai mult, bugetele s-au adoptat extrem de târziu. Dacă mai adăugăm şi faptul că multe dintre programele europene sunt încă blocate, avem tabloul complet al unui an plin de vise măreţe şi dezamăgiri pe măsură. Punctul central al fiecărei administraţii locale a fost pregătirea de documentaţii pentru atra­gerea de fonduri europene.

Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoiu Mare spune că, spre deosebire de mandatul trecut în care activitatea primăriei a fost blocată din cauza orgoliilor politice, în acest mandat lucrurile se desfăşoară mult mai bine: „primul an din acest mandat a fost destul de bun, având în vedere că avem un consiliu funcţional, avem majoritate în Consiliul Local. Ne-am propus ca multe proiecte să rezolvăm în acest an. Reuşim să asfaltăm inclusiv drumul judeţean din Lunca la Tisa, deja ju­mă­tate din drum este asfaltat şi se lucrea­ză în continuare. Avem din bugetul local o altă lucrare foarte mare, cifrată la 15 miliarde în lei vechi, care este în prezent pe SEAP. Urmează să asfaltăm satul Tisa, va fi asfaltat jumătate de sat şi atunci toată localitatea va fi asfaltată. Avem în toamnă un alt proiect mare cu asfaltări în Crăciuneşti şi două străzi în Bocicoiu Mare: Mohelca şi la Gară, cifrat la 100.000 de Euro pe care sperăm să-l finalizăm după obţinerea avizelor necesare. Am modernizat staţiile de autobuz, le-am betonat şi am montat coşuri de gunoi. O altă reali­zare importantă este proiectul unui nou sediu de primărie, care este la faza de obţinere a avizelor, cu o valoare de 130.000 de Euro. Am obţinut şase fi­nanţări prin PNDL: şcoli, grădiniţe, dispensar uman, asfaltări de drumuri. Acum lucrăm în Bocicoiu Mare la schim­­barea unei conducte. Printre problemele cu care ne confruntăm este cea a deşeurilor, faptul că nu avem încă o platformă temporară la Sighetu Marmaţiei duce la dublarea preţului pentru cetăţeni, deoarece deşeurile vor fi duse în Baia Mare. În rest problema majore nu am avut, slavă Domnului de inundaţiile pe Tisa am scăpat anul acesta. Ne dorim să găsim un investitor pentru fostele case de copii, la Tisa la şcoa­la veche avem o firmă care doreşte să facă ceva acolo, să vedem dacă putem face ceva. Noi am încercat la fosta şcoa­lă din Bocicoi să obţinem aprobarea Ministerului Educaţiei pentru a face acolo primărie, dar nu am reuşit, am primit răspuns negativ, aşa că facem sediul în altă parte. Clădirea va rămâne părăsită. Încă o lucrare importantă va fi schimbarea iluminatului public pe iluminat cu led până la sfârşitul anului. Mai sunt realizări, acum îmi scapă, cel mai important e faptul că putem funcţiona”.

Deşi a trecut un an, unii au încă pro­bleme politice. Liviu Tămaş, primarul comunei Budeşti spune că: „cel mai dificil lucru în acest an a fost relaţia dintre Primărie şi Consiliul Local. Sunt consilieri locali noi şi probabil până se familiarizează cu administraţia şi până înţeleg ce înseamnă administraţie, le e mai greu să înţeleagă anumite lucruri, nu suntem eficienţi cum ar trebui, pierdem timp cu tot felul de lucruri de genul acesta. În rest am reuşit să ducem mai departe proiectele începute şi sperăm să avem altele noi în derulare, să le încheiem pe cele începute. Avem o echipă care funcţionează, fiecare ştie ce are de făcut, fiecare îşi face treaba. Am prins pe PNDL patru proiecte, unul de reabilitare a şcolii în vederea obţinerii autorizaţiei de secundare, altul reţele individuale şi branşamente de apă, reabilitarea dispensarului medical şi o modernizare şi reabilitare de grădiniţă, proiect depus şi pe AFIR, dacă îl vom câştiga acolo, vom renunţa la PNDL. Eu cred că aceste proiecte sunt realizabile, în trei ani pot fi gata”.

Alţii sunt mulţumiţi cu bugetul primit şi încearcă să suplimenteze fondurile prin accesarea de bani europeni şi de programe naţionale.
Toader Şteţcu, primarul comunei Moi­sei a spus că: „A fost un an bun în general, avem mai multe proiecte aprobate, vreo trei cu bani europeni, două prin PNDL, o şcoală şi un drum. Sun­tem în curs de finalizare a concursului de idei pentru proiectul turistic din zona mănăstirii, nu mă pot plânge că a fost un an rău. Noi avem un sistem care funcţionează şi mergem mai de­parte. Ştim ce avem de făcut.
De ase­menea, bugetul s-a repartizat pe baza formulei şi suntem mulţumiţi, Moi­seiul e comună mare, cu populaţie mare şi am primit un buget bun”.

 

 

Alegeri cu repetiţie

Doi dintre primarii maramureşeni aleşi anul trecut, au renunţat în scurt timp la fotoliul de primar: Dorin Vasile Paşca, primarul oraşului Baia Sprie şi-a dat demisia după ce a pierdut procesul cu ANI, Iar Lucian Morar a renunţat la fotoliul
de primar al oraşului Ulmeni în favoarea celui de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. Astfel că, cetăţenii din cele două oraşe au fost chemaţi la urne de două ori în cursul aceluiaşi an, pentru a-şi alege primarul. La Baia Sprie a fost ales candidatul PNL, Alin Bârda, iar la Ulmeni, Morar a recâştigat postul de primar la care renunţase.

 

Primărie blocată

Pentru unii, primul an de mandat a însemnat blocadă. Primăria Borşa s-a trezit cu conturile blocate, fiind executată silit pentru punerea în posesie a Composesoratului Borşa cu 17.000 de hectare de pădure, bun pe care nu îl are. Situaţia unică la nivel naţional a fost prezentată pe larg de GAZETA de Maramureş în numerele trecute.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.