Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 15 Iunie , 2009
Biblioteca Publica si web 2.0
* Intre 8-12 iunie, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare a fost gazda Conferintei Internationale Biblioteca Publica si web 2.0. Vreme de cinci zile, bibliotecarii din Maramures au participat la conferinta si au gazduit invitatii veniti din tara si din strainatate.
In cele cinci zile de conferinta, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” au conferentiat personalitati ale culturii maramuresene (dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”), nationale (Dan Matei, director C.I.M.E.C. Bucuresti) si internationale (prof. Judith Field, prof. dr. Robert P. Holley si Jeri Oltman). Printre numerosii participanti la conferinta s-a numarat si dr. Hermina G. B. Anghelescu, profesor in cadrul Facultatii de Biblioteconomie si Stiinta Informarii, Wayne State University, Detroit, Michigan, presedinte al Sectiei de Istoria Bibliotecilor, IFLA. Cu amabilitate, domnia sa a acceptat sa dea un interviu in exclusivitate pentru GAZETA de Maramures.
Rep.: Ce reprezinta, pentru publicul larg, web 2.0 si care sunt scopurile urmarite de acest program? H.A.: Scopul conferintei este de a-i familiariza pe bibliotecarii romani cu niste tehnici de operare din bibliotecile americane, dar nu numai acesta; este si un schimb de experienta intre noi, cei veniti de peste ocean si cei de aici. Noi nu venim sa spunem: „asa trebuie sa faceti”, noi spunem cum actionam in anumite circumstante. De multe ori, aceste lucruri coincid, deci sunt aceleasi strategii. Am venit aici sa discutam despre anumite lucruri mai putin cunoscute in Romania – cu toate ca, in practica, ele exista, dar sunt mai putin cunoscute in teorie – acest web 2.0, care este diferit de internetul obisnuit, pe care il stim cu totii. Dadeai drumul la computer, intrai pe internet si gaseai acolo informatii postate de niste institutii, entitati autorizate, cum ar fi universitati sau institute de cercetare. Acest web 2.0 este acel web in care si utilizatorul (cel care acceseaza internetul) poate sa contribuie, poate sa posteze informatia. Asta, prin diverse metode; sunt asa-numitele bloguri, pe care marea majoritate dintre noi le cunosc. Si bibliotecile pot sa aiba un cont de blog, unde utilizatorii lor pot contribui cu informatii, isi pot exprima pareri, pot sa evalueze carti sau pot chiar sa evalueze serviciile bibliotecii. Este un alt fel de informatie, necenzurata, generata de publicul utilizator.
Rep.: Conferinta a beneficiat si de prezenta unor lectori veniti din S.U.A., lucru mai putin obisnuit in Baia Mare. Cat de grea a fost cooptarea acestora in cadrul programului? H.A.: Doi dintre lectorii care au venit in Baia Mare sunt colegii mei. Judith Field (profesor, Facultatea de Biblioteconomie si Stiinta Informarii, Wayne State University, Detroit, Michigan, Presedintele Diviziei III IFLA, Servicii de Biblioteca – n. red.) se afla pentru a treia oara in Romania, ceea ce inseamna ca ii place sa vina in Romania. Bob Holley (dr. Robert P. Holley, profesor, Facultatea de Biblioteconomie si Stiinta Informarii Wayne State University, Detroit, Michigan, membru al consiliului ALA – American Library Association – n. red.) este pentru prima oara in Romania. De zece ani, de cand sunt profesor la Wayne State University, Bob imi tot spune: „Vreau sa merg in tara ta!”. In momentul in care i-am spus ca organizez o conferinta in Romania, si-a si luat biletul de avion. A mai venit si Jeri Oltman, care este director la Perquimans County Library din Hertford, Carolina de Nord, o doamna care este si un fotograf pasionat, care stia de bisericile de lemn din Maramures si de manastirile din Moldova. Stia despre aceste capodopere arhitecturale dinainte si acum a avut ocazia sa faca fotografii pe viu.
Rep.: Cu ce impresii ramaneti dupa aceasta vizita in Maramures? H.A.: Impresiile legate de Maramures sunt superbe, la fel si cele legate de Biblioteca „Petre Dulfu”. Desi vin dintr-o tara in care bibliotecile sunt foarte bine dezvoltate, exista multe orase din America unde nu exista biblioteci de talia celei din Baia Mare. Sunteti de invidiat! Calitatile de lider ale lui Tedy Ardelean au fost inca o data puse in valoare. A fost o saptamana, as putea sa spun de vis, in Maramures, atat pentru mine, care sunt nascuta in Romania si care am venit in Maramures pentru a sasea oara – ultima oara am fost aici in martie, anul trecut – cat si pentru invitatii din strainatate.
Rep.: O conferinta „intinsa” pe parcursul unei saptamani poate fi obositoare. Cu toate acestea, pentru cei prezenti, zi de zi, la conferinta, se pare ca impresia a fost alta... H.A.: A fost o intalnire foarte placuta, foarte agreabila. Am combinat problemele profesionale legate de biblioteca, care uneori pot fi aride, cu vizitarea tuturor sau aproape a tuturor obiectivelor de importanta majora din Maramures, am presarat timpul petrecut impreuna si cu o seara literara, si cu intalniri cu grupuri de copii sau de adolescenti de la Liceul de Arta, care ne-au desfatat cu poezii si muzica. Am putut sa vedem si talente artistice locale si din alta perspectiva, nu doar aceea a picturii si sculpturii. A fost un tot cuprinzator.
„Desi vin dintr-o tara in care bibliotecile sunt foarte bine dezvoltate, exista multe orase din America unde nu exista biblioteci de talia celei din Baia Mare. Sunteti de invidiat! Calitatile de lider ale lui Tedy Ardelean au fost, inca o data, puse in valoare. A fost o saptamana, as putea sa spun, de vis!” - Hermina G. B. Anghelescu, profesor, Wayne State University, Detroit, Michigan.
Anca Maria POP
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.