• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Martie , 2023

Bibliotecile școlare, la mila ONG-urilor

 Un mărțișor pentru guvernanți, cei care se ceartă la nesfârșit pentru legile educației. A apărut un raport îngrijorător al Organizației Salvați Copiii. În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puțin o carte școlară s-a diminuat și el cu peste 450.000. Organizația Salvați Copiii și Libris a continuat proiectul de dotare a școlilor din țară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură și cunoaștere.

Problema cărților pentru elevi este una veche. De mulți ani, de prea mulți ani, bibliotecile școlare sunt lăsate în voia sorții de către cei care ne conduc. Bugetul pentru educație este foarte mic și, ca atare, școlile își organizează cheltuielile în funcție de priorități și de nevoi. Iar biblioteca școlară  este printre ultimele, poate chiar ultima. De aceea nu se cumpără cărți, iar cele existente sunt folosite până la degradare și copiii nu au de unde ]mprumuta o carte. În decursul anilor, și noi, GAZETA de Maramureș, am tras semnale de alarmă cu privire la aceste nevoi ale școlilor. Dar factorul politic este cel care hotărăște unde merg banii din bugete.
În Baia Mare avem noroc cu Biblioteca Județeană, cea mai importantă Bibliotecă publică din România. Dacă nu au posibilitatea la școală de a împrumuta o carte, o pot face la Biblioteca Județeană. Pe de altă parte, în decursul anilor, instituția condusă de Teodor Ardelean a ajutat bibliotecile școlare cu cărți.
Cu toate acestea, nevoia de carte în bibliotecile școlare este reală. Unul dintre efectele nedorite este cel în care constatăm că elevii, copiii nu prea mai citesc. Pe lângă oferta „subțire” de cărți din biblioteci, telefoanele, rețelele sociale sunt cele care îndepărtează elevii de lectură. Chiar și mulți părinți au o atitudine greșită față de lectură. Efectele se vor vedea peste ani, de fapt se observă și acum la examenele elevilor, la nivelul evalu[rilor din școli etc.   
 
Conform statisticilor Asociației Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.
„Lectura este esențială în anii de formare, pentru că este un instrument prin care copiii învață natural, încep să cunoască lumea în sens larg, să înțeleagă natura umană, emoțiile, prin intermediul poveștilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la bibliotecă, este un factor de discriminare în România”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

„Considerăm că orice investiție în cultură trebuie să se întoarcă în educație și acesta este motivul pentru care o parte din profitul nostru este alocat proiectului CarteTeca. Cărțile reprezintă una dintre cele mai importante legături ale copiilor cu educația, deschid calea către cunoaștere, iar la nivelul întregii țări știm că există o mulțime de cadre didactice, și nu numai, care inspiră și aduc mai aproape copiii de lectură. Acestea merită recunoașterea eforturilor depuse, precum și un sprijin activ prin oferirea mijloacelor necesare pentru a susține educația cu ajutorul cărților”, a precizat Laura Țeposu, CEO Libris.
În acest context sumbru, organi­zația Salvați Copiii și Editura Libris au organizat a patra ediție a CarteTeca, concurs național prin care unități de învățământ din toată țara câștigă cărți pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei ediții a fost în valoare de 280.000 de lei și a fost destinat dotării a 53 de biblioteci școlare. În doar două săptămâni, 460 de instituții, din fiecare județ al țării, s-au înscris la această competiție.
În evaluarea aplicațiilor s-a ținut cont de numărul de elevi înscriși în unitatea de învățământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvența şi volumul cu care se împrumută cărți.

Volumele donate de Libris bibliotecilor școlilor câștigătoare sunt noi, actuale și atractive, titluri celebre și interesante, povești cu care copiii și adolescenții empatizează și pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa școlară. Peste 14.700 de cărți au fost donate în primele trei ediții. Din păcate, printre câștigători nu am regăsit nicio școală din Maramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.