• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 22 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 August , 2005

Big Brother a revenit!

 

Camere de supraveghere peste tot, controlul e-mail-urilor si telefoanelor. Dupa bombele de la Londra a crescut cererea de securitate chiar in dauna libertatii personale, scrie Moises Naim, semnatarul unui articol publicat de L’Espresso, citat de Rompres.

 

Supravegherea

 

Daca 11 septembrie ne-a schimbat modul de a calatori, 7 iulie va schimba modul in care guvernele “ne observa”, pentru ca atacurile teroriste de la Londra vor avea asupra camerelor cu circuit inchis acelasi efect pe care 11 septembrie l-a avut asupra detectoarelor de metale si altor scannere inrudite: le va face omniprezente. Dupa 11 septembrie, in aeroporturi au crescut masurile de securitate care ii obliga pe toti cei care trebuie sa intre intr-un terminal si sa se imbarce pe un avion sa treaca pe sub scannere capabile sa identifice cutite, bombe si arme.

Asa cum se stie, cea mai importanta sursa de informatii referitor la ceea ce s-a intamplat la Londra a fost reprezentata de multitudinea de camere de supraveghere care controleaza strazile, statiile de autobuz si alte locuri publice londoneze. Intr-adevar, tocmai datorita acestor camere au fost identificati unii dintre autorii atentatelor.

Acum, fiecare oras, forta de politie si unitate antiterorism intentioneaza sa acopere cu astfel de camere propriul teritoriu de competenta. Metropolitan Transportation Authority din New York are deja la dispozitie nu mai putin de 5.723 camere, dar exista persoane care sustin ca nu sunt suficiente si ca in realitate numai jumatate din cele 468 statii de metrou din New York sunt monitorizate de camere cu circuit inchis. Exista persoane care ar dori sa instaleze astfel de camere in toate cele 6.182 de vagoane de metrou. Iar orasul New York pare sa nu fie singurul in acest sens.

Primarul capitalei SUA, Washington, Anthony Williams, a declarat la cateva zile dupa atentatele de la Londra ca intentioneaza sa creasca numarul camerelor de supraveghere din cartiere, parcuri, centre de recreere si zone comerciale, si aceasta intr-un oras deja ultramonitorizat.

 

Camera-mania

 

Aceasta camera-manie pare sa nu fie o obsesie exclusiv americana. Unele orase europene au anuntat deja ca vor sa foloseasca investitii majore pentru a instala monitoare si camere in locuri publice. La o saptamana de la atacurile teroriste de la Londra, Uniunea Europeana s-a declarat de acord sa stabileasca reguli pentru arhivarea e-mail-urilor si mesajelor telefonice, care sa permita unitatilor antiterorism sa aiba acces la informatii de care ar putea avea nevoie pe viitor.

Astfel de masuri au fost deja propuse in urma cu un an, imediat dupa atentatul de la Madrid, dar au fost contestate de cei care au sustinut ca reguli similare ar putea atat sa prejudicieze libertatea civila cat si sa creasca capacitatea guvernelor si autoritatilor de a-si spiona cetatenii si “scormoni” cu curiozitate in vietile private.

In contextul victimelor valului de terorism global exista insa si angajamentul de a proteja libertatea civila. Se stie ca este un instinct in intregime uman acela de a pune securitatea personala inaintea libertatii civile. Reactia la atentatele de la Londra si rolul jucat de camerele de supraveghere cu circuit inchis au confirmat faptul ca securitatea este ceea ce opinia publica doreste cel mai mult si ca singurul mod de a o obtine este prin masurile unor guverne mai atente, mai vigilente si prevazatoare, pregatite sa foloseasca camerele si alte sisteme de monitorizare.

Asa cum a afirmat primarul Washingtonului: “eu am fost intotdeauna pentru o utilizare mai larga a camerelor de supraveghere cu circuit inchis. Nu cred ca ele reprezinta marea amenintare mortala pentru libertatea civila, amenintare de care opinia publica se teme”. Williams are dreptate. Adevarata amenintare mortala nu sunt camerele de supraveghere, ci kamikaze.

In acest sens, poate ca nu este intamplator faptul ca teatrul de actiune al unui roman publicat in 1949, in care se descria cum ar fi aratat lumea jumatate de secol mai tarziu, este tocmai Londra. In “1984” (romanul lui George Orwell), unul dintre protagonisti este Big Brother, metafora unui guvern care observa si spioneaza totul si pe toti. Atentatele de la Londra din 2005 au facut sa revina Big Brother care ne observa. Si nu numai la Londra.

L’Espresso

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.