Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Vetrele Marii Uniri!
Se apropie cu pași rapizi Anul Centenarului. 2018 va fi împodobit cu multe fapte culturale, manifestări omagiale și marcări referențiale. Este în firea Sufletului Românesc să se întâmple așa. Chiar dacă așa-zisul „Departament Centenar”, înființat de tehnocrați și „modelat” de pesediști, lucrează mult sub standardele de operaționalizare dorite. Județele trimit liste și propuneri, dar decizii nu are cine să ia, căci mai-marii zilei se luptă mai mult cu clipa decât cu veacul.
Printre inițiativele pe care Maramureșul le-a avansat spre București, câteva îmi aparțin și, în consecință, mă gândesc să le susțin, prin acele cuvinte ce pot juca rol de „rădăcini adventive”. Azi o să vă prezint ideea desemnării unor VETRE ALE MARII UNIRI. Ar fi vorba de acele localități (orașe și sate) care au constituit perimetre majore de mișcare unionistă. Dintr-o astfel de listă „subiectivă” în substanța ei, deoarece subiectul ce propune are preferințele și principiile deja formulate, nu pot lipsi localitățile maramureșene Băsești, Șișești și Sighetul Marmației. Alături, firesc, de: Alba Iulia, Arad, Blaj ș.a., care au permanență în astfel de roluri istorice.
Dacă această inițiativă va fi asumată, acest „titlu onorific” ar fi mult mai potrivit decât altele anterioare. N-am putut niciodată înțelege cum au devenit unele localități „orașe martir” în condițiile în care cei morți, în ambele tabere, s-au împușcat din cauza unor „erori militare” sau de comunicare. De altfel, aceste embleme au fost umbrite chiar de lucrările ulterioare ce au dezvăluit adevărul din acele vremuri de mare tulburare.
Pentru Marea Unire lucrurile sunt mult mai bine sedimentate. De la Băsești, din casa marelui corifeu, sau de sub teiul cel ocrotitor, Badea George a îndeplinit rosturi și roluri cardinale în preparativele evenimentului din 1 Decembrie 1918. În Biserica Unirii Tuturor Românilor din Șișești a funcționat ani în șir principala tribună de exprimare a marilor idei ce ne-au fost călăuze. Iar mai apoi, Vasile Lucaciu a îndeplinit cea mai grea misiune la marile porți ale lumii, pentru a explica voința românească ce avea să pună în operă cea mai importantă transformare istorică pentru Poporul Român.
P.S. Dacă nu va percuta Guvernul, Consiliul Județean Maramureș poate salva ideea instituind „local” un astfel de titlu nobil pentru localitățile stabilite. Eu, alături de colegii de la „GAZETA”, rămân cu bucuria ideii!