• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Februarie , 2015

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, un pic mai bine pentru dumneavoastră

La fiecare început de an, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” prezintă presei băimărene un raport de activitate, aşa cum ar trebui să facă toate instituţiile publice, bugetare. Teodor Ardelean şi echipa sa au vorbit despre rezultate, despre cărţi, despre vocaţia de bibliotecar în cea mai mare, mai frumoasă şi mai valoroasă Bibliotecă publică din România (în afara Bucureştiului).

 
 

Activitatea din 2014 a Bibliotecii maramureşene a stat sub îndemnul: „Biblioteca - un sprijin pentru cetăţean, familie şi societate”. Un îndemn simplu şi complex în acelaşi timp. Pentru a înţelege mesajul, trebuie să mergi la Bibliotecă, să stai să vezi numărul celor care intră pentru o carte, pentru un simpozion, o expoziţie sau un eveniment. Zi de zi, oră de oră, Biblioteca Judeţeană este cea mai aglomerată instituţie de cultură a oraşului, a judeţului, a provinciei româneşti de la nord la sud şi de la est la vest.

 

În acest context, Teodor Ardelean a prezentat câteva din realizările anului trecut.

- Înfiinţarea unui nou serviciu, Fondul Documentar al Academiei Române, dedicat cercetătorilor şi celor care îşi pregătesc teze de doctorat sau masterat, cu un valoros fond de carte (3.025 ex), cu caracter ştiinţific, din diverse domenii de activitate.

- Proiectul Biblionet – lumea în biblioteca mea, a continuat cu o rundă de cofinanţare în 2 biblioteci din Maramureş (Borşa, Şomcuta Mare), prin care acestea au fost dotate cu încă 1 calculator şi echipamentele aferente. Proiectul Biblionet s-a derulat în Maramureş pe parcursul a 5 ani, investiţia pentru bibliotecile publice din judeţ fiind de 319.500 euro.

- Efectuarea inventarului periodic, în cadrul secţiei Împrumut carte pentru adulţi, realizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. (Împrumut carte pentru adulţi - 272.000 ex. şi Multicultural – 37 000 ex.)

- Realizarea unor activităţi împreună cu copiii şi părinţii, cu scopul de a conştientiza asupra rolului familiei în societate. „Biblioteca – un sprijin pentru cetăţean, familie şi societate”

- Continuarea colaborării cu Asociaţia Gradiniţa din Bar-le-Duc Franţa şi continuarea implementării proiectului Covorul povestitor;

- Continuarea proiectelor practico-educative: Curs de matematică, Curs de fizică, Curs de limba franceză, Curs de limba engleză, Curs de limba germană, Curs de limba maghiară, Curs de limba spaniolă, Curs de limba japoneză, Cerc de şah, Cerc de go, Cerc de artă decorativă, Jocuri pentru copii, cu un număr total de 416 sesiuni şi 24.414 de participanţi.

 

În ceea ce priveşte dezvoltarea colecţiilor în 2014 au fost achiziţionate 16.207 u.b.(unităţi biblioteconomice), donaţii primite au fost 4.680 u.b., donaţii de la Ministerul Culturii 429 u.b., iar numărul periodicelor care au intrat în Bibliotecă a fost de 330.

 

Alte activităţi importante: Digitizarea colecţiei: Pentru socialism, perioada 1975-1989, însumând peste 16000 de pagini, format A3, în total 3500 apariţii.

- Activităţile bibliotecii au fost filmate şi prelucrate pe suport DVD 138 activităţi.

- S-au înregistrat, curent şi retroactiv, în baza de date E-Bibliophil, informaţii din periodicele locale şi centrale (1687 înregistrări).

Un alt indicator important este numărul de utilizatori.

În 2014 avem următoarea situaţie: utilizatori activi în 2014: 14.206 (din care nou înscrişi: 4.807).

Număr utilizatori înscrişi în perioada de referinţă (2010-2014): 34.577.

Total utilizatori înscrişi în bazele de date: 64.702.

 

Activitatea în date şi cifre reci

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.