Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Ziua Şcolii Ardelene
În acest fel, mişcarea iluministă „Şcoala Ardeleană”, care a avut un rol cardinal în marea bătălie a românilor pentru emancipare socială, naţională şi politică, este readusă în registrele memoriei contemporane, acum când în liceu nu se mai studiază acest capitol de istorie culturală.
Iniţiativa a aparţinut PSS Dr. Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, care a apelat la deputatul bihorean Adrian Miroslav Merka, reprezentantul minorităţilor slovacă şi cehă în Parlamentul României. Prin concretizarea ideii, naţiunea română recuperează câţiva paşi spre adevărata demnitate, căci Şcoala Ardeleană este, metaforic vorbind, kilometrul zero al drumului românesc spre definirea sa genetică, istorică şi culturală. Corifeii acestei mişcări – Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior şi Ioan Budai Deleanu – constituie prima eflorescenţă de premoniţie providenţială cu privire la destinul unui popor ce a jucat un rol imens într-o zonă fierbinte a continentului european.
Deviza Şcolii Ardelene – VIRTUS ROMANA REDIVIVA – a fost apoi preluată de multe alte mişcări culturale, aceasta fiind foarte valabilă şi în zilele noastre.
Prima festivitate organizată sub efigia acestei noi sărbători naţionale s-a desfăşurat la Blaj, în Catedrala Mitropolitană, cu ocazia aniversării a 260 de ani de la inaugurarea primei şcoli cu predare în limba română din Transilvania.
P. S. 1 Deputatul slovac A. M. Merka s-a dovedit a fi mai „ardelean” decât toţi parlamentarii ardeleni!
P. S. 2 Biblioteca Municipală din Blaj poartă pe frontispiciu şi în titulatură numele ŞCOALA ARDELEANĂ, considerat în cercurile elevate ale Neamului „cel mai important brand cultural românesc”!