• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Iunie , 2020

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, carantina cărților sau activitatea în timp de pandemie

Biblioteca Județeană „Pe­tre Dulfu” din Baia Mare este oaza de cul­tură din buricul mohorâtului nostru oraș. Cândva, municipiul de pe Săsar era renumit pentru poluare, eram cel mai… oraș din România și din această parte de Europă. Dar timpul, într-o oarecare măsură, a rezolvat situația. Iar orașul a început să scape de povara plumbului și a metalelor nobile și grele. Desigur, prețul este mare, dar am redevenit un oraș mai frumos, mai verde, mai cochet. În anii cenușii, singurele activități care mai bucurau ochii și sufletul au fost cele ale instituțiilor de cultură. Ele aduceau acel pic de valoare care ne scotea mai în față. Între aceste instituții, Biblioteca Județeană se află pe primul loc, atât ca dimensiune, cât și ca activități. Biblioteca este locul în care vin tineri și vârstnici, vin copii pentru a se regăsi și pentru a găsi magia cuvântului scris. Biblioteca băimăreană este o instituție vie, cu o activitate pe măsură. Biblioteca băimăreană este cea mai „tare din parcare”, pe segmentul bibliotecilor publice din România și nu numai.

Poate de aceea, în toată perioada stării de urgență și a celei de alertă, în care Biblioteca a fost închisă, pentru băimăreni a fost o lipsă ce s-a resimțit la o mare intensitate. A fost și lipsa cărților, a fost și lipsa activităților cu copiii, sau a expo­zițiilor și a lansărilor de carte, reviste și tablouri. De mai bine de două săptămâni, Biblioteca și-a reluat activitate, a revenit în centrul activităților culturale ale munici­piului.
Nu la nivelul obișnuit, ci cu toate restricțiile impuse de autorități. Desigur, distanțarea socială, protocoale de dezinfecție și de circulație sunt noțiuni care par ciudate pentru o Bibliotecă, locul unde te afunzi în lumea magică a cărților, acolo unde nu mai există restricții, rele, boli, probleme. Cu toate acestea, la Biblioteca Jude­țeană s-au luat măsuri deosebite pentru ca publicul, cititorii să revină în siguranță între porțile lăcașului de cultură. Mulți s-au întrebat ce fac angajații Bibliotecii, în condițiile în care anumite activități nu se desfășoară. Am vorbit cu doamna director adjunct de specialitate, Daliana Bonaț, des­pre aceste aspecte și despre nou­tățile pe care le aduce Biblio­teca în perioada de pandemie.

„Programul pentru public al Bi­bliotecii Județene «Petre Dulfu» Baia Mare s-a reluat gradual și diferențiat, doar la sediul central. Menționăm că, până la stabilirea unor reglementări precise ale autorităților din Cultură, programul nostru va fi și experimental. Astfel, oferim serviciu de împrumut carte la domiciliu, începând din 2 iunie 2020.
Având în vedere situația cu pandemia, ne-am adaptat cerințelor. Au fost realizate circuite separate pentru intrare, în holul mare. Avem un coleg care verifică temperatura și mai multe birouri amenajate pentru împrumuturi adulți, copii. Avem soluții pentru dezinfectare. Cei care doresc o carte pot face rezervare online și vin să ridice pachetul, sau pot consulta catalogul nostru de unde pot alege ce doresc. Tot ca noutate este faptul că am lucrat la site-ul Bi­bliotecii, l-am îmbunătățit, este mai atractiv, mai mobil, și cei care intră aici pot găsi mai ușor ce doresc. Am început, de fapt am continuat digitalizarea activității. O parte din activitate a trecut în online. De exemplu, dacă înveți, studiezi, sau pur și simplu dorești ceva anume dintr-o carte, lucrare, te adresezi Bibliotecii prin mesaj, pe email, și soliciți cartea pe care o dorești. Vom lua lucrarea respectivă și colegii noștri merg și scanează până la 25 de pagini, partea care interesează. Partea scanată se trimite celui care a solicitat, pe mail.
Tot pe această zonă avem și cău­tarea de cărți și solicitarea de împrumut. Colegii noștri caută car­tea, cărțile, și ele sunt pregătite pentru cel care solicită. Poate ridica pachetul din holul mare de la biroul amenajat pentru această activitate”, ne-a spus Daliana Bonaț.
Directorul adjunct al Bibliotecii Județene a spus că reluarea acti­vității a fost o mare bucurie pentru toți cei din Bibliotecă.
„Am așteptat cu mare bucurie reîntoarcerea la activitatea cu pu­blicul cititor. Încă nu este cum am fi dorit, dar emoția ne-a copleșit pe toți în prima zi, la redeschidere.
Legat de siguranța împrumuturilor, pe lângă măsurile luate și care se văd, mai avem și una specială. Carantina pentru cărți. Toate cărțile care sunt aduse după ce au fost citite sunt depozitate în carantină timp de 10 zile. Am discutat cu specialiștii în domeniu și ni s-a spus că timp de 6-9 zile trebuie o carantină pentru cărți. Perioadă în care virusul dispare. Noi am decis ca să ținem cărțile în carantină 10 zile”, ne-a spus directorul adjunct al Bibliotecii Jude­țene „Petre Dulfu”.

 

„Am așteptat cu mare bucurie reîntoarcerea la activitatea cu publicul cititor. Încă nu este cum am fi dorit, dar emoția ne-a copleșit pe toți în prima zi, la redeschidere”.
Daliana Bonaț, director adjunct al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.