Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
“Cand aveam cinci ani, bunica mea, Regina Maria, obisnuia sa imi dea sa ma joc cu manerul sau Faberge de umbrela, pentru a ma linisti”, povesteste printul Michael de Kent, in timp ce admira o colectie de comori rusesti pre-revolutionare, printre care se numara proprii sai butoni de manseta din email bleu irizati, noteaza The International Herald Tribune, citat de Rompres. In timp ce admira intensele ametiste siberiene si luminoasele topaze roz, sotia sa, Maria Cristina, isi aminteste de bratara-ou Faberge pe care a primit-o din colectia familiei regale si pe care o poarta de fiecare Paste. Si Arina Malisokova este nostalgica in timp ce isi aminteste de mandria familiei ei de a readuce in Rusia, tara sa natala, o diadema.
Niciodata vazute
Recent, colectionarii, pastratorii bijuteriilor de familie si istoricii de arta s-au reunit la Londra pentru a admira colectia Faberge si bijutierii rusi, expusa la casa bijutierului Wartski, pe Grifton Street 14, ale carui legaturi cu Rusia dateaza din anii ‘20. “Exista lucruri care erau stiute, insa niciodata vazute; pana in urma cu o luna nu aveam nici o idee despre intensitatea pietrelor”, declara Katherine Purcell, curatoarea expozitiei, care a lucrat trei ani pentru a aduna cele 260 de exponate ale familiei tarului si ale verilor lor de os regal din Europa.
Daca ar putea vorbi, bijuteriile ar spune povesti extraordinare. Printre exponate figureaza pleiada de geme oferite in dar lui Frances Anna, marchiza de Londonderry, atunci cand a fost curtata de inflacaratul sau admirator, tarul Alexandru I. Azi, un topaz roz straluceste la fel de frumos ca atunci cand a fost purtat de o urmasa a acesteia la un bal de caritate, asa cum arata o fotografie realizata in 1924. In spatele unei vitrine, o diadema de diamante apartinand familiei regale arunca raze rozalii, dar aceasta nu a putut-o convinge pe sotia unui print. „Ofertata” a fugit cu un diplomat austriac, contele Metternich, iar bijuteriile ei au ajuns in mainile familiei ducelui de Westminster.
Desi printre exponate mai figureaza o coroana din 1896, asezata pe doua pernute de diamante, al carui pret este mai ridicat decat cel al oualor de Paste Faberge, cel mai important exponat ramane faimosul “ou de iarna “realizat in 1913 din cristal de stanca si diamante, oferit in dar de tarul Nicolae al II-lea, sotiei sale Maria Feodorova.
Maiastrul Faberge
Curatoarea povesteste cum o brosa Faberge, in forma de funda, a fost gasita intr-un sertar dintr-o impunatoare casa britanica, cum a accesat arhivele realizate de Tatiana Faberge si Valentin Skurlov, si cum i-a spus posesorului unei perechi de butoni din email roz ca au fost un dar oferit tarului Nicolae al II-lea de catre mama sa. Multi dintre posesorii exponatelor sunt anonimi. Nu toti. Spre exemplu, actrita de comedie Joan Rivers si-a incrustat numele pe o brosa-carabus cu clestii de diamante si cu corpul din opal.
Desi este sinonim cu gloria imperiala in tarile anglo-saxone, numele lui Faberge este putin cunoscut in Europa continentala. Pana si in cadrul acestei expozitii, maiestria lui Faberge este concurata de alti bijutieri rusi. O dovedesc si doua piese de la bijutierul curtii suedeze, Bolin, o diadema comandata de nepotul tarului Nicolae I, in forma de creasta de cocos si o alta, (continand acum smaralde false) care a fost oferita de catre casa regala rusa reginei Maria a Romaniei, in 1922.
Geoffrey Munn, managerul casei Wartski, considera disparitia bijuteriilor coroanei rusesti din 1927 o “tragedie” si apreciaza ca miraculos faptul ca sapte piese care au scapat sunt prezente in aceasta expozitie, printre care niste ramurele de safire, care au apartinut fiicei lui Petru cel Mare
Despre o brosa cu acvamarin si diamante cumparata in 1894 de tareviciul Nicolae pentru logodnica sa, Alix de Hesse, Munn declara ca, “in limbajul pietrelor, aceste pietre de un bleu pal sunt un simbol al iubirii, in timp ce diamantele reprezinta identitatea”. Bijuteriile sunt supravietuitorii incapatanati ai istoriei.
The International Herald Tribune
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.