• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iunie , 2012

Bicicleta şi arta

Galeria de Artă a UAPR din Baia Mare găzduieşte o interesantă expoziţie ce reuneşte lucrări ale artiştilor plastici băimăreni, având ca temă bicicleta şi optsprezece biciclete produse în urmă cu câteva decenii. Expoziţia, al cărei vernisaj a avut loc în 15 iunie a.c. este deschisă până în 25 iunie. Organizatorul evenimentului este Old BicycleRo.

 

Bicicletele expuse la Galeria de Artă provin din toată ţara, iar lucrările de artă au fost realizate de artişti ai filialei băimărene a Uniunii Artiştilor Plastici şi studenţi ai Facultăţii de Artă din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

„Este ceva inedit pentru Baia Mare, chiar asta ne-am şi dorit. Noi, ca şi Old BicycleRo, dorim ca printr-un aport de aer prăfuit, pentru că vedeţi că unele dintre biciclete sunt chiar ruginite, dorim să inducem vizitatorilor ideea de mişcare, de frumos. Aici avem expuse aproximativ şaptesprezece modele dintr-o colecţie, care a ajuns la ora actuală undeva la treizeci şi şase. La această expoziţie ne-am bazat, aşa cum vedeţi, pe bicicletele vechi româneşti, Pegas. Avem şi biciclete germane şi biciclete din fosta Uniune Sovietică. Cel mai vechi obiect expus este o bicicletă germană din 1954. Avem şi o mică bicicletă, căreia nu i-am depistat încă provenienţa”, a afirmat în timpul vernisajului Andrei Struţ, curatorul expoziţiei.

 

Dialog între obiect şi opera de artă

 

„Legat de această expoziţie, putem spune că este o temă inedită. Este un dialog între obiect, istoria bicicletei şi opera de artă. Practic, este vorba de o inspiraţie directă vis-à-vis de o temă care este dată artistului. Au răspuns doar o parte dintre colegii noştri, poate şi pentru faptul că există o reţinere faţă de o temă care este nu neapărat impusă şi propusă de noi. A fost şi o bucurie de a popula altfel spaţiul expoziţional” - Laura Ghinea, preşedinte UAPR, filiala Baia Mare.

 
Art Bike
 

„Trăim într-o lume cu nevoi speciale: de la idei, momente vesele, la alternative de petrecere a    timpului liber. Propunem timpului liber o altă formă de petrecere, prin creaţie şi imaginaţie. Titlul reprezentat de oldbicycle.ro este ART BIKE. Denumirea conţine prescurtarea ART din dorinţa de a da frâu liber imaginaţiei cicliste şi BIKE pentru conţinut.

Acţionând sub un impuls, cel al exemplului, ne descoperim calităţile ascunse şi nevoia de exprimare a realităţii. Nevoie exemplificată prin transpunerea ideilor percepute, în ceva real şi estetic. Răsfoind bloguri, citind reviste de specialitate, am remarcat dorinţa oamenilor de a pedala în voie şi de a scoate în evidenţă bicicleta.

Pedalatul este o plăcere ce-ţi oferă libertate şi te menţine activ. ART BIKE doreşte acelaşi lucru revigorant prin redescoperire şi activ prin gândire. Iubitorii pedalatului au prilejul de a-şi dezvolta hobby-ul şi din punct de vedere artistic.

Orice idee pusă în practică poate să devina o creaţie ce ne poate induce în lumea pânzelor, sprijinite în şevalete, sau a unui tablou de la care privirea să nu ne fie furată pentru un timp. Analizând îndeaproape cele două fenomene, concluzionăm rapid că sunt diferite. Fernando Pessoa spunea că ,,arta nu exprimă altceva decât nevoia de a te exprima.” - Andrei Struţ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.